Εκτομή χαλινού

Στούμπος Γεώργιος

Ωτορινολαρυγγολόγος (ωρλ)

Εκτομή χαλινού

Ο χαλινός είναι μία μικρή πτύχωση ιστού, η οποία περιορίζει την κίνηση ενός οργάνου του σώματος και το προστατεύει κατ’ αυτόν τον τρόπο από τραυματισμούς.

Μέσα στη στοματική κοιλότητα υπάρχει ο χαλινός της γλώσσας, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της, ο χαλινός του άνω χείλους και ο χαλινός του κάτω χείλους που αποκαλύπτονται μόλις τραβήξουμε το αντίστοιχο χείλος προς τα έξω και οι χαλινοί των παρειών, οι οποίοι συγκρατούν τις παρειές επάνω στα οστά των γνάθων, συνδέοντάστες με τα ούλα.

Πιο συγκεκριμένα, χαλινεκτομή γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Όταν έχουμε βραχύ χαλινό του χείλους και μάλιστα τις περισσότερες φορές του άνω χείλους. Όταν ο χαλινός αυτός είναι βραχύς, δεν δυσκολεύει απλώς τις κινήσεις του άνω χείλους, αλλά ταυτόχρονα οι κινήσεις αυτές τραβάνε τα κεντρικά δόντια της άνω γνάθου και δημιουργούν ένα κενό ανάμεσα τους με αποτέλεσμα να χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία, ή να κινδυνεύει το αποτέλεσμα μιας ήδη τελειωμένης ορθοδοντικής θεραπείας.
  • Όταν ο χαλινός της γλώσσας είναι βραχύς και δημιουργεί προβλήματα στην ομιλία και στην άρθρωση.
  • Όταν κάποιος από τους χαλινούς εμποδίζει την τοποθέτηση μιας οδοντοστοιχίας.
  • Για αισθητικούς λόγους.

Η χαλινεκτομή γίνεται με :

1. Διοδικό Laser. Η επέμβαση είναι σχεδόν τελείως αναίμακτη, γίνεται με ελάχιστη τοπική αναισθησία και η διάρκεια της δεν ξεπερνά τα 2-3 λεπτά. Μετά την επέμβαση δεν υπάρχει πόνος ή αιμορραγία και δεν χρειάζονται ράμματα ή οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

Μετά από λίγες ημέρες το σημείο της επέμβασης έχει επουλωθεί πλήρως και δεν αφήνει σημάδια ή ουλές .

2. Χειρουργική επεμβαση ,τοπική αναισθησία και χρειάζονται ράμματα .Μετά από λίγες ημέρες το σημείο της επέμβασης έχει επουλωθεί και δεν αφήνει ουλές .

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΧΑΛΙΝΟΣ

Αν προσπαθήσετε να σηκώσετε τη γλώσσα προς τον ουρανίσκο θα παρατηρήσετε μία λωρίδα βλεννογόνου που τρέχει σαν σύνδεσμος από τη μέση του εδάφους τους στόματος πίσω από τους κάτω κεντρικούς τομείς, κατά μήκος της κάτω επιφάνειας της γλώσσας προς την κορυφή της. Σε κάποιους ασθενείς ο σύνδεσμος αυτός είναι κοντός.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΒΕΤΑΙ Ο ΧΑΛΙΝΟΣ

Αν ο χαλινός είναι τόσο κοντός ώστε να κρατάει την γλώσσα καθηλωμένη προς το έδαφος του στόματος περιορίζοντας τις κινήσεις της θα πρέπει να κόβεται. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σε σχετικά νεαρή ηλικία ώστε ο ασθενής να μην δυσκολευτεί στην ομιλία και στην εκφορά κάποιων φθόγγων.

ΕΚΤΟΜΗ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΧΑΛΙΝΟΥ

  • Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή και γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία.
  • Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής ακολουθεί η εκτομή του χαλινού, διαδικασία απολύτως ανώδυνη με μηδαμινή ταλαιπωρία για τον νεαρό ασθενή που συνήθως ολοκληρώνεται σε ένα 10λεπτο.
  • Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης θα αρχίσει να εμφανίζεται ένα μικρό εσωτερικό πρήξιμο κάτω από τη γλώσσα και μία ελαφριά δυσφορία. Τα συμπτώματα θα χειροτερεύσουν τις επόμενες 24-48 ώρες και στη συνέχεια θα αρχίσουν αργά και σταθερά να υποχωρούν.
  • Η φυσιολογική μετεγχειρητική εξέλιξη προϋποθέτει την συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες που θα του έχουν δοθεί.
  • Τα ράμματα αφαιρούνται σε 7 μέρες.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;