Λαρυγγίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Παπαγιάννη Αθανασία

Ωτορινολαρυγγολόγος (ωρλ)

Λαρυγγίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Με τον όρο λαρυγγίτιδα περιγράφουμε την κατάσταση κατά την οποία υπάρχει φλεγμονή του λάρυγγα και συγκεκριμένα των φωνητικών χορδών. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως οξεία ή χρόνια ανάλογα με τον χρόνο διάρκειας των συμπτωμάτων.

Αίτια

Η κύρια αιτία της οξείας λαρυγγίτιδας είναι η ιογενής λοίμωξη ενώ πολύ σπάνια εμπλέκονται άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως μικρόβια και μύκητες. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν οξεία λαρυγγίτιδα είναι η έντονη καταπόνηση της φωνής, η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή η αλλεργία. Σε επαγγέλματα που γίνεται κατάχρηση της φωνής όπως σε τραγουδιστές, ηθοποιούς, δασκάλους, πωλητές κ.α. παρατηρείται συχνότερα.

voice box larynx

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα είναι η βραχνάδα. Σπανιότερα η φωνή «κλείνει» τελείως. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει ρινική καταρροή, πυρετός, δυσκολία και πόνος στην κατάποση, βήχας, δυσφορία και τσούξιμο στο λαιμό.

Διάγνωση και Θεραπεία

Η διάγνωση γίνεται με την λαρυγγοσκόπηση μέσω ειδικής κάμερας κατά την οποία μπορούμε να διαπιστώσουμε αν η βραχνάδα οφείλεται πράγματι σε φλεγμονή των φωνητικών χορδών και όχι σε κάποιο άλλο σοβαρότερο αίτιο, όπως πολύποδες, οζίδια, κακοήθεια κ.α..

Σχετικά με τη θεραπεία το πρώτο και πιο βασικό βήμα είναι η αφωνία, να ξεκουράσουμε δηλαδή τη φωνή μας και κυρίως να αποφύγουμε τις δυνατές φωνές αλλά και τους ψιθύρους. Βοηθητική είναι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, ενώ η αντιβιοτική θεραπεία σπανίως κρίνεται χρήσιμη. Τέλος η αποφυγή ερεθιστικών ουσιών, όπως το τσιγάρο, η αύξηση της υγρασίας με ατμούς ή υγραντήρα, η ξεκούραση και τα άφθονα υγρά μπορούν να συμβάλουν στην ταχύτερη ανάρρωσή μας.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;