Ποιο θεωρείτε σωστό αθλητικό παπούτσι για τα πόδια μου; τι πρέπει να προσέξω πριν αγοράσω ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια;

Γαληνός Ιωσήφ

Φυσικοθεραπευτής

Ποιο θεωρείτε σωστό αθλητικό παπούτσι για τα πόδια μου; τι πρέπει να προσέξω πριν αγοράσω ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια;

Υπολογίζεται ότι τα πόδια μας ταξιδεύουνε πέντε φορές τον γύρο της γης κατά μέσο όρο στη διάρκεια της ζωής μας!

Πάντοτε με προβλημάτιζε πιο είναι το καταλληλότερο παπούτσι που θα με κάνει να αντέξω και να μην πονάω μία δύσκολη μέρα όπου θα έχει πολύ περπάτημα και πολλή ορθοστασία .Εκτός από το ωραίο χρώμα ,τι μάρκα και το σχήμα πρέπει να λαμβάνω υπόψη μου κι άλλες πολλές πιο βασικές παραμέτρους όπως τον τρόπο που περπατώ ,που στέκομαι , το σχήμα που έχει το πέλμα μου ,τα κιλά μου κλπ. .Έτσι μπορώ να καθορίσω πιο είναι το πιο κατάλληλο παπούτσι για εμένα.
Πριν πας να αγοράσεις ένα αθλητικό παπούτσι πρέπει να πας να δεις έναν φυσικοθεραπευτή και να σου αναλύσει το πως περπατάς . ένα πελματογράφημα θα βοηθούσε επίσης .

Πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι :

Η Πτέρνα: η πτέρνα θα πρέπει να έχει ευρεία βάση και δεν πρέπει να είναι ψηλότερη από 4 cm.
Η Σόλα: η σόλα θα πρέπει να προσφέρει άνεση και προστασία στο περπάτημα και να κρατά το πόδι σταθερό.
Η Ραχιαία πλευρά (πάνω πλευρά): Το ιδανικό είναι η πάνω πλευρά του υποδήματος να είναι κατασκευασμένο από μαλακά υφάσματα, έτσι ώστε να είναι άνετα.
Η μπροστινή πλευρά: θα πρέπει να έχει αρκετό βάθος, έτσι ώστε τα δάκτυλα να μπορούν να κινούνται ελεύθερα κατά τη βάδιση.
Η ποδική κάμαρα: Κανονική θεωρείτε η ποδική καμάρα που στρέφεις λίγο προς τα μέσα τα πέλματα ενώ η φτέρνα πατάει προς τα έξω.
Σε ψηλή ποδική καμάρα ,γιατί στηρίζεις και ρίχνεις το βάρος σου στην έξω πλευρά του πέλματος ,εκεί χρειάζεσαι μαλακά και εύκαμπτα παπούτσια με μεγάλη επένδυση για την απορρόφηση των κραδασμών .Σε μία χαμηλή καμάρα, επειδή στρίβεις υπερβολικά προς τα μέσα τα πέλματα , χρειάζεσαι σταθερά παπούτσια που να μπορείς να τα ελέγξεις και να αποφύγεις τον οποιοδήποτε τραυματισμό..
Το δέσιμο: τα κορδόνια βοηθούν στο να κρατάνε το πόδι σταθερό μέσα στο παπούτσι. Όσο πιο ψηλά ,ως τον αστράγαλο, δένεις ένα αθλητικό παπούτσι τόσο πιο σταθερό είναι το πόδι σου εκεί μέσα.

Εκτός λοιπόν από την ανατομία του πέλματος πρέπει να προσέχεις:

  1. Το παπούτσι να έχει καλή επένδυση .Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία των αρθρώσεων !συνήθως μετά από λανθασμένες επιλογές παρατηρείς ύστερα από 2-3 εβδομάδες στα πόδια σου σε διάφορα σημεία μυϊκούς πόνους σε γάμπες ,κνήμες και πέλματα . Μακροπρόθεσμα θα σου φανεί το πρόβλημα στις αρθρώσεις και θα επηρεαστούν με αυτό τον τρόπο οι αστράγαλοι ,τα γόνατα , το ισχίο και η μέση
  2. Το νούμερο του αθλητικού που θα επιλέξεις να είναι τουλάχιστον μισό νούμερο μεγαλύτερο (1cm) από το κανονικό (όταν γυμνάζεσαι παρατηρείται μία τάση ” φυγής” του πέλματος ,γλιστράει δηλαδή μπροστά μέσα στο παπούτσι, με αποτέλεσμα τους μικροτραυματισμούς στα δάχτυλα κυρίως.)
  3. Και ΝΑΙ!!!! τα αθλητικά παπούτσια έχουν διάρκεια ζωής! και αυτό υπολογίζεται στα 550 km όταν τρέχεις. Σε αυτά η σόλα θα αρχίζει να φθείρεται ,θα χάνει την ελαστικότητα της και θα συμπιέζεται με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου για οποιοδήποτε τραυματισμό.
  4. Έχει τύχει να με ρωτήσουν πότε πιστεύω είναι η καλύτερη περίοδος για την αγορά ενός αθλητικού παπουτσιού. Το απόγευμα συνήθως τα πόδια είναι πρησμένα λόγω της βαρύτητας και της ζέστης και ύστερα από τόσες πολλές κινήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πρήζονται κάποια χιλιοστά τα πέλματα.

Διαβάστε επίσης από

Γαληνός Ιωσήφ

Γαληνός Ιωσήφ

9 Φεβρουαρίου 2016

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;