Aegean Doctors - Γιατροί σε Λέσβο, Χίο, Λήμνο
Μαντζώρου Μαρία
Γράφει η Μαντζώρου Μαρία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Τέσσερις τρόποι να σαμποτάρετε την προσπάθειά σας να τρώτε σωστά

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017

Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή είναι αρωγός στην διασφάλιση της υγείας μας. Η προσκόλληση σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου. Πολλές φορές νομίζουμε ότι το να τρώμε σωστά είναι δύσκολο και ενέχει αρκετούς περιορισμούς που μας στερούν την απόλαυση του φαγητού. Στην πραγματικότητα, όμως, η προσκόλληση στην υγιεινή διατροφή είναι πιο απολαυστική, και πιο γευστική από την προσκόλληση σε μια “Δυτικού” τύπου διατροφή.

Τάκας Δημήτριος
Γράφει ο Τάκας Δημήτριος
Φυσικοθεραπευτής

Η Φυσικοθεραπευτική φροντίδα των Μουσικών

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017

Όπως οι αθλητές κάθε αθλήματος και επιπέδου χρίζουν φυσιοθεραπευτικής φροντίδας έτσι και ένας άλλος μεγάλος πληθυσμός, αυτός των Μουσικών, χρίζει εξειδικευμένης φυσιοθεραπευτικής βοήθειας .

Κλέππερ Κωφοπούλου Ντανιέλλα
Γράφει η Κλέππερ Κωφοπούλου Ντανιέλλα
Παιδίατρος

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες: Ένα αναδυόμενο ανησυχητικό φαινόμενο

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017

Μέχρι περίπου πριν 30 χρόνια όταν μιλούσαμε για την νόσο Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ.) στα παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες αναφερόμασταν σχεδόν αποκλειστικά ( με εξαιρέσεις κάποιες σπάνιες μορφές διαβήτη όπως ο Σ.Δ. MODY ή δευτεροπαθείς ως απότοκες χρόνιων νόσων ή φαρμάκων) στον Σ.Δ. τύπου 1 (Σ.Δ. 1) ή αλλιώς αποκαλούμενο Ινσουλινοεξαρτώμενο Σ.Δ. ή Νεανικό Διαβήτη. Απεναντίας, ο Σ.Δ. τύπου 2 (Σ.Δ. 2) ή ονομαζόμενος Σ.Δ. των Ενηλίκων ή Μη-ινσουλινοεξαρτώμενος Σ.Δ. αφορούσε σαφώς ηλικίες άνω των 40 ετών.

Γρηγοράκη Ιωάννα
Γράφει η Γρηγοράκη Ιωάννα
Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεύτρια

Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη

Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017

H κατάθλιψη ανήκει στις διαταραχές συναισθήματος και είναι από τις πιο συχνές διαταραχές που παρουσιάζονται στον γενικό πληθυσμό. Δεν υπάρχει μία αιτία της κατάθλιψης. Είναι «πολυπαραγοντική»- δηλαδή, ένας αριθμός διαφορετικών παραγόντων μπορούν να την προκαλέσουν. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι γενετικοί, βιολογικοί, διαπροσωπικοί, συμπεριφορικοί, ή γνωστικοί. Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί σε κάποιον από παράγοντες μίας από τις παραπάνω κατηγορίες, αλλά πιο πιθανό είναι να προκληθεί από έναν συνδυασμό παραγόντων από όλες τις κατηγορίες.

Κανταρτζή Φεβρωνία
Γράφει η Κανταρτζή Φεβρωνία
Βιοπαθολόγος

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017

Ως διαβήτης κύησης ορίζεται η διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του 2ου κυρίως τριμήνου της εγκυμοσύνης και διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης.

Μαντζώρου Μαρία
Γράφει η Μαντζώρου Μαρία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πώς η οικογένεια θα βοηθήσει το υπέρβαρο παιδί; Μέρος Β’

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Με την παιδική παχυσαρκία να μοιάζει με επιδημία, η αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους των παιδιών είναι πιο σημαντική από ποτέ. Οι γονείς ως κηδεμόνες και υπεύθυνοι για την υγεία και ευημερία των παιδιών είναι οι ιθύνοντες για την αντιμετώπιση του παιδικού υπέρβαρου και της παχυσαρκίας.

Μαντζώρου Μαρία
Γράφει η Μαντζώρου Μαρία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πώς η οικογένεια θα βοηθήσει το υπέρβαρο παιδί; Μέρος Α’

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Το αυξημένο σωματικό βάρος στα παιδιά αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο. Τα παιδιά που εμφανίζουν αυξημένο σωματικό βάρος έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να έχουν υπερβάλλον σωματικό βάρος ως έφηβοι και ως ενήλικες. Το υπέρβαρο και η παχυσαρκία έχουν αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία των ατόμων, καθώς και η ποιότητα της ζωής μπορεί να υποβαθμιστεί ήδη από την παιδική ηλικία. Επομένως, κρίνεται αναγκαία η αντιμετώπιση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στα παιδιά.

Χατζηαναγνώστου Ειρήνη
Γράφει η Χατζηαναγνώστου Ειρήνη
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Απορρίπτοντας εμένα

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017

Αίσθημα κατωτερότητας, μειονεκτικότητα, κόμπλεξ, ανασφάλειες….όπως και να το ονομάσετε η ουσία δεν αλλάζει. Νιώθετε άσχημα, ίσως και θυμό, με τον εαυτό σας αφού δεν είναι όπως θα θέλατε να είναι ή όπως είναι οι άλλοι. Πολλοί από εσάς σίγουρα θα αισθάνεστε ότι είστε ελαττωματικοί από τη φύση σας, ανεπαρκείς ή ότι το μυαλό σας είναι «χαλασμένο» και δεν λειτουργεί σωστά. Ναι, μην απορείτε! Το έχω συναντήσει πολλές φορές αυτό. Και σίγουρα δεν είναι καθόλου θετικό το συναίσθημα που προκαλούν αυτές οι σκέψεις.

Παπαγιάννη Αθανασία
Γράφει η Παπαγιάννη Αθανασία
Ωτορινολαρυγγολόγος (ωρλ)

Λαρυγγίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017

Με τον όρο λαρυγγίτιδα περιγράφουμε την κατάσταση κατά την οποία υπάρχει φλεγμονή του λάρυγγα και συγκεκριμένα των φωνητικών χορδών. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως οξεία ή χρόνια ανάλογα με τον χρόνο διάρκειας των συμπτωμάτων.

Aegean Doctors - Γιατροί σε Λέσβο, Χίο, Λήμνο