Δοκιμασία (τεστ) κόπωσης- Τι είναι , πότε πρέπει να γίνεται;

Κούσκος Γεώργιος

Καρδιολόγος

Δοκιμασία (τεστ)  κόπωσης- Τι είναι , πότε πρέπει να γίνεται;

Η δοκιμασία κόπωσης είναι μια σχετικά απλή, αναίμακτη εξέταση, που συμβάλλει στη διάγνωση και την παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου(η νόσος προκαλείται όταν αθηρωματικές πλάκες στενώνουν τις αρτηρίες της καρδιάς με αποτέλεσμα την εκδήλωση στηθάγχης ή/και σε σοβαρότερες περιπτώσεις εμφράγματος μυοκαρδίου).

Πως γίνεται;

Ο εξεταζόμενος εκτελεί σωματική άσκηση (συνήθως σε κυλιόμενο τάπητα), με συνεχή παρακολούθηση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και της αρτηριακής πίεσης.
Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να μην έχει γευματίσει δυό ώρες πριν τη δοκιμασία, να μην έχει πιεί καφέ ή αλκοόλ και να μην έχει καπνίσει. Επίσης πρέπει να φορά άνετα ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για σχετικά έντονο περπάτημα.
Επίσης συχνά απαιτείται διακοπή για μερικές μέρες πριν τη δοκιμασία κάποιων φαρμάκων(σε συνεννοήση με τον θεράποντα καρδιολόγο).

Πότε πρέπει να γίνεται;

1.Οταν ο ασθενής παραπονείται για πόνο/δυσφορία/σφύξιμο στο στήθος(στηθάγχη) στη προσπάθεια.
2.Σε ασυμπτωματικά άτομα με παράγοντες κινδύνου(κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, κληρονομικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου) ή και σε ασυμπτωματικά άτομα που ασκούν ή πρόκειται να ασκήσουν ορισμένα επάγγέλματα(π.χ. πιλότοι, οδηγοί πούλμαν, δύτες).
3. Παρακολούθηση ασθενών που έχουν κάνει αγγειοπλαστική στεφανιαίων ή έχουν υποβληθεί σε by pass(προτιμάται το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου μετά από κόπωση και σε ηρεμία).
4.Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας που λαμβάνει ήδη ο στεφανιαίος ασθενής.
5.Εκτιμηση ασθενών με άλλες παθήσεις εκτός στεφανιαίας νόσου (βαλβιδοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση, αρρυθμίες).

Διαβάστε επίσης από

Κούσκος Γεώργιος

Έμφραγμα μυοκαρδίου

5 Αυγούστου 2019

Ανεύρυσμα αορτής

22 Μαρτίου 2019

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;