Εμβοές: Αίτια και θεραπεία

Παπαγιάννη Αθανασία

Ωτορινολαρυγγολόγος (ωρλ)

Εμβοές: Αίτια και θεραπεία

Ως εμβοή ορίζεται η αντίληψη του ήχου κατά την απουσία ενός ηχητικού ερεθίσματος. Μπορεί να περιγράφεται από τον ασθενή ως σφύριγμα, βουητό ή κουδούνισμα στα αυτιά ή στο κεφάλι και μπορεί να είναι ετερόπλευρες ή αμφοτερόπλευρες.

Αίτια

Τα αίτια των εμβοών ποικίλλουν. Μπορεί να σχετίζονται με βαρηκοΐα, έκθεση σε δυνατό θόρυβο, παρουσία βύσματος κυψελίδας, ωτοσκλήρυνση, ακουστικό νευρίνωμα, νόσο του Meniere, τραυματισμό του αυχένα ή της κεφαλής, λήψη κάποιων φαρμάκων, διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, κατάθλιψη και άγχος.

emvoes

Θεραπεία

Κάποια γενικά μέτρα που πρέπει να ακολουθούνται από τους ασθενείς που πάσχουν από εμβοές είναι η αποφυγή έκθεσης σε δυνατούς θορύβους, η διακοπή του καπνίσματος και της λήψης καφεΐνης, η προσπάθεια μείωσης του άγχους και η αποφυγή φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

Σε ασθενείς με συνυπάρχουσα βαρηκοΐα, ιδιαίτερα βοηθητική θεωρείται η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, τα οποία ενισχύουν τους ήχους του περιβάλλοντος, ηχοκαλύπτοντας έτσι τις εμβοές.

Οι ασθενείς με φυσιολογική ακοή μπορεί να βοηθηθούν από συσκευές ηχοκάλυψης των εμβοών ή να υποβληθούν σε θεραπεία επανεκπαίδευσης (TRT).

Σε σπάνιες περιπτώσεις κρίνεται χρήσιμη η χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των αντικαταθλιπτικών.

tinnitus

Σφύζουσες εμβοές

Μια σπάνια μορφή εμβοών στις οποίες πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή είναι οι σφύζουσες εμβοές, που σε γενικές γραμμές ταξινομούνται σε αρτηριακές, φλεβικές ή μη αγγειακές. Ασθενείς που πάσχουν από αυτό τον τύπο εμβοών παραπονούνται πως ακούνε έντονα την καρδιά να χτυπάει στα αυτιά τους. Η σωστή διάγνωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντική γιατί ο τύπος αυτός των εμβοών μπορεί να υποκρύπτει μία σοβαρή ασθένεια.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;