Αυξημένη χοληστερίνη: προληπτικός έλεγχος και θεραπεία

Κούσκος Γεώργιος

Καρδιολόγος

Αυξημένη χοληστερίνη: προληπτικός έλεγχος και θεραπεία

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ.
Η αυξημένη χοληστερίνη αίματος και γενικότερα η δυσλιπιδαιμία, αναπτύσσει και επιταχύνει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης, μια διεργασία που καταλήγει στη στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επομένως, η συστηματική έρευνα του πληθυσμού για πιθανή ύπαρξη δυσλιπιδαιμίας, έχει τεράστια σημασία για την πρόληψη καρδιοαγγειακών νοσημάτων αθηροσκληρωτικής αιτιολογίας.

Προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται σε άτομα με :

• Οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, δυσλιπιδαιμίας, πρόωρου θανάτου από καρδιοαγγειακό νόσημα κλπ.
• Ύπαρξη άλλου ή άλλων παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο,όπως κάπνισμα, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση, υπερουριχαιμία.
• Ήδη γνωστή νόσο που συνοδεύεται από δυσλιπιδαιμία,όπως υποθυρεοειδισμό, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ηπατοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία.
• Σε κάθε εξέταση προληπτικής ιατρικής.Εάν όμως ευρεθεί τιμή χοληστερίνης μικρότερη των 200 mg%,τότε η επόμενη μέτρηση της θα πρέπει να γίνει ξανά, το αργότερο μετά από τρία χρόνια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Συνήθως, η δυσλιπιδαιμία δεν συνοδεύεται από εντυπωσιακά συμπτώματα ή εμφανή σημεία στο ανθρώπινο σώμα και έτσι με ύπουλο τρόπο συνεχίζει για πολλά χρόνια τη βλαπτική της επίδραση στα αγγεία. Μερικές φορές συνοδεύεται από: ξανθελάσματα βλεφάρων, γεροντότοξο(λεπτή γραμμή στην ίριδα του ματιού), ξανθώματα δέρματος.
Όταν φθάσει η δυσλιπιδαιμία να συνοδεύεται από καρδιολογικά συμπτώματα(π.χ. στηθάγχη), τότε έχει σχεδόν ήδη ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

I.Αντιμετώπιση δευτεροπαθούς δυσλιπιδαιμίας
Θεραπεία υποθυρεοειδισμού, σακχαρώδους διαβήτη, συνδρόμου Cushing(αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα), παθήσεων ήπατος και νεφρών. Απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς. Ελάττωση ή και διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ. Έλεγχος φαρμακευτικής αγωγής(προγεστερινοειδή, αναβολικά στεροειδή, κορτικοστεροειδή, θειαζιδικά διουρητικά σε ψηλές δόσεις, κλασικοί β-αποκλειστές, αντιρεοτροικά φάρμακα, ιντερφερόνη-α, ρετινοειδή, οιστρογόνα-ταμοξιφαίνη, κυκλοσπορίνη),
II.Δίαιτα=σωστή και υγιεινή διατροφή.
1.Ελάττωση πρόσληψης κυρίως κεκορεσμένων(ζωικών) λιπών.
2.Αύξηση πρόσληψης λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, δημητριακών.
3.Αποφυγή κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε χοληστερίνη: εντόσθια, αλλαντικά, αυγά, τυριά, βούτυρο, μαλάκια(π.χ.καλαμάρια).
III.Σωματική άσκηση: κυρίως προκαλεί μείωση τριγλυκεριδίων και αύξηση καλής(HDL) χοληστερίνης.
IV. Φαρμακα: όταν τα παραπάνω δεν πετύχουν το στόχο πρέπει να χορηγήσουμε φαρμακευτική αγωγή(πάντα σε συνδυασμό με δίαιτα-άσκηση και διακοπή του καπνίσματος).

Διαβάστε επίσης από

Κούσκος Γεώργιος

Έμφραγμα μυοκαρδίου

5 Αυγούστου 2019

Ανεύρυσμα αορτής

22 Μαρτίου 2019

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;