Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ραιβοϊπποποδία

Καϊλής Βασίλης

Ορθοπεδικός / Ορθοπεδικός χειρουργός

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ραιβοϊπποποδία

Κατ’αρχάς πρέπει να γνωρίζουμε πως ΔΕΝ ειναι κατι σοβαρο και αν γίνει σωστή αντιμετώπιση το παιδί μας θα έχει μια φυσιολογική ζωή και δεν θα πονάνε τα πόδια του,θα μπορεί δε να αθλείται κανονικά.
Η κλασσική παραμόρφωση θυμίζει ενα μπαστούνι του γκολφ(golf-clubfoot ειναι άλλωστε η ονομασία στα αγγλικά).

Γιατί είναι έτσι το πόδι του;

Η ακριβής αιτία είναι ακόμα άγνωστη. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως αρχικά ΟΛΟΙ μας έχουμε αυτη τη μορφή στα πόδια στην εμβρυϊκή ζωή,αλλά μετά τον τρίτο μήνα εγκυμοσύνης αυτά παίρνουν την φυσιολογική μορφή τους..
Αρα δεν φταίνε οι γονείς για αυτήν την παραμόρφωση.
Πρέπει να κάνουμε τον διαχωρισμό μεταξύ ιδιοπαθούς και συνδεόμενης με καποιο νόσημα μορφής. Τα σύνδρομα αυτα μπορεί να είναι spina bifida ,αθρογρύπωση,νευρομυϊκά σύνδρομα,πολυδυσμορφικά σύνδρομα.
Πάντως στο 90% των περιπτώσεων πρόκειται για απλή ιδιοπαθή ραιβοϊπποποδία.

Συμβαίνει συχνά;

Περίπου 1 στα 700 παιδιά,2 φορές περισσότερα αγόρια.Οι μισές περιπτώσεις αφορούν και τα δυο πόδια.

Υπάρχουν βαθμοί σοβαρότητας της κατάστασης;

ΝΑΙ.Εχουμε 4 στάδια με βάση την κλίμακα του Diméglio. Το πρώτο είναι πολύ ευκολο να διορθωθεί και αφορά το 20% των περιπτώσεων.Το τέταρτο είναι αντιθέτως εξαιρετικά δύσκολο στην αντιμετώπιση,αφορά όμως ευτυχώς μόνο το 10%. Τα στάδια 2 και 3 αφορούν το 70% των περιπτώσεων.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η καλύτερη ,αποδεδειγμένα, μέθοδος αντιμετώπισης είναι αυτη του Ponseti.
Πρόκειται για θεραπεία κατα την οποία αλλάζουμε κάθε εβδομάδα εναν γύψο ,ο οποίος ΣΤΑΔΙΑΚΑ διορθώνει το παραμορφωμένο πόδι του παιδιού.Συνήθως απαιτούνται 5 ή 6 γύψοι.

Θα υπάρχουν ‘κουσούρια’ όταν ενηλικιωθεί;

Ενα τέτοιο πόδι δεν θα ειναι ποτέ απόλυτα φυσιολογικό,αν και πλήρως λειτουργικό .Τα τρία ”κουσούρια”που θα αφήσει είναι:

1.Το πόδι είναι μικρότερο σε μέγεθος(1 με 2 νούμερα).Αυτό βέβαια δεν αποτελεί πρόβλημα παρα μόνο σε μονόπλευρη ραιβοϊπποποδία.
2.Η γάμπα είναι μικρότερη σε πάχος,λόγω μερικής ατροφίας του γαστροκνημίου.
3.Η κινητικότητα της ποδοκνημής ειναι πολυ ελαφρώς διαταραγμένη,καθώς ο αστράγαλος είναι πιο πλατής στην άνω επιφάνειά του(flat talus)

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;