Φωνητικές Διαταραχές: Όσα πρέπει να γνωρίζετε…

Ρεπάνη Ευστρατία

Λογοθεραπευτής

Φωνητικές Διαταραχές: Όσα πρέπει να γνωρίζετε…

Έχω( νιώθω) ένα κόμπο στο λαιμό” “Κλείνει η φωνή μου”

Αυτές οι φράσεις είναι γνωστές σε όλους μας. Όταν όμως εκφράζονται συχνά, μπορεί να είναι ένδειξη για διαταραχή της φώνησης. Η διαταραχή της φώνησης μπορεί να γίνει ορατή από το γεγονός όπου η χρήση της φωνής είναι περιορισμένη. Συχνά, τη συναντάμε όχι μόνο σε ανθρώπους, που λόγω της δουλειάς τους, χρησιμοποιούν πολύ τη φωνή τους, (δάσκαλοι, τηλεφωνητές, πωλητές, ηθοποιοί κλπ.) και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε επαγγελματική ανικανότητα, αλλά και σε παιδιά.
Η φωνή, όχι μόνο αποτελεί την ταυτότητα του καθένα από εμάς, αλλά και καθρεφτίζει την προσωπικότητά μας, και είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη επικοινωνία.

Τι είναι οι Φωνητικές Διαταραχές;

Οι Φωνητικές διαταραχές (Φ.Δ.) χαρακτηρίζονται από αφύσικο τόνο, ένταση ή ποιότητα φωνής που είναι αποτέλεσμα διαταραγμένης λαρυγγικής λειτουργίας και μπορεί να προκαλέσουν πόνο, κούραση, επικοινωνιακή, επαγγελματική ή και κοινωνική αναπηρία. Οι φωνητικές διαταραχές μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής (δυσφωνία) έως σοβαρής – πλήρης απουσία φωνής (αφωνία).

Πιθανά αίτια Φωνητικών Διαταραχών:

• Κατάχρηση φωνής π.χ. Υπερβολική ένταση ή παρατεταμένη χρήση φωνής.
• Συνεχές “καθάρισμα” λαιμού.
• Λοιμώξεις.
• Παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου.
• Όγκοι (ιογενής, καρκινικοί).
• Ασθένειες που προκαλούν παράλυση των φωνητικών χορδών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

• Εύκολη φωνητική κόπωση.
• Βραχνάδα.
• Τραχύτητα φωνής.
• Μείωση της έντασης.
• Μειωμένη ικανότητα διακύμανσης του ύψους της φωνής.
• Πνευστότητα φωνής.
• Αίσθηση πόνου ή καυσαλγία στην περιοχή του λάρυγγα.

Σε ποιόν ειδικό απευθύνομαι για τη θεραπεία φωνής;

Αρχικά απευθύνεστε στον ειδικό Φωνίατρο/Ωτορινολαρυγγολόγο και, στη συνέχεια, στον ειδικό Λογοπαθολόγο/Φωνοπαθολόγο, ο οποίος ειδικεύεται στις φωνητικές διαταραχές.

Τι προκαλεί τη βραχνάδα στη φωνή;

Η καταπόνηση, η κατάχρηση ή η επιβάρυνση των φωνητικών χορδών μπορεί να μας προκαλέσει βραχνάδα. Όταν παθαίνουμε βραχνάδα εμποδίζεται ο φυσιολογικός παλμός των φωνητικών χορδών κατά την εκπνοή. Κατά συνέπεια, η φωνή μας αλλοιώνεται και η χροιά της ακούγεται οξεία, έντονη ή μπάσα. Οι παθήσεις που σχετίζονται συνήθως με τη βραχνάδα είναι το οίδημα ή τα εξογκώματα που είναι γνωστά ως οζίδια ή κομβία, πολύποδες ή έλκος εξ επαφής. Σπανιότερα, όμως, η χρόνια, παρατεταμένη και επανεμφανιζόμενη βραχνάδα μπορεί να οφείλεται σε όγκο του λάρυγγα.

