Φλουοροαγγειογραφία: Απαραίτητη εξέταση για τη διάγνωση και παρακολούθηση πολλών αγγειακών ασθενειών

Ραλλίδης Μαρσέλος

Οφθαλμίατρος

Φλουοροαγγειογραφία: Απαραίτητη εξέταση για τη διάγνωση και παρακολούθηση πολλών αγγειακών ασθενειών

Στo πλαίσιo της ολοκληρωμένης κάλυψης διαγνωστικών εξετάσεων από το οφθαλμιατρείο μας στην Μυτιλήνη, πραγματοποιείται αποκλειστικά για όλο το νησί, η διαγνωστική εξέταση της Φλουοροαγγειογραφίας.

Η Φλουοροαγγειογραφία είναι μια πολύ σημαντική εξέταση διότι χρησιμεύει στη διάγνωση και παρακολούθηση μεγάλου αριθμού αγγειακών ασθενειών όπως η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και άλλες παθήσεις.

Με την Φλουοροαγγειογραφία απεικονίζονται τα αγγεία στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού δηλαδή η ωχρά κηλίδα, το οπτικό νεύρο και η περιφέρεια του αμφιβληστροειδή.

Πριν την έναρξη της εξέτασης γίνεται ενστάλαξη μυδριατικών κολλυριών, έτσι ώστε να ‘ανοίξει’ η κόρη του ματιού. Απαραίτητη είναι η παρουσία αναισθησιολόγου ο οποίος ενχύει στη φλέβα του ασθενούς μια ειδική χρωστική ουσία (σαν σκιαγραφικό) την Φλουοροσεϊνη. Η χρωστική αυτή περνάει από τα αγγεία του ματιού και τα σκιαγραφεί. Ταυτόχρονα γίνεται λήψη ειδικών φωτογραφιών με τη βοήθεια εξειδικευμένου μηχανήματος. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διαβατότητα των αγγείων, η ταχύτητα ροής του αίματος καθώς και πιθανή διαρροή ή λίμναση της Φλουοροσεϊνης. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται από τον οφθαλμίατρο για τη διάγνωση, σταδιοποίηση και παρακολούθηση της ασθένειας.

Τέλος, αφού ολοκληρωθεί η εξέταση, ο ασθενής ενδέχεται να αποκτήσει μια κίτρινη χροιά στο δέρμα του εξαιτίας της χρωστικής, ενώ τα ούρα του θα είναι πιο σκούρα από το φυσιολογικό. Γι’ αυτό προτείνεται η κατανάλωση άφθονων υγρών έτσι ώστε ο οργανισμός να αποβάλει πιο γρήγορα τη χρωστική.

flouoroaggeiografia

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;