Πώς σχετίζεται ο πρόωρος τοκετός με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων;

Κούσκος Γεώργιος

Καρδιολόγος

Πώς σχετίζεται ο πρόωρος τοκετός με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων;

«Οι γυναίκες που γεννούν πρόωρα έχουν ένα σήμα έγκαιρης προειδοποίησης για τη μελλοντική υγεία τους»

Πηγή: harvard.edu

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν παθήσεις της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων και οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή τους είναι:

• Αρτηριακή υπέρταση
• Προεκλαμψία
• Σακχαρώδης διαβήτης
• Κάπνισμα
• Παχυσαρκία
• Δυσλιπιδαιμία
• Οικογενειακό ιστορικό

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνες, η σχέση πρόωρου τοκετού και καρδιαγγειακών παθήσεων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν οφείλεται στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που προαναφέρθηκαν, αλλά είναι ανεξάρτητη από αυτούς.

Ποιά είναι τα ερευνητικά δεδομένα;

70.000 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έλαβαν μέρος σε μια μελέτη που ανακοινώθηκε στο περιοδικό Circulation τον Φεβρουάριο του 2017 και τα αποτελέσματά της, έδειξαν ότι:

1. Οι γυναίκες που γέννησαν πρόωρα από 32 έως 37 εβδομάδες είχαν 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις (έμφραγμα του μυοκαρδίου ή/και εγκεφαλικό επεισόδιο) στο μέλλον.
2. Οι γυναίκες που γέννησαν πρόωρα και νωρίτερα από την 32 εβδομάδα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν στο μέλλον καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνες που γέννησαν κανονικά.

Από την έρευνα φάνηκε ότι μόνο το 14% των γυναικών που είχαν πρόωρο τοκετό είχαν ήδη κάποιον τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που προαναφέρθηκαν. Επιπλέον, οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαλευκάνουν την σχέση πρόωρου τοκετού και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν;

Η συγκεκριμένη μελέτη αναδεικνύει ότι οι γυναίκες που γεννούν πρόωρα πρέπει να παρακολουθούνται συχνότερα και με μεγαλύτερη προσοχή με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων που πιθανόν ελλοχεύουν στο μέλλον.

Είναι γνωστό ότι η αθηρωμάτωση των αρτηριών (πάθηση που οδηγεί στην απόφραξη των αρτηριών με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή/και το εγκεφαλικό επεισόδιο) αναπτύσσεται από νεαρή ηλικία και εξελίσσεται σε όλη την ζωή, γι’ αυτό όλοι μας πρέπει να εφαρμόζουμε τα εξής:

1. Nα τρώμε υγιεινά, στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής
2. Να ασκούμαστε συστηματικά, δίνοντας έμφαση στης αερόβια άσκηση
3. Να διατηρούμε το σωματικό μας βάρος έντος των φυσιολογικών ορίων με συνδιασμό δίαιτας και σωματικής άσκησης
4. Να ελέγχουμε τακτικά την αρτηριακή μας πίεση
5. Να παρακολουθούμε τις τιμές του σακχάρου και της χοληστερίνης στο αίμα
6. Να αποφεύγουμε τις κακές συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ

Όπως φάνηκε από την παραπάνω μελέτη, οι γυναίκες που γεννούν πρόωρα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια μορφή καρδιοπάθειας στο μέλλον. Οπότε, θα πρέπει εκτός από τις παραπάνω συστάσεις να παρακολουθούνται συστηματικά από καρδιολόγο με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και πιθανή θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης από

Κούσκος Γεώργιος

Έμφραγμα μυοκαρδίου

5 Αυγούστου 2019

Ανεύρυσμα αορτής

22 Μαρτίου 2019

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;