Η ρομποτική χειρουργική στην γυναικολογία

Πολύζος Δημήτριος

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Η ρομποτική χειρουργική στην γυναικολογία

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική είναι ουσιαστικά εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Η χρήση του ρομπότ στη χειρουργική εγκρίθηκε από το αμερικανικό FDA (επιτροπή φαρμάκων και τροφίμων) το 2005.

Στη τεχνική αυτή ο χειρουργός δίνει εντολή να κινηθούν οι βραχίονες των εργαλείων του ρομπότ, που είναι συνδεδεμένοι πάνω στον ασθενή, μέσω μίας κονσόλας υπολογιστή .

Η κονσόλα είναι τοποθετημένη στον ίδιο χώρο με τον ασθενή αλλά ο χειρουργός – χειριστής του robot δεν εχει καμία επαφή με τον ασθενή. Το ρομποτικό σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή λέγεται σύστημα Da Vinci.

Το σύστημα Da Vinci σε θέση χειρουργείου

davincirobot.jpg

 

Αποτελείται από τρία εξαρτήματα.

  1. Τη βασική κονσόλα οπού είναι το κεντρικό χειριστήριο και από εκεί δίνονται όλες οι εντολές του χειρουργού.
  2. Τους ρομποτικούς βραχίονες πάνω στους οποίους τοποθετούνται τα χειρουργικά εργαλεία και μέσω αυτών εκτελούνται οι εντολές του χειρουργού
  3. Ο ενδοσκοπικός πύργος μέσω του οποίου γίνεται η επεξεργασία της εικόνας.

Η χρήση της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής εχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς της ιατρικής όπως στη γενική χειρουργική, καρδιοχειρουργική, νευροχειρουργικη,ορθοπεδική και ουρολογία. Επίσης η ρομποτική χειρουργική εχει αρκετές ενδείξεις στη γυναικολογία.

Η θέση των χεριών του χειρούργου στην κονσόλα

 

Οι παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτή την τεχνική είναι οι εξής:

  • Η εκτεταμένη ενδομητρίωση
  • Ινομυωμάτα μήτρας με πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από την λαπαροσκοπική χειρουργική όσο αφορά την συρραφή της μήτρας. Η ποιότητα της συρραφής είναι ίδια με την ανοιχτή χειρουργική αφού γίνεται κατά στρώματα.
  • Γυναικολογικός καρκίνος(ενδομητρίου,ωοθηκών,τραχή- λου).Η τεχνική αυτή υπερτερεί της λαπαροσκοπικής μεθόδου διότι γίνεται καλύτερος και πληρέστερος λεμφαδενικός καθαρισμός.
  • Εξαρτηματικοί όγκοι(π.χ κύστες ωοθηκών)

Με την ρομποτική χειρουργική ο χειρουργός μπορεί να εκτελεί κάθε είδους επέμβαση με τα εξής πλεονεκτήματα:

  • H εικόνα είναι τρισδιάστατη αρα ο χειρουργός έχει καλύτερη αίσθηση του χειρουργικού «χώρου» και βλέπει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τους ιστούς.
  • Οι κινήσεις του χειρουργού είναι πολύ πιο ακριβείς αφού ουσιαστικά με την χρήση του ρομπότ εξαλείφεται η κούραση που προκαλεί φυσικό τρέμουλο στα χέρια του ιατρού έπειτα από πολύωρες επεμβάσεις.
  • Με την χρήση του ρομπότ ο χειρουργός μπορεί να πραγματοποιήση πολύπλοκους χειρουργικούς χειρισμούς με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην ρομποτική χειρουργική μπορούν να εκτελέσουν περισσότερες κινήσεις και με καλύτερες γωνίες από τα απλά λαπαροσκοπικά εργαλεία με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα και λιγότερη απώλεια αίματος.
  • Η θέση του χειρουργού είναι πολύ πλεονεκτική. Ο ιατρός βρίσκεται καθισμένος σε αντίθεση με την ανοιχτή ή λαπαροσκοπική χειρουργική που είναι όρθιος. Έτσι μειώνεται κατά πολύ η ανθρώπινη κόπωση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη συγκέντρωση του χειρουργού σε ιδιαίτερα πολύωρες επεμβάσεις.
  • Με την χρήση του ρομπότ όπως και στην λαπαροσκοπική χειρουργική αποφεύγονται οι μεγάλες τομές στην κοιλιά,η απώλεια αίματος είναι μικρή ,ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λιγότερος και έτσι η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι μικρότερη από ότι στην κλασσική ανοιχτή χειρουργική.

 

Οι πολλαπλές κινήσεις των ρομποτικών εργαλείων

Το μοναδικό μειονέκτημα της χρήσης της ρομποτικής χειρουργικής είναι το κόστος το οποίο ακόμα παραμένει υψηλό όπως επίσης και τα πολύ λίγα εκπαιδευτικά κέντρα που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη και την Αμερική για την εκπαίδευση των χειρουργών πάνω στην καινούργια τεχνική.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου δέκα συστήματα Da Vinci oπού καθημερινά εκτελούνται πληθώρα επεμβάσεων πολλών ειδικοτήτων (γυναικολογίας,ουρολογίας,γενικής χειρουργικής)

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;