Φαρμακευτική ρινίτιδα

Πλούκος Κωνσταντίνος

Ωτορινολαρυγγολόγος (ωρλ)

Φαρμακευτική ρινίτιδα

Οι περισσότεροι από μας έχουμε βιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας έντονο μπούκωμα στη μύτη με καταρροή το οποίο μπορεί να οφείλεται σε κοινό κρυολόγημα, ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα), αλλεργική ρινίτιδα κλπ.

Η λύση βρίσκεται πολλές φορές στα γνωστά αποσυμφορητικά σπρέι (Otrivin, Ronal, Dexa-rhina κλπ) τα οποία προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση.

Η χρήση ωστόσο αυτών των σπρέι για παραπάνω από 7 ημέρες μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη φαρμακευτική ρινίτιδα που αποτελεί ένα φαύλο κύκλο μπουκώματος-χρήσης σπρέι-προσωρινής ανακούφισης.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος εθισμού του ρινικού βλεννογόνου στο αποσυμφορητικό, δίχως το οποίο το μπούκωμα επανέρχεται όλο και πιο έντονο.

Το πολύ συχνό αυτό πρόβλημα έρχεται να λύσει ο ωτορινολαρυγγολόγος, αρχικά με τη διακοπή του αποσυμφορητικού σπρέι και επίσης μετά τον ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης προτείνει την κατάλληλη αγωγή για απεξάρτηση του ασθενούς με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για αυτόν.

Εκτός από τα αποσυμφορητικά, υπάρχει πληθώρα άλλων φαρμάκων που προκαλούν φαρμακευτική ρινίτιδα όπως η ασπιρίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη (ιβουπροφαίνη κλπ), αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά κλπ. Τα σπρέι που περιέχουν κορτιζόνη δεν προκαλούν φαρμακευτική ρινίτιδα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Στην εικόνα φαίνεται η διόγκωση των ρινικών κογχών λόγω εξάρτησης σε ρινικά αποσυμφορητικά. Οι κόγχες καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρες τις ρινικές θαλάμες με αποτέλεσμα την έντονη ρινική δυσχέρεια.

28407660_10156012708035359_569781833_o.jpg

Διαβάστε επίσης από

Πλούκος Κωνσταντίνος

Κοινό κρυολόγημα ή γρίπη;

15 Σεπτεμβρίου 2017

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;