Ο ρόλος της φερριτίνης στον οργανισμό μας

Κατσαμπή Ειρήνη

Μικροβιολόγος

Ο ρόλος της φερριτίνης στον οργανισμό μας

Η φερριτίνη είναι η κύρια μορφή αποθήκευσης του σιδήρου στον οργανισμό μας.Βρίσκεται κυρίως στο μυελό των οστών,στο ήπαρ και στο σπλήνα ,αλλά κυκλοφορεί και στο ορό του αίματος.

Η φερριτίνη είναι ένα μικρό διαλυτό μόριο σφαιρίνης που αποτελείται από σίδηρο και από μια πρωτείνη που ονομάζεται αποφερριτίνη.

Η σπουδαιότητα της ως εξετάση έγκειται στο γεγονός ότι αντανακλά το περιεχόμενο των αποθηκών σιδήρου του οργανισμού.Έτσι,ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης της φερριτίνης στον οργανισμό αποτελεί μια εξειδικευμένη και αξιόπιστη μέτρηση για την έγκαιρη ανίχνευση της σιδηροπενικής αναιμίας στα αρχικά της στάδια,αφού η πρώτη αντίδραση του οργανισμού μας στην ελάττωση των αποθεμάτων σιδήρου εκφράζεται με την πτώση των επιπέδων της φερριτίνης. Η σιδηροπενική αναιμία είναι η συχνότερη αναιμία του πληθυσμού και μπορεί να οφείλεται είτε σε ελαττωμένη πρόσληψη ή απορρόφηση σιδήρου είτε σε αυξημένες ανάγκες ή απώλειες του σιδήρου από τον οργανισμό μας.

Η ύπαρξη τώρα αυξημένων επιπέδων φερριτίνης είναι εξίσου σημαντική καθώς μας βοηθά στη διάγνωση της υπερφόρτισης του οργανισμού με σίδηρο.Η υπερφόρτιση αυτή μπορεί να είναι κληρονομική ή επίκτητη.Το συνηθέστερο αίτιο επίκτητης υπερφόρτισης είναι οι πολλαπλές μεταγγίσεις σε ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία,μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα,απλαστική αναιμία κ.ά.

Επιπλέον η φερριτίνη αποτελεί μία από τις πρωτείνες οξείας φάσης του οργανισμού μας πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται σημαντικά ως απάντηση του οργανισμού μας σε οξείες φλεγμονές ,ιστικές καταστροφές,τραυματισμούς,χειρουργικές επεμβάσεις,εγκαύματα και διάφορα άλλα νοσήματα.Γι’αυτό σε τέτοιες καταστάσεις η φερριτίνη δε θα πρέπει να αξιολογείται ως δείκτης έλλειψης σιδήρου γιατί τα επίπεδα της είναι ψευδώς αυξημένα για όσο διαρκεί η οξεία φάση.

Κλείνοντας ,θα ήταν σκόπιμο να αναφερθούμε στη στενή σχέση που έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχει μεταξύ των χαμηλών επιπέδων σιδήρου και φερριτίνης με τον υποθυρεοειδισμό και ειδικά με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Η σχέση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο σίδηρος, αφενός συμμετέχει στο σχηματισμό των θυρεοειδικών ορμονών από το ένζυμο υπεροξειδάση και αφετέρου στη μετατροπή από τον οργανισμό της Τ4 σε Τ3 (δραστική μορφή).Ως εκ τούτου τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για τα επίπεδα του σιδήρου και της φερριτίνης στον οργανισμό τους.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;