Ποια είναι η σωστή θέση που πρέπει να έχω στο γραφείο όταν δουλεύω; Γιατί είναι σημαντικό να έχω σωστή θέση όταν κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή;

Γαληνός Ιωσήφ

Φυσικοθεραπευτής

Ποια είναι η σωστή θέση που πρέπει  να έχω στο γραφείο  όταν δουλεύω; Γιατί είναι σημαντικό να έχω σωστή θέση όταν κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή;

Καθημερινές ερωτήσεις που δέχομαι από ασθενείς μου με χρόνια προβλήματα στην περιοχή του αυχένα και της μέσης.

Σε μία ανεπτυγμένη κοινωνία στην οποία σε καθημερινή βάση και για πάρα πολλές ώρες συνεχόμενα ,χρησιμοποιείτε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής τα tablet και τα smartphone χωρίς να υπάρχει η ελάχιστη εκπαίδευση για τη σωστή στάση του σώματος και για σωστή εργονομία , καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλά περιστατικά που θα μπορούσαμε να τα είχαμε βοηθήσει προληπτικά εάν γνώριζαν κάποια στοιχειώδη πράγματα στο ποια είναι η σωστή καθιστή θέση ,πόσο πρέπει να καθόμαστε συνεχόμενα και τι εργονομία πρέπει να έχει το περιβάλλον-χώρος γύρω μου ,ώστε να με βοηθάει και να μην επιβαρύνει τη στάση του σώματός μου. Η κακή στάση του σώματος είναι υπεύθυνη για πόνους στη μέση ,τον αυχένα για πονοκεφάλους, ιλίγγους κλπ.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν όταν καθόμαστε μπροστά από έναν υπολογιστή :

1. Η καρέκλα: Η επιλογή μιας σωστής καρέκλας εργονομικής φύσης η οποία μπορεί να προσφέρει σωστή στάση και υποστήριξη της σπονδυλικής μου στήλης
2. Το κεφάλι: Το κεφάλι μου πρέπει να είναι σε θέση που το πηγούνι είναι μαζεμένο προς τα πίσω kαι δεν σκύβει μπροστά! μην ξεχνάτε ότι το κεφάλι είναι ένα από τα πιο βαριά σημεία του σώματος μας !!!
3. Oι ώμοι: Οι ώμοι μου πρέπει να είναι και αυτοί τραβηγμένοι πίσω και σε ευθεία κάθετη με τη μέση μου
4. Οι αγκώνες: Οι αγκώνες είναι καλό να βρίσκονται σε επαφή με το γραφείο και να στηρίζονται σε αυτό
5. Τα γόνατά μου: Τα γόνατά μου πρέπει να σχηματίζουνε γωνία 90 μοιρών, τα πέλματα μου να έχουν πλήρη επαφή με το πάτωμα και να μην ξεπερνάνε σε ύψος τη λεκάνη μου
6. Η λεκάνη: Η μέση μας ,και πιο συγκεκριμένα η λεκάνη, πρέπει να ακουμπάει στην καρέκλα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη υποστήριξη στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.( σε περίπτωση που η καρέκλα μας δεν διαθέτει κάποιο μηχανισμό στήριξης, η υποβοήθηση της μέσης μας, κυκλοφορούν στο εμπόριο ,ανατομικά μαξιλάρια μέσης ,με ειδικό αφρώδες υλικό & άριστη υποστήριξη με γρήγορη ανακούφιση & μείωση του πόνου από καταπόνηση στο κάτω μέρος της πλάτης μας)

Εκτός όμως από τη σωστή θέση που πρέπει να έχουμε όταν καθόμαστε σε μία καρέκλα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και βασικά στοιχεία σωστής εργονομίας του χώρου .

• Το ύψος του γραφείου πρέπει να είναι τόσο ώστε οι αγκώνες να σχηματίζουν κοντά στις 90 μοίρες
• Η καρέκλα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο γραφείο .Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να φτάσουμε άνετα σε όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται επάνω σε αυτό Και έτσι να αποφύγουμε μικροτραυματισμούς από λανθασμένες στάσεις και περίεργες γωνίες που σχηματίζουμε με το σώμα μας.
• Το πληκτρολόγιο, το mouse και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι κοντά μας χωρίς να είναι αναγκαίο να σκύψουμε για να το φτάσουμε πάλι προς αποφυγή οποιουδήποτε τραυματισμού.
• Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο και λίγο πιο χαμηλά ,ακριβώς μπροστά, από την ευθεία των ματιών μας.

 

Όσο πιο συχνά διαλείμματα κάνουμε , σηκωνόμαστε, περπατάμε δεν πρέπει να ανησυχούμε για το οτιδήποτε .Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις με ελαφρές διατάσεις που βοηθούν στα διαλείμματα που Όπως ανέφερα πρέπει να κάνουμε . συνήθως κάθε μία ώρα δουλειάς γραφείου πρέπει να σηκωνόμαστε τουλάχιστον για 10 λεπτά να περπατάμε και να κάνουμε ασκήσεις. Ρωτήστε τον Φυσικοθεραπευτή σας είμαι σίγουρος ότι μπορεί να σας βοηθήσει και να έχετε μία πολύ πιο άνετη & ποιοτική ζωή . Όπως συνηθίζω να λέω σε όλους τους ασθενείς μου “η πρόληψη είναι πολύ πιο σημαντική από την αποκατάσταση”

Διαβάστε επίσης από

Γαληνός Ιωσήφ

Γαληνός Ιωσήφ

9 Φεβρουαρίου 2016

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;