Εξωτερική ωτίτιδα: Ένας καλοκαιρινός επισκέπτης

Παπαγιάννη Αθανασία

Ωτορινολαρυγγολόγος (ωρλ)

Εξωτερική ωτίτιδα: Ένας καλοκαιρινός επισκέπτης

Η εξωτερική ωτίτιδα ή νόσος του κολυμβητή μας επισκέπτεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες στις θαλάσσιες εξορμήσεις μας. Κι αυτό γιατί; Η εξωτερική ωτίτιδα είναι η οξεία λοίμωξη του έξω ακουστικού πόρου, του σωλήνα δηλαδή που οδηγεί στο μέσο ους και χωρίζεται από αυτό μέσω της τυμπανικής μεμβράνης.

Για να εκδηλωθεί η εξωτερική ωτίτιδα, το δέρμα του έξω ωτός συνήθως επηρεάζεται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, όπως τραυματισμός (για παράδειγμα από έντονο ξύσιμο ή κακή χρήση μπατονέτας) ή την πολύωρη παραμονή νερού στο αυτί μας μετά από μια βουτιά στη θάλασσα, συνθήκες που μπορεί να δημιουργήσουν πύλη εισόδου σε βακτήρια.

Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω από εξωτερική ωτίτιδα?

Τα συμπτώματα είναι αρκετά τυπικά και περιλαμβάνουν κυρίως έντονο πόνο, εκροή υγρού συνήθως δύσοσμου, κνησμό και αίσθημα βουλωμένου αυτιού.

 Ποια είναι η θεραπεία?

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει θεραπεία και συνίσταται στον καλό καθαρισμό του αυτιού με ειδικά εργαλεία από τον ωτορινολαρυγγολόγο και στην εφαρμογή τοπικών αντιβιοτικών σταγόνων και αναλγητικών. Απαραίτητη είναι και η αποφυγή επαφής του έξω ακουστικού πόρου με το νερό ή με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο π.χ. μπατονέτες για όσο διαρκεί η φλεγμονή. Τα αντιβιοτικά από το στόμα δεν έχουν θέση και δεν υπάρχει λόγος να συνταγογραφούνται εκτός κι αν συνυπάρχει κάποια ιδιαίτερη αιτία που καθιστά την χορήγηση τους αναγκαία.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή είναι ανοσοκατασταλμένα, καθώς χωρίς τη σωστή θεραπεία υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης της φλεγμονής στους γύρω ιστούς και στα οστά της βάσης του κρανίου.

Επομένως χαιρόμαστε τη θάλασσα αλλά έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως η εμφάνιση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων θα ήταν μία καλή αιτία για να επισκεφτούμε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;