Φυτική ή ζωική πρωτεΐνη για καρδιαγγειακή υγεία;

Κούσκος Γεώργιος

Καρδιολόγος

Φυτική ή ζωική πρωτεΐνη για καρδιαγγειακή υγεία;

Πώς η πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις ακόμα και ανεξάρτητα από τα κορεσμένα λιπαρά και η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών φαίνεται να είναι προστατευτική;

Γνωρίζουμε ότι η ποιότητα και η ποσότητα του λίπους σχετίζονται στενά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας. Αλλά τι συμβαίνει με την πρωτεΐνη; Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Χάρβαρντ σε μεσήλικες άνδρες εξέτασε τη σχέση της διατροφικής πρωτεΐνης με τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
Φάνηκε ότι ανεξάρτητα από την πρωτεϊνική πηγή και το λίπος που τη συνοδεύει, η ποσότητα της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης δεν σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις.

Τι συμβαίνει όμως με την ποιότητα της πρωτεΐνης;

Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν παρατηρήθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της συνολικής διαιτητικής πρωτεΐνης και του κινδύνου καρδιοπάθειας σε αυτή την ομάδα ανδρών. Ωστόσο, η υψηλότερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας σε άνδρες που δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη. Παρ’ όλα αυτά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών.

Επίσης, παρατήρησαν μια σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης φυτικών πρωτεϊνών και του κινδύνου θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων. Άρα, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται με την κατανάλωση περισσότερων φυτικών και λιγότερων ζωικών τροφίμων, ακόμη και ανεξάρτητα από το λίπος που συνοδεύει τα τελευταία.

Όμως, πώς μπορεί το σώμα να αντιλαμβάνεται τη διαφορά της φυτικής από τη ζωική πρωτεΐνη; Είναι γνωστό ότι οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μια σειρά αμινοξέων και φαίνεται ότι κάποια αμινοξέα βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στα φυτά, όπως είναι για παράδειγμα το γλουταμινικό οξύ.

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φυτικές τροφές έχουν ανεξάρτητες επιδράσεις, που μπορεί να ευνοούν την αντίστροφη σχέση μεταξύ της φυτικής πρωτεΐνης και της πίεσης του αίματος. Δηλαδή, η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, εκτός των άλλων ευεργετικών επιδράσεων για την υγεία, συμβάλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ποιά συμπεράσματα προκύπτουν;

Είναι εμφανές ότι τα οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά μπορούν να επεκταθούν πέρα από την υψηλή πρόσληψη βιταμινών και την αποφυγή των κορεσμένων ζωικών λιπών. Επιπλέον, τα ερευνητικά δεδομένα ενισχύουν γενικά τις τρέχουσες συστάσεις για υψηλή πρόσληψη φυτικών προϊόντων, ως μέρος των συνολικών προσεγγίσεων για την πρόληψη και τον έλεγχο των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου και την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής περιέχει ποικιλία, μέτρο και ισορροπία και η υιοθέτηση του είναι η πιο υγιεινή επιλογή για την καρδιά σας!

  • Δώστε έμφαση στους σύνθετους, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, με την καθημερινή κατανάλωση δημητριακών, ζυμαρικών και ψωμιού ολικής άλεσης.
  • Καταναλώστε καθημερινά φρούτα και λαχανικά.
  • Η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων συστήνεται σε καθημερινή βάση.
  • Εβδομαδιαία μπορούν να καταναλώνονται τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αυγά.
  • Καταναλώστε όσπρια σε εβδομαδιαία βάση και συνδυάστε τα με ρύζι ή ψωμί.
  • Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους στη διατροφή σας.
  • Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1-2 φορές το μήνα.
  • Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση σας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες!
  • Συνδυάστε τη σωματική άσκηση με τη μεσογειακή διατροφή για βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία.

Διαβάστε επίσης από

Κούσκος Γεώργιος

Έμφραγμα μυοκαρδίου

5 Αυγούστου 2019

Ανεύρυσμα αορτής

22 Μαρτίου 2019

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;