Μπορώ να βελτιώσω τη χροιά και την ποιότητα της φωνής μου;

Η φωνή, όπως κάθε μυς, μπορεί να εξασκηθεί και να βελτιωθεί μέσω ειδικών ασκήσεων και θεραπειών. Ο φωνοπαθολόγος έχει ειδικευτεί προκειμένου να βελτιώσει και να ενδυναμώσει τη φωνή του ασθενούς, είτε ο ασθενής χρησιμοποιεί επαγγελματικά τη φωνή του, όπως ένας τραγουδιστής ή ένας εκφωνητής είτε χρησιμοποιεί τη φωνή του όσο ένας μέσος άνθρωπος.

Τι είναι η θεραπεία φωνής;

Η θεραπεία φωνής αποσκοπεί στην αποκατάσταση των φωνητικών διαταραχών. Οι μέθοδοι που ακολουθούνται συνήθως είναι οι εξής: μυϊκή χαλάρωση, διαφραγματική αναπνοή, ασκήσεις μυϊκής ενίσχυσης και ασκήσεις συστολής-διαστολής μυών. Ωστόσο, ο φωνοπαθολόγος κάνει εξατομικευμένη παρέμβαση, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος της φωνής σας. Με τον τρόπο αυτό, πέραν της αποκατάστασης, πετυχαίνετε και τη μέγιστη βελτίωση της ποιότητας της φωνής σας.

Γιατί συνιστάται η θεραπεία της φωνής;

Η θεραπεία φωνής συνιστάται όταν η φωνή σας ακούγεται βραχνή, οξεία, άτονη, διακεκομμένη ή όταν νιώθετε πόνο κατά την εκφορά του λόγου. Με τη θεραπεία φωνής αποκαθίστανται οι παθήσεις που προκαλούν φωνητικές διαταραχές και βελτιώνεται η ποιότητα της φωνή σας. Επιπλέον, η θεραπεία φωνής συμβάλλει στην αποφυγή μελλοντικής χειρουργικής επέμβασης. Ανεξάρτητα, όμως, από τα επιμέρους οφέλη της φωνοθεραπείας, το αποτέλεσμα είναι ότι θεραπεύει και βελτιώνει τη φωνή σας.

Η θεραπεία φωνής θα βοηθήσει;

Ως ειδικοί που εφαρμόζουμε χρόνια τη φωνοθεραπεία, έχουμε διαπιστώσει ότι είναι μια ιατρική προσέγγιση ιδιαιτέρως αποτελεσματική ως προς την αποκατάσταση των φωνητικών διαταραχών. Οι ασθενείς μας, μας εκφράζουν ικανοποίηση τόσο για τα άμεσα αποτελέσματα όσο και για την εύκολη διαδικασία εκμάθησης των ασκήσεων. Η αποτελεσματικότητα της φωνοθεραπείας εξαρτάται από την οξύτητα της πάθησης και την ανταπόκριση του ασθενούς, καθώς είναι πολύ σημαντικό να επαναλαμβάνει τις φωνητικές ασκήσεις και εκτός συνεδριών. Ο φωνοθεραπευτής, ωστόσο, αφοσιώνεται στον ασθενή και στην αποτελεσματική παρέμβαση μέχρι να αποκαταστήσει στο μέγιστο βαθμό τις φωνητικές διαταραχές.

Οι επαγγελματίες χρήστες φωνής πρέπει να καταναλώνουν συγκριμένες τροφές;

Αν είστε επαγγελματίες χρήστες φωνής δεν χρειάζεται να περιορίσετε τις τροφές που καταναλώνετε. Απλά φροντίστε να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και να προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, έχετε υπόψη ότι:

  •  είναι ωφέλιμο να καταναλώνετε ένα θρεπτικό, πλην όμως, ελαφρύ γεύμα αρκετές ώρες πριν από την εκτενή χρήση της φωνής
  •  η κατανάλωση νερού καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητη για την ενυδάτωση και την καλύτερη φωνητική απόδοση
  •  το πρόχειρο φαγητό, τα αλμυρά διατροφικά προϊόντα και τα παρασκευασμένα τρόφιμα ξηραίνουν τον λαιμό

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;