Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Κατσαμπή Ειρήνη

Μικροβιολόγος

Σεξουαλικώς   μεταδιδόμενα  νοσήματα (ΣΜΝ)

Τα ΣΜΝ ειναι ασθένειες ή λοιμώξεις που προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής (κολπικής, στοματικής, πρωκτικής). Αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία αν αναλογιστούμε ότι τουλάχιστον 1 στους 4 προσβάλλεται κάποια στιγμή της ζωής του από κάποιο ΣΜΝ.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία θεαματική αύξησή τους, ειδικά στις ηλικίες 15-24 ετών, λόγω της εναλλαγής πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, της ελάττωσης της ηλικίας της πρώτης σεξουαλικής εμπειρίας (50% των εφήβων 15-19 ετών έχουν ήδη σεξουαλικές επαφές) και της μη σχολαστικής εφαρμογής αντισύλληψης.

Στα ΣΜΝ περιλαμβάνονται η τριχομονάδωση, η γονόρροια (λοίμωξη από γονόκοκκο), τα χλαμύδια, η σύφιλη, το μαλακό έλκος, οι ψείρες του εφηβαίου, ο ιός των κονδυλωμάτων, ο ιός του απλού έρπητα, ο ιός της ηπατίτιδας Β, ο κυτταρομεγαλοϊός και βέβαια ο ιός HIV (AIDS).

Kοινά συμπτώματα των ΣΜΝ είναι η έκκριση υγρών, η φαγούρα τόσο στα γεννητικά όργανα όσο και στην περιοχή του πρωκτού, η αιμορραγία, ο πόνος, οι πληγές-έλκη και τα εξογκώματα και το αίσθημα καύσου στην ουρήθρα.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον όμως με τα νοσήματα αυτά είναι ότι πολλά παραμένουν αδιάγνωστα επί μακρόν λόγω του υψηλού ποσοστού ασυμπτωματικών ασθενών οι οποίοι παρ΄ολα αυτά συνεχίζουν να μεταδίδουν τη λοίμωξη στους συντρόφους τους.

Οι συνέπειