Είμαι διαβητικός, τι να φάω στις γιορτές;

Προκοπίου Μαρία

Ενδοκρινολόγος / Διαβητολόγος

Είμαι διαβητικός, τι να φάω στις γιορτές;

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα σπίτια σιγά σιγά γεμίζουν γλυκά. Οι ημέρες των εορτών περιστρέφονται γύρω από οικογενειακά τραπέζια, φαγητό με καλούς φίλους εντός ή εκτός σπιτιού. Τα φαγητά και τα γλυκά των Χριστουγέννων είναι από τα πιο γευστικά όλου του χρόνου, αλλά όχι και τα πιο ισορροπημένα διατροφικά. Τι μπορεί να καταναλώσει όμως ένας διαβητικός που προσέχει το ζάχαρό του?

Ο διαβητικός θα πρέπει να καταναλώνει μικρά τακτικά γεύματα δίνοντας έμφαση σε σαλάτες, ξηρούς καρπούς, φρούτα, άπαχο κρέας, ψωμί ολικής και άπαχα γαλακτοκομικά για να ελέγχει καλύτερα το ζάχαρο και την όρεξή του!

Η καθημερινή κατανάλωση γλυκών όπως τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, η σοκολάτα, τα μαρόν γλασέ, η βασιλόπιτα και οι δίπλες, για περισσότερες από δύο εβδομάδες μπορεί να προκαλέσει απορρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και γι αυτό το λόγο ο διαβητικός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Τα παραδοσιακά γλυκά των εορτών, ο κουραμπιές, το μελομακάρονο, η βασιλόπιττα, μπορούν να καταναλωθούν σε μικρή ποσότητα(50gr). Μπορούμε να παρασκευάσουμε τους κουραμπιέδες με γλυκαντική ουσία αντί για ζάχαρη και να τους πασπαλίσουμε με το ίδιο υλικό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και ζαχαροπλαστεία που ετοιμάζουν γλυκά για διαβητικούς. Η διαφορά ανάμεσα στον κουραμπιέ και το μελομακάρονο είναι, ότι ο πρώτος έχει ζάχαρη και κορεσμένο λίπος λόγω βουτύρου, ενώ το μελομακάρονο έχει μέλι και ελαιόλαδο, τα οποία είναι ποιο υγιεινά.

Η κατανάλωση και των δύο όμως χρειάζεται μέτρο, αφού μια μπουκιά μας αποδίδει αντιστρόφως ανάλογα προς το μέγεθος τους θερμίδες. Η βασιλόπιττα καταναλώνεται μια φορά το χρόνο και δεν υπάρχει λόγος να στερηθεί κάποιος ένα μικρό κομμάτι στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Κατά τη διάρκεια λοιπόν των εορτών θα πρέπει να περιοριστεί ο διαβητικός στην κατανάλωση 2-3 γλυκών τις ημέρες των εορταστικών γευμάτων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καθημερινή κατανάλωση των γλυκών αυτών εκτός από την απορρύθμιση του σακχάρου μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα.

Εκτός όμως από τα γλυκά, τις γιορτινές αυτές μέρες ο διαβητικός θα βρεθεί με συγγενείς και φίλους σε γιορτινά τραπέζια. Θα πρέπει να προσέξει και την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσει. Δεν θα πρέπει να παραλείπει γεύμα με την προοπτική ότι θα φάει πολύ αργότερα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία και ενδέχεται να φτάσει στο εορταστικό τραπέζι πεινασμένος και να φάει περισσότερο. Θα βοηθούσε να ξεκινήσει το γεύμα του με σαλάτα, με προσοχή όμως στις σάλτσες που χρησιμοποιούνται σε αυτές.

Ο διαβητικός θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στο μέγεθος της μερίδας, να φτιάξει ένα πιάτο με ότι θέλει να φάει και να παραμείνει σε αυτό. Η μερίδα του θα πρέπει να περιέχει κρέας με το λιγότερο δυνατό λίπος και υδατάνθρακα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί). Ο διαβητικός που κάνει ινσουλίνη, θα πρέπει να προσέξει στον υπολογισμό του υδατάνθρακα που θα καταναλώσει και να κάνει τις σωστές μονάδες ινσουλίνης. Σημαντικός είναι επίσης και ο έλεγχος της ποσότητας αλκοόλ που θα καταναλωθεί.

Συνοψίζοντας ο διαβητικός θα πρέπει με μέτρο να καταναλώσει γλυκά και φαγητό χωρίς όμως να απουσιάσει από το γιορτινό τραπέζι.

Παν μέτρον άριστον!

Καλές γιορτές!!!! Ευτυχισμένο και δημιουργικό το νέο έτος!!!

Διαβάστε επίσης από

Προκοπίου Μαρία

Γνωρίζοντας το μαγνήσιο!

15 Φεβρουαρίου 2023

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;