Πελματιαία Απονευρωσίτιδα και Φυσικοθεραπεία

Τάκας Θεόδωρος

Φυσικοθεραπευτής

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα και Φυσικοθεραπεία

Η πελματιαία Απονευρωσίτιδα είναι μια συχνή πάθηση κυρίως αθλουμένων και αθλητών διαφόρων αγωνισμάτων (δρομείς μεγάλων αποστάσεων, χορευτές κ.α). Χαρακτηρίζεται από μια επώδυνη φλεγμονώδη κατάσταση λόγω υπέρχρησης (overuse) της πελματιαίας περιτονίας που ξεκινά από την πτέρνα και εκτείνεται έως και κάτω από τις κεφαλές των 5 μεταταρσίων.

 

Αιτιολογικοί παράγοντες

Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας για την αύξηση της εμφάνισης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι τα ακατάλληλα παπούτσια ( παλιά , φθαρμένα, σκισμένα κτλ.) και τα υψηλά τακούνια. Ο υπερβολικός πρηνισμός του άκρου πόδα, η ανισοσκελία των άκρων, δηλαδή, προβλήματα στην εμβιομηχανική της βάδισης, διάφοροι τραυματισμοί, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Συμπτωματολογία

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι ο πόνος κατά μήκος της πελματιαίας περιτονίας (ποδική καμάρα) και συνήθως πιο κοντά στην πτέρνα, ο πρωινός πόνος και η χωλότητα κατά τα πρώτα πρωινά βήματα και η γενική υπερευεσθητοποίηση της περιοχής του άκρου πόδα.
Οι συνεχόμενες και υποτροπιάζουσες απονευρωσίτιδες δημιουργούν αντίδραση του οργανισμού με την εμφάνιση απασβέστωσης της απονεύρωσης και εμφάνισης άκανθα πτέρνας.

Φυσικοθεραπεία στην Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει για την σωστή και γρήγορη αποκατάσταση αλλά και στην πρόληψη δυσάρεστης εξέλιξης, με την σωστή αντιμετώπιση με τα πρώτα συμπτώματα.

Τα φυσιοθεραπευτικά μέσα είναι:

  • Φυσικά Μέσα (Ηλεκτροθεραπεία, Υπέρηχος, Shockwave, Tecar, Laser, Ξηρά βελόνα κ.α.) με σκοπό την μείωση του πόνου, της φλεγμονής και του οιδήματος, για αύξηση του εύρους κίνησης και της λειτουργικότητας.
  • Κρυοθεραπεία (Κρύα επιθέματα, gel κ.α.) για μείωση της φλεγμονής.
  • Τεχνικές διατάσεων του Αχιλλείου τένοντα και της πελματιαίας περιτονίας για αύξηση της ελαστικότητας.
  • Τεχνικές μάλαξης (Εγκάρσια μάλαξη κ.α.) για την απελευθέρωση των σημείων πυροδότησης (Trigger Points) που έχουν δημιουργηθεί στην πελματιαία απονεύρωση.
  • Τεχνικές περίδεσης (Taping) για να αποφορτίζεται η έσω ποδική καμάρα που βρίσκεται υπό τάση.
  • Ειδικές τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων του άκρου πόδα ( 1ης ταρσομεταταρσικής, αστραγαλοπτερνικής και υπαστραγαλικης άρθρωσης) και παθητική κινητοποίηση του νευρικού ιστού για μείωση του πόνου και αύξηση της λειτουργικότητας.
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης των ραχιαίων καμπτήρων του άκρου πόδα (πρόσθιος κνημιαίος) και της πελματιαίας περιτονίας για αύξηση της λειτουργικότητας.
  • Επανεκπαίδευση βάδισης και εφαρμογή ορθοτικών κατόπιν, γενικότερης κλινικής αξιολόγησης και χρήσης πελματογράφου από εξειδικευμένο θεραπευτή για την κατασκευή υποστηρικτικών βοηθημάτων (εάν χρειάζεται).
  • Χρήση ναρθήκων νυκτός και αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων σε οξείες και επίπονες περιπτώσεις

Άλλες θεραπείες

Άλλες θεραπείες για την πελματιαία Απονευρωσίτιδα είναι η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η έγχυση κορτιζόνης ή αιμοπεταλίων (PRP) και τέλος η χειρουργική επέμβαση όπου γίνεται διατομή της πελματιαίας περιτονίας που συνήθως γίνετε μετά από τουλάχιστον ενός έτους αποτυχημένης συντηρητικής αντιμετώπισης.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;