Ο καρκίνος του ενδομητρίου μπορεί να βρεθεί νωρίς;

Ζαφειρίου Αφροδίτη

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Ο καρκίνος του ενδομητρίου μπορεί να βρεθεί νωρίς;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρατηρώντας τυχόν σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου, όπως η ανώμαλη κολπική αιμορραγία ή απόρριψη (που αυξάνεται σε ποσότητα, που συμβαίνει μεταξύ περιόδων ή εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση), και η αναφορά τους αμέσως στον γιατρό σας επιτρέπει την ασθένεια διάγνωση σε πρώιμο στάδιο.

Η έγκαιρη ανίχνευση βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας του καρκίνου σας. Ωστόσο, μερικοί τύποι καρκίνου του ενδομητρίου μπορεί να φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο πριν παρατηρηθούν σημεία και συμπτώματα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου.

Δοκιμές πρώιμης ανίχνευσης

Η έγκαιρη ανίχνευση (που ονομάζεται επίσης εξέταση) αναφέρεται στη χρήση δοκιμασιών για την εξεύρεση μιας νόσου όπως ο καρκίνος σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα αυτής της νόσου.

Γυναίκες με μέσο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν εξετάσεις ή εξετάσεις για την εύρεση καρκίνου του ενδομητρίου νωρίς σε γυναίκες που είναι κατά μέσο όρο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου και δεν έχουν συμπτώματα.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά στην εμμηνόπαυση να ενημερώνονται όλες οι γυναίκες για τους κινδύνους και τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου και να ενθαρρύνονται έντονα να αναφέρουν οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία, απόρριψη ή κηλίδες στο γιατρό τους.

Οι γυναίκες θα πρέπει να μιλάνε με τους γιατρούς τους σχετικά με τη λήψη τακτικών εξετάσεων πυέλου. Μια πυελική εξέταση μπορεί να βρει κάποιους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων μερικών προχωρημένων καρκίνων της μήτρας, αλλά δεν είναι πολύ αποτελεσματικός στην εύρεση πρώιμων καρκίνων του ενδομητρίου.

Το τεστ Παπανικολάου, το οποίο παρακολουθεί τις γυναίκες για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας , μπορεί να βρει περιστασιακά μερικούς πρώιμους ενδομήτριους καρκίνους, αλλά δεν αποτελεί καλή δοκιμασία για αυτόν τον τύπο καρκίνου. Για πληροφορίες σχετικά με τις εξετάσεις εξέτασης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δείτε την Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και την έγκαιρη ανίχνευση.

Οι γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά οι περισσότερες γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να ενημερώνονται για τον κίνδυνο τους και να τους συμβουλεύονται να επισκέπτονται το γιατρό τους όταν έχουν οποιαδήποτε ανώμαλη κολπική αιμορραγία. Αυτό περιλαμβάνει γυναίκες στις οποίες ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται λόγω της αυξανόμενης ηλικίας, της όψιμης εμμηνόπαυσης, της μητέρας της, της στειρότητας, της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της θεραπείας
με οιστρογόνα ή της θεραπείας με ταμοξιφαίνη.

Οι γυναίκες που έχουν (ή μπορεί να έχουν) κληρονομικό μη-πολυπολικό καρκίνο του παχέος εντέρου (HNPCC, μερικές φορές ονομάζεται σύνδρομο Lynch) έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Εάν πολλά μέλη της οικογένειας είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ενδομητρίου, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να έχετε γενετική συμβουλευτική για να μάθετε για τον κίνδυνο της οικογένειάς σας να έχετε HNPCC.

Εάν εσείς (ή ένας στενός συγγενής) έχετε γενετικές εξετάσεις και διαπιστώσετε ότι έχετε μια μετάλλαξη σε ένα από τα γονίδια για το HNPCC, κινδυνεύετε να πάρετε τον καρκίνο του ενδομητρίου. Ανατρέξτε στην ενότητα Κατανόηση των γενετικών δοκιμασιών για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά στις γυναίκες που έχουν (ή μπορεί να έχουν) HNPCC να προσφέρουν ετήσιες δοκιμές για καρκίνο του ενδομητρίου με βιοψία ενδομητρίου ξεκινώντας από την ηλικία των 35 ετών. Οι γιατροί τους θα πρέπει να συζητήσουν μαζί τους αυτούς τους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων, των οφελών και των περιορισμών τους. Αυτό ισχύει για γυναίκες που είναι γνωστό ότι φέρουν γονιδιακές μεταλλάξεις που συνδέονται με HNPCC, γυναίκες που είναι πιθανό να φέρουν μια τέτοια μετάλλαξη (εκείνες με μια μετάλλαξη που είναι γνωστό ότι υπάρχει στην οικογένεια) και γυναίκες από οικογένειες με τάση να λαμβάνουν καρκίνο του κόλου, δεν έχει γίνει.

Μια άλλη επιλογή για μια γυναίκα που έχει (ή μπορεί να έχει) HNPCC θα ήταν να έχει μια υστερεκτομή όταν τελειώσει έχοντας παιδιά.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;