Παχυσαρκία: Υπάρχει αντιμετώπιση;

Προκοπίου Μαρία

Ενδοκρινολόγος / Διαβητολόγος

Παχυσαρκία: Υπάρχει αντιμετώπιση;

Τα στοιχεία στην Ελλάδα δείχνουν ότι μέχρι το 2025, 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ).

2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025 σε όλο τον κόσμο. Υπέρβαρα θα είναι 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας (5 έως 18 ετών), ενώ 91 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκα.

Η σημαντική αυτή αύξηση σε σχέση με τα δεδομένα του 2010, οπότε και είχαν καταγραφεί 218 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά, γεγονός το οποίο φαίνεται, πλέον, να «απειλεί» και να «υποθηκεύει» σοβαρά την ενήλικη ζωή των παιδιών.

Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ως πάθηση. Πολλά είναι τα νοσήματα που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σε ασθενείς που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης 2, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπερχοληστερολαιμία, τα αγγειακά επεισόδια.

Ορίζουμε ως υπέρβαρο ασθενή αυτόν που έχει δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ=ΣΒ/Ύψος 2 μεγαλύτερο από 25, παχύσαρκο αυτόν που έχει ΒΜΙ 30 και νοσηρά παχύσαρκο αυτόν που έχει ΒΜΙ 35.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα. Δεν υπάρχει εύκολη λύση ή μαγική θεραπεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ο συνδυασμός σωστής διατροφής, συστηματικής άσκησης και αλλαγής του τρόπου ζωής αλλά και των συνηθειών που σχετίζονται γύρω από τη λήψη τροφής για πάντα, καθώς ένα παιδί ή ενήλικας με παχυσαρκία, ακόμα και αν χάσει βάρος, έχει αυξημένο κίνδυνο να το ξαναπάρει αν δεν συνεχίσει το πλάνο θεραπείας θα πρέπει να αποτελεί τη βάση.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση έχει τη δική της θέση ανάλογα με τον ασθενή και το βαθμό της παχυσαρκίας του. Σε κάθε περίπτωση απευθύνεται σε ενήλικες ασθενείς που έχουν BMI 27kg/m2.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου, η βαριατρική όπως λέγεται έχει τη δική της θέση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ασθενείς που έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 ή πάνω από 30 και συνυπάρχουσες 2 επιπλοκές. Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που προτείνονται είναι ο γαστρικός δακτύλιος και το γαστρικό μανίκι, η χολοπαγκρεατική παράκαμψη και το γαστρικές bypass.

Η ενημέρωση, η απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, ένα σωστό πλάνο άσκησης, η χρήση σωστής φαρμακευτικής αγωγής και η τακτική ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση είναι απαραίτητα όπλα στον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας αλλά και της διατήρησης του ιδανικού βάρους σώματος.

Διαβάστε επίσης από

Προκοπίου Μαρία

Γνωρίζοντας το μαγνήσιο!

15 Φεβρουαρίου 2023

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;