Ακολουθώντας τις ανάγκες του παιδιού μου

Ακολουθώντας τις ανάγκες του παιδιού μου

Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να θεωρούν πως όλα τα παιδιά είναι ίδια και άρα οι ίδιες συμπεριφορές τους θα φέρουν και τα ίδια αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά. Ωστόσο, μόλις κάνουν το δεύτερο παιδί τους, άμεσα αναθεωρούν αυτή την άποψη τους αφού γρήγορα διαπιστώνουν ότι όσα έκαναν στο πρώτο παιδί τους δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στο δεύτερο. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και στα στάδια ανάπτυξης που αλλάζει το παιδί σας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο τρόπος που διαχειριζόσασταν το παιδί σας στα τρία του χρόνια, έπαψε να είναι αποτελεσματικός στα εφτά του ή στα δέκα του. Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί απλά κάθε παιδί είναι μοναδικό, αλλά και γιατί μεγαλώνοντας το παιδί αλλάζουν ταυτόχρονα και οι ανάγκες του, τα ενδιαφέροντα και οι ικανότητες του. Και αυτό που απαιτείται από εσάς σαν γονείς και στις δυο περιπτώσεις είναι η ευελιξία σας και η προσαρμοστικότητα σας.

Ίσως να σας φαίνεται πολύ προφανές αυτό, αλλά είναι εκπληκτικό το πόσο πολλοί γονείς αρνούνται να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς τους καθώς το παιδί τους μεγαλώνει. Το παιδί αναπτύσσεται όχι μόνο σωματικά επειδή ψηλώνει, αλλά και ψυχολογικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το έχετε κατά νου. Όπως θα προσαρμοστείτε στις σωματικές του αλλαγές και θα του πάρετε καινούριο κρεβάτι, παπούτσια ή παντελόνι, έτσι χρειάζεται να προσαρμοστείτε και στις ψυχολογικές αλλαγές που του συμβαίνουν. Μην πέσετε στην παγίδα να σκεφτείτε ότι αυτές οι αλλαγές δεν είναι τόσο εμφανείς όσο οι σωματικές. Κι αυτές φαίνονται, αρκεί να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να τις δείτε. Όταν ένα παιδί 7 ή 8 χρονών είναι «κολλημένο» πάνω σας, όταν φτάσει στα 10 του φωνάζει που μπήκατε στο δωμάτιο του, σας δείχνει φανερά ότι πλέον η ανάγκη του είναι η αυτονομία του και όχι η εξάρτηση που έδειχνε από εσάς μέχρι πριν 2 χρόνια. Και αυτή την ανάγκη του οφείλετε να την ακούσετε, να τη σεβαστείτε και να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας ανάλογα. Η καλή γονική συμπεριφορά είναι ευέλικτη και πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού.

Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραιτηθείτε από την «εξουσία» σας. Απλά θα την χρησιμοποιήσετε πιο έξυπνα! Ο ευέλικτος γονιός δεν θα εμπλακεί σε συγκρούσεις ισχύος με το παιδί του. Για να γίνετε αποτελεσματικοί γονείς, χρειάζεται να μπείτε στη νοοτροπία της ηλικίας που βρίσκεται το παιδί σας. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι αν, για παράδειγμα, μπορέστε να θυμηθείτε τι σημαίνει να βιώνεις ερωτική απογοήτευση στα 17 σου, τότε θα μπορέσετε σίγουρα να πλησιάσετε με το σωστό τρόπο το παιδί σας και να του πείτε τις σωστές κουβέντες. Το να είσαι γονιός δεν έχει σχέση με νίκες και ήττες ή με την επιβολή της εξουσίας λόγω της θέσης σας και της ηλικίας σας, αλλά τη βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας ώστε να αναπτυχθεί με υγιή τρόπο.

Τέλος, να έχετε κατά νου ότι δεν βρίσκεστε σε κάποια σύγκρουση με σκοπό να μείνετε εσείς ακλόνητοι και να αναγκάσετε το παιδί να προσαρμοστεί στις επιθυμίες και στις δικές σας ανάγκες. Να είστε συνετοί, αλλά και ευέλικτοι. Πάνω απ’ όλα, φροντίστε η γονική συμπεριφορά σας να ακολουθεί το ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού σας και τις αλλαγές που αυτός επιφέρει.

Διαβάστε επίσης από

Χατζηαναγνώστου Ειρήνη

Εγκλωβισμένος στη ζωή μου

19 Φεβρουαρίου 2020

Επιλόχειος κατάθλιψη

13 Νοεμβρίου 2018

Απορρίπτοντας εμένα

10 Νοεμβρίου 2017

Κατανοώντας την κατάθλιψη

6 Φεβρουαρίου 2017

Βάζοντας τον πήχη ψηλά

23 Ιανουαρίου 2017

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;