Η ρύθμιση και η παρακολούθηση του Διαβητικού Ασθενούς

Προκοπίου Μαρία

Ενδοκρινολόγος / Διαβητολόγος

Η ρύθμιση και η παρακολούθηση του Διαβητικού Ασθενούς

Σημαντικό στην αντιμετώπιση του Διαβητικού ασθενούς, είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς και η στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.

Aφού αρχικά ταξινομήσουμε τον Διαβήτη σε τύπου 1 ή τύπου 2 θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε θεραπεία και να δώσουμε στον ασθενή οδηγίες σχετικά με το χειρισμό της νόσου του.

Ο ασθενής θα πρέπει να αλλάξει συνήθειες, να χάσει βάρος αν είναι υπέρβαρος, να κόψει το κάπνισμα και να μάθει να ζει με τη νόσο του.

Το επόμενο βήμα στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι η χορήγηση των κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, δισκίων ή ενέσιμων, ή τέλος η χορήγηση ινσουλίνης σε ΣΔ1 ή και σε ΣΔ2 όπου απαιτείται. για την αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας. Η χορήγηση ινσουλίνης δεν θα πρέπει να καθυστερεί αν ο Διαβητικός ασθενής δεν μπορεί να ρυθμιστεί με άλλους τρόπους.

Ο θεραπευτικός στόχος γενικά είναι τα σάκχαρα πριν το φαγητό να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό (δηλαδή<120 mg/dl ) και τα μεταγευματικά <180 mg/dl δύο ώρες μετά το τέλος ενός γεύματος.

Επειδή όμως το σάκχαρο του αίματος παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του 24ώρου, είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα για τη ρύθμιση του διαβήτη στηριζόμενος σε μεμονωμένες τιμές σακχάρου μερικές φορές την εβδομάδα.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη σε κάθε διαβητικό να γίνει μια μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), που δίνει μια εικόνα του μέσου όρου όλων των σακχάρων του αίματος κατά τους προηγούμενους 2-3 μήνες. Ο στόχος για κάθε διαβητικό ασθενή είναι η επίτευξη γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης <7%, πράγμα που έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Η παρακολούθηση του ασθενούς ολοκληρώνεται με τον τακτικό του έλεγχο, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Eπίσκεψη στον ενδοκρινολόγο σας κάθε 3 μήνες

  • Βυθοσκόπηση 1 φορά το χρόνο για έλεγχο των αγγείων του βυθού των ματιών

  • Εξετάσεις αίματος και ούρων για τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας. Αν καπνίζετε, έχετε υπέρταση, καταναλώνετε πολλές πρωτεΐνες και αλάτι, μπορεί να εμφανίσετε λεύκωμα στα ούρα έως και διαβητική νεφροπάθεια

  • Καρδιολογικές εξετάσεις 1 φορά το χρόνο. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζουν στεφανιαίας νόσο 4 φορές συχνότερα

  • Έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και αντιμετώπιση όπου χρειάζεται

 

Διαβάστε επίσης από

Προκοπίου Μαρία

Γνωρίζοντας το μαγνήσιο!

15 Φεβρουαρίου 2023

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;