Aegean Doctors - Γιατροί σε Λέσβο, Χίο, Λήμνο
Ζαφειρίου Αφροδίτη
Γράφει η Ζαφειρίου Αφροδίτη
Γυναικολόγος/Μαιευτήρας

Υπογονιμότητα και εξωσωματική γονιμοποίηση

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

Κάθε ζευγάρι το οποίο αδυνατεί να αποκτήσει παιδιά ενώ κάνει ελεύθερες προσπάθειες για δυο χρόνια , όταν είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών και έξι μήνες έως ένα χρόνο όταν είναι πάνω από 35 ετών , θεωρείται υπογόνιμο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθεί το γυναικολόγο ώστε να εντοπιστεί το πρόβλημα το οποίο είναι πιθανό να εμποδίζει την απόκτηση ενός παιδιού.

Μαντζώρου Μαρία
Γράφει η Μαντζώρου Μαρία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βιταμίνη Β17: Η ανύπαρκτη βιταμίνη

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί μόνος του να τις συνθέσει. Εξαίρεση αποτελεί η βιταμίνη D, όπου κύρια πηγή είναι ο ήλιος, και όχι τα τρόφιμα! Πάνω κάτω όλοι μας έχουμε ακουστά αν όχι όλες, κάποιες από τις βιταμίνες, όπως για παράδειγμα τις βιταμίνη A, C, D, B12.

Χατζηαναγνώστου Ειρήνη
Γράφει η Χατζηαναγνώστου Ειρήνη
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Η αξία της σχέσης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Θεραπευτική σχέση: ένα από τα σπουδαιότερα και αποτελεσματικότερα εργαλεία στην ψυχοθεραπεία. Ο Γιάλομ την ονομάζει- και όχι άδικα- το «μέγιστο έργο» που έχουν να επιτελέσουν μαζί συνεργαζόμενοι ο θεραπευτής με τον θεραπευόμενο. Αυτή η θεραπευτική σχέση θα αποτελέσει και το όχημα για την αλλαγή.

Περιβολάρης Νικόλαος
Γράφει ο Περιβολάρης Νικόλαος
Παιδίατρος

Εργαστηριακές εξετάσεις. Πότε είναι χρήσιμες; O ετήσιος προληπτικός έλεγχος, έχει νόημα;

Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017

Έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια μια αλόγιστη συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων και το πρόβλημα αυτό όπως ανακύπτει από την διεθνή βιβλιογραφία έχει διαπιστωθεί σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, χωρίς ωστόσο να έχει παρατηρηθεί παράλληλη βελτίωση της παρεχομένης ιατρικής φροντίδας. Δεν είμαστε μόνο οι έλληνες λοιπόν πρωτοπόροι σε αυτό, άρα για να σας καθησυχάσω, δεν χτυπάει μόνο για μας η κουδούνα..

Προκοπίου Μαρία
Γράφει η Προκοπίου Μαρία
Ενδοκρινολόγος/Διαβητολόγος

Παχυσαρκία: Υπάρχει αντιμετώπιση;

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

Τα στοιχεία στην Ελλάδα δείχνουν ότι μέχρι το 2025, 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ).

Γκούμας Γεώργιος
Γράφει ο Γκούμας Γεώργιος
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Αιματουρία: Αίτια και αντιμετώπιση

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Σαν αιματουρία ορίζεται η παρουσία αίματος στα ούρα. Φυσιολογικά στην γενική ούρων έχουμε 0-2 ερυθρά ανά οπτικό πεδίο, ενώ η ύπαρξη περισσοτέρων κατηγοριοποιεί την αιματουρία σε μικροσκοπική ή μακροσκοπική (ανάλογα με το χρώμα των ούρων).

Γαληνός Ιωσήφ
Γράφει ο Γαληνός Ιωσήφ
Φυσικοθεραπευτής

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Σημάδια, πρόληψη και φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017

Εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια νόσος όπου τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Το εγκεφαλικό μπορεί να προκληθεί από μια απόφραξη στην κυκλοφορία του αίματος, ή την ρήξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο.

Η αρνητική διάσταση του στρες, όπως καταδεικνύεται από την βιβλιογραφία, πλήττει διάφορες ομάδες ατόμων με δυσμενείς συνέπειες για την ψυχοκοινωνική τους υγεία. Μέσα σε αυτές τις ομάδες ανήκουν τόσο οι ογκολογικοί ασθενείς όσο και οι φροντιστές αυτών, οι οποίοι υφίστανται έντονο ψυχολογικό στρες το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πληθώρα σωματικών και ψυχικών νοσημάτων, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη κ.ά.

Χατζηεμμανουήλ Αδριανή
Γράφει η Χατζηεμμανουήλ Αδριανή
Λογοθεραπευτής

Αλληλεπίδραση επικοινωνίας και όρασης

Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017

Η όραση όπως ξέρουμε όλοι, είναι μια από τις σημαντικότερες αισθήσεις και δυσκολίες σε αυτήν, επηρεάζει αρνητικά την καθολική ανάπτυξη του παιδιού.

Aegean Doctors - Γιατροί σε Λέσβο, Χίο, Λήμνο