Aegean Doctors - Γιατροί σε Λέσβο, Χίο, Λήμνο
Βουλέλλη - Ματαρά Αλεξάνδρα
Γράφει η Βουλέλλη - Ματαρά Αλεξάνδρα
Μικροβιολόγος

Μαγνήσιο: Ένα σπουδαίο μέταλλο σε ευρέως διαδεδομένη έλλειψη

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

Αποτελεί το τέταρτο σπουδαιότερο μεταλλικό στοιχείο στο ανθρώπινο σώμα μετά το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο. Το 60% του μαγνησίου βρίσκεται στον σκελετό, το 39% στους ιστούς και τα όργανα και μόνο το 1% κυκλοφορεί στο αίμα.

Λίβανος Παναγιώτης
Γράφει ο Λίβανος Παναγιώτης
Γυναικολόγος/Μαιευτήρας

Πρόωρος τοκετός: Παράγοντες κινδύνου και αποτελεσματικές μέθοδοι πρόληψης

Τρίτη, 08 Αυγούστου 2017

Είναι ο τοκετός πριν την συμπλήρωση των 37 εβδομάδων.

Σημαντήρη Ειρήνη
Γράφει η Σημαντήρη Ειρήνη
Παιδίατρος

Λοιμώδες ερύθημα ή «Πέμπτη Νόσος» σε παιδιά και ενήλικες

Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2017

Επ’ ευκαιρίας μεμονωμένων κρουσμάτων λοιμώδους ερυθήματος σε παιδιά και ενήλικες στην πόλη μας, γίνεται μια ανασκόπηση της νόσου.

Παπαγιάννη Αθανασία
Γράφει η Παπαγιάννη Αθανασία
Ωτορινολαρυγγολόγος (ωρλ)

Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας: Γιατί είναι τόσο σημαντικό και πώς θεραπεύεται;

Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017

Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας αποτελεί πλέον ένα πολύ συχνό πρόβλημα και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους είκοσι ενήλικες πάσχουν από αυτό.

Βερβέρη Μαρία
Γράφει η Βερβέρη Μαρία
Ψυχολόγος

«Ζηλεύουν το ένα το άλλο… Τι να κάνουμε;»

Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017

Όλοι οι γονείς προσπαθούν να εκφράσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την αγάπη τους στα παιδιά τους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο να γίνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τα αγαπάνε το ίδιο. Κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα, τα δικά του ενδιαφέροντα, τις δικές του ανάγκες και συνεπώς οι γονείς φέρονται ανάλογα στο καθένα. Γι’ αυτό μην υπερπροσπαθείτε και «πελαγώνετε» προσπαθώντας πάντα να κάνετε τα πράγματα να φαίνονται δίκαια προς τα παιδιά σας. Το μυστικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να προσπαθείτε να ελαχιστοποιείτε τις καταστάσεις που πιθανά θα φέρουν ρήξη στις αδερφικές σχέσεις και μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια δυσανασχέτηση.

Γρηγοράκη Ιωάννα
Γράφει η Γρηγοράκη Ιωάννα
Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεύτρια

Διαζύγιο: Όταν τα παιδιά (δεν) πρέπει να διαλέξουν...

Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

H διάλυση ενός γάμου είναι ένα πολύ συχνό στρεσογόνο γεγονός που καλείται να αντιμετωπίσει μία οικογένεια τη σημερινή εποχή. Παρ’ όλο που η απόφαση του διαζυγίου λαμβάνεται από τους συζύγους, οι επιπτώσεις της επηρεάζουν όλα τα μέλη της οικογένειας. 

Καϊλής Βασίλης
Γράφει ο Καϊλής Βασίλης
Ορθοπεδικός χειρουργός

Συγγενές εξάρθρημα ισχίου στα παιδιά

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Το συγγενές εξάρθρημα ισχίου είναι μια κατάσταση που παρουσιάζεται ενδομητρικά ή μετά την κύηση, όπου το ισχίο είναι ασταθές και προκαλείται εξάρθρωση του. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι η κοτύλη (η τρύπα) δεν είναι ακόμα αρκετά βαθιά σκαμμένη, ώστε να μπει μέσα η κεφαλή του μηρού.

Μαυρογένης Γεώργιος
Γράφει ο Μαυρογένης Γεώργιος
Γαστρεντερολόγος

Ενδοσκοπική θεραπεία γαστροπάρεσης με την τεχνική G-POEM/POP (ενδοσκοπική πυλωροπλαστική)

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Τι είναι η γαστροπάρεση; Είναι η παραμονή του φαγητού στον στόμαχο για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω ανεπαρκούς μηχανισμού κένωσης του περιεχομένου του προς το λεπτό έντερο.

Με απλά λόγια, δεν γίνεται επαρκής και συγχρονισμένη σύσπαση των μυών του στομάχου με αποτέλεσμα να καθυστερεί το άδειασμα και η προώθηση των τροφών προς το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου).

Γρηγοράκη Ιωάννα
Γράφει η Γρηγοράκη Ιωάννα
Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεύτρια

Άγχος υγείας: Ένα σύνηθες πρόβλημα, το οποίο θεραπεύεται

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Το άγχος υγείας χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία ή φόβο για μία ασθένεια, παρ’ ότι το άτομο έχει κάνει τις ιατρικές εξετάσεις που έχουν αποκλείσει την σωματική ασθένεια. Κάποιοι κυρίως ανησυχούν για το ότι έχουν κάποια θανατηφόρα ασθένεια, όπως ο καρκίνος, ενώ άλλοι ανησυχούν μήπως νοσήσουν από κάποια σοβαρή ασθένεια όταν έρχονται σε επαφή με άρρωστους ανθρώπους ή με άλλες πηγές μικροβίων.

Aegean Doctors - Γιατροί σε Λέσβο, Χίο, Λήμνο