Οι κίνδυνοι έκθεσης των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα

Οι κίνδυνοι έκθεσης των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα

Η 31Η Μαΐου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από την Π.Ο.Υ. ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το κάπνισμα στις χώρες της Ευρώπης το 2015, δυστυχώς κατέχει την θλιβερή πρώτη θέση σε καπνιστές με ποσοστό 38% του πληθυσμού. Την δεύτερη θέση κατέχει η Βουλγαρία (35%) ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος ποσοστών καπνιστών έπεσε από 28% (2012) στο 26% (2015). Η Ελλάδα κατέχει επίσης την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε σχέση με τον αριθμό τσιγάρων που καταναλώνονται ανά έτος ανά άτομο!

Με την ευκαιρία αυτή της αφιερωματικής ημέρας ενάντια στο κάπνισμα θέλω να σας παραθέσω κάποια στοιχεία, πορίσματα μακροχρόνιων επιστημονικών μελετών, που αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των παιδιών μας η έκθεσή τους στο κάπνισμα τσιγάρων (ή άλλων προϊόντων καπνού) από τους γονείς ή από το περιβάλλον όπου συχνάζουν.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ (ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΖΩΗ)

Όταν η έγκυος μητέρα καπνίζει ή εκτίθεται τακτικά σε καπνό τσιγάρων στο περιβάλλον της, εκθέτει ταυτοχρόνως το αναπτυσσόμενο έμβρυό της στην νικοτίνη ,στο μονοξείδιο του άνθρακα, αλλά και στις πάρα πολλές τοξικές χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός του τσιγάρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για τα ακόλουθα:

1. Πρόωρο τοκετό
2. Λιποβαρές νεογνό – Νεογνό με χαμηλό βάρος σώματος σχετικά με την ηλικία κύησης.
3. Νεογνό με οργανικά ή ανατομικά προβλήματα Το κάπνισμα της μητέρας στη εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί περισσότερο με συγγενείς καρδιοπάθειες αλλά και με λαγόχειλος (σχίσιμο του άνω χείλους στόματος) και λυκόστομα ( σχισμή στην υπερώα)
4. Αυξημένο κίνδυνο – 3 φορές πιο αυξημένο από τα βρέφη μη καπνιζόντων μητέρων – για εμφάνιση Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου Βρέφους δηλ. αιφνίδιος θάνατος στον ύπνο σε βρέφος έως 12 μηνών χωρίς να προϋπάρχει εμφανής πάθηση (SIDS).
5. Αυξημένο κίνδυνο ώστε τα παιδιά τους να εμφανίσουν το Σύνδρομο Υπερκινητικότητας και Διάσπασης Προσοχής με μαθησιακές και συμπεριφορικές δυσκολίες.
6. Σύνδρομο Εθισμού του Νεογνού στη Νικοτίνη όπου τα νεογέννητα βρέφη είναι ευερέθιστα και παρουσιάζουν ταχύπνοια, ταχυκαρδίες και τρόμο. Τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν για εβδομάδες μετά τον τοκετό και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

ΕΚΘΕΣΗ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΠΑΘ. ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα του παθητικού καπνίσματος διότι δέχονται τις βλαβερές συνέπειες του καπνού τσιγάρων που προέρχεται από τους καπνίζοντες στο περιβάλλον τους, χωρίς να έχουν τα ίδια την δυνατότητα της επιλογής. Αλλά δεν είναι μόνο ο καπνός που διαχέεται στο περιβάλλον, είναι και τα τοξικά κατάλοιπα του καπνού που κατακάθονται στα ρούχα, στα μαλλιά, στις κουρτίνες, έπιπλα, χαλιά κλπ. και τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό των παιδιών από το στόμα και με την αναπνοή (είναι το λεγόμενο τριτογενές κάπνισμα).

Οι κυριότερες επιπτώσεις έκθεσης των παιδιών στο κάπνισμα είναι :

1. Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού ( π.χ. βρογχιολίτιδες, πνευμονίες) με αυξημένες νοσηλείες στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
2. Επαναλαμβανόμενες οξείες μέσες ωτίτιδες με αυξημένη τάση να μαζεύουν υγρό στο μέσο τμήμα του αυτιού το οποίο προκαλεί προβλήματα ακοής και ως εκ τούτου και καθυστέρηση ομιλίας.
3. Αυξημένο κίνδυνο στα βρέφη για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου στον ύπνο όπως αναφέρθηκε και στην ενδομήτρια έκθεση.
4. Πρόκληση συχνών και βαρύτερων κρίσεων άσθματος σε παιδιά με άσθμα με κίνδυνο ακόμα και την ζωή τους.
5. Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις : Καρκίνος Πνεύμονος, Χρόνιες Πνευμονοπάθειες , Καρδιοπάθειες , Παθήσεις ματιών, άλλοι καρκίνοι κ.α.
6. Μίμηση γονέων με αυξημένες πιθανότητες να γίνουν μελλοντικά οι ίδιοι καπνιστές.

Οφείλουμε να προβληματιστούμε και να δράσουμε άμεσα ως γονείς και ως κοινωνία για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις σοβαρές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. Και για τους υποψήφιους νέους γονείς, ας είναι λοιπόν η απόφασή σας για να φέρετε στον κόσμο ένα παιδί, η καλύτερη αφορμή για να κόψετε το τσιγάρο.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;