Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση

Γκούμας Γεώργιος

Ουρολόγος

Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση

Τί είναι η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση;

Η κυστεοσκόπηση εκτελείαι για άμεση όραση της ουροδόχου κύστεως, της ουρήθρας (το κανάλι από το οποίο ουρείτε) και στους άνδρες τουτ εσωτερικού του προστάτη αδένα.Αυτό γίνεται με ένα λεπτό, εύκαμπτο, τηλεσκοπικό όργανο που ονομάζεται εύκαμπτο κυστεοσκόπιο, μέσω της ουρήθρας χρησιμοποιώντας ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει η περιοχή. Δεν χρειάζεται γενική ή άλλη αναισθησία. Χάρη στην ευελιξία του μηχανήματος η μέθοδος καθίσταται σχεδόν ανώδυνη και χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές. Γίνεται στο ιατρείο γλιτώνοντας στον ασθενή χρόνο και άσκοπη αναμονή στο νοσοκομείο.

Παλιά η κυστεοσκόπηση γινόταν με ένα ευθύ άκαμπτο όργανο, τρεις ή και τέσσερις φορές μεγαλύτερο απο το εύκαμπτο, χωρίς καθοδήγηση όπου η πορεία του γινόταν σε ευθεία γραμμή ανεξαρτητα του εμποδίου (πχ στένωμα ουρήθρας, μεγάλος προστάτης), με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές κακκώσεις.

Πότε απαιτείται η κυστεοσκόπηση;

Μια εύκαμπτη κυστεοσκόπηση είναι απαραίτητη για να δούμε τι συμβαίνει στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Μπορεί να εντοπίσει πέτρες στην ουροδόχο κύστη και να ανιχνεύσει τυχόν αλλαγές στο τοίχωμα της κύστης, όπως η φλεγμονή, μόλυνση, καρκίνος ή ουλές. Επίσης, χρησιμοποιείται σε άνδρες για να δούμε αν υπάρχει κάποια διόγκωση του προστάτη αδένα ή στένωμα ουρήθρας που μπορεί να προκαλέσει απόφραξη και να καταστήσει δύσκολη τη διέλευση των ούρων. Τέλος μπορεί επίσης εάν χρειαστεί, ο γιατρός να λάβει δείγματα ιστού (βιοψία) ή να αφαιρέσει stents που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΚΑΜΠΤΗΣ- ΑΚΑΜΠΤΗΣ
Άκαμπτο (rigid)

  •  Μεγαλύτερο κανάλι εργασίας
  •  Καλύτερη ροή νερού
  •  Πιο εύκολος χειρισμός-προσανατολισμός (αλλά δεν βλέπεις όλα τα σημεία της κύστης)
  •  Οικονομικό εργαλείο

Εύκαμπτο (flexible)

  •  Καλύτερα ανεκτό (ακόμα και σε ύπτια θέση)
  •  Ευκολία να περάσεις ακόμα και υψηλό αυχένα και μικρά στενώματα
  •  Δυνατότητα ελέγχου σε κάθε γωνία-σημείο ουροδόχου κύστης
  •  Ελάχιστες επιπλοκές- τραυματισμοι
  •  Απαιτείται μεγαλύτερη εμπειρία-εκπαίδευση για τον χειρουργό

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Πριν από την κυστεοσκόπηση θα σας ζητηθεί να πάτε στην τουαλέτα για να αδειάσετε την κύστη σας και να ξαπλώσετε σε ένα ειδικό κρεβάτι σε θέση λιθοτομής. Ο γιατρός στη συνέχεια εισάγει ένα λιπαντικό αναισθητικό τζελ μέσα στην ουρήθρα.Κοιτώντας μέσα από το φακό θέασης ο γιατρός καθοδηγεί το κυστεοσκόπιο στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη. Αποστειρωμένο νερό περνά μέσα από ένα στενό κανάλι εντός του κυστεοσκοπίου μέσα στην κύστη. Εξαιτίας αυτού μπορεί να νιώσετε ανάγκη για ούρηση.

Μετά τη διαδικασία τι γίνεται;

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο γιατρός θα σας ενημερώσει και θα σας γράψει μια επιστολή για τα ευρήματα και θα σας συσταθεί περαιτέρω θεραπεία.Στο τέλος της εξέτασης θα σας γίνει μια αντιβιοτική ένεση.

Πόσο διαρκεί;

Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση συνήθως παίρνει μόνο λίγα λεπτά για να γίνει και μετά είστε σε θέση να επιστρέψετε κανονικά στο σπίτι.

Τί θα κάνω στο σπίτι;

• Είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια των 24 ωρών μετά από τη διαδικασία γιατί αυτό βοηθά στην πρόληψη ουρολοίμωξης.
• Μετά τη διαδικασία τα ούρα σας μπορεί να είναι ελαφρώς κόκκινα και επειδή τα ούρα φυσιολογικά είναι όξινα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μικρό «τσούξιμο» κατά την κένωση της κύστης. Αυτό είναι φυσιολογικό και εξαφανίζεται μέσα σε μια ημέρα και γι ‘αυτό μην ανησυχήσετε.
• Εάν δεν μπορείτε να ουρήσετε, έχετε επίμονο «κάψιμο» ή «τσούξιμο» ή πόνο, σημάδια ουρολοίμωξης, τότε επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;