Μαιευτική Παρακολούθηση: Πώς γίνεται η σύγχρονη παρακολούθηση της εγκύου;

Λίβανος Παναγιώτης

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Μαιευτική Παρακολούθηση: Πώς γίνεται η σύγχρονη παρακολούθηση της εγκύου;

Η προετοιμασία της γυναίκας για την εγκυμοσύνη ιδανικά θα έπρεπε να ξεκινά πριν από τη σύλληψη με απλές εξετάσεις και συμπληρώματα διατροφής!

Πολλές προϋπάρχουσες παθήσεις θα μπορούσαν να επιλέξουν την κύηση και η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία τους θα βοηθούσαν τόσο τη σύλληψη όσο και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης! Λχ. ρύθμιση θυρεοειδοπάθειας, σακχαρώδου διαβήτη, υπέρτασης, αυτοάνοσων νοσημάτων κλπ.

Κατα την πορεία της εγκυμοσύνης ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στην πρόληψη των κυριότερων επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός, οι διαβήτης της κύησης και η προεκλαμψία.

Με εργαστηριακές εξετάσεις και υπερηχογραφικές μετρήσεις μπορούμε από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τότε δλδ που ξεκινάνε όλα, να αναγνωρίσουμε τις λίγες αυτές γυναίκες που μπορεί να γεννήσουν πρόωρα ή να αναπτύξουν σάκχαρο ή υπέρταση.

Μπορούμε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή από πολύ νωρίς να προλάβουμε την επιπλοκή ή τουλάχιστον να περιορίσουμε την έκταση της βλάβης!

Τα παλαιότερα χρόνια η παρακολούθηση της κύησης γινόταν με το Μαιευτικό χωνί για την ακρόαση των παλμών και μαιευτικούς χειρισμούς για να κατανοήσουμε πόσα έμβρυα υπάρχουν ή τον τρόπο που προβάλλουν τα έμβρυα.

Ήμασταν απλά απροετοίμαστοι.

Στις μέρες μας όμως και με τις δυνατότητες που παρέχει η επιστήμη μπορούμε να προστατεύσουμε και τις γυναίκες και τα έμβρυα από σπάνιες μεν αλλά πολύ σοβαρές επιπλοκές!

Η έγκυος γυναίκα πρέπει να φτάνει στον τοκετό σωματικά υγιής και ψυχολογικά προετοιμασμένη και να φέρνει στον κόσμο ένα έμβρυο που έχει ελεγχθεί καλά!

Διαβάστε επίσης από

Λίβανος Παναγιώτης

COVID-19 και εγκυμοσύνη

21 Οκτωβρίου 2020

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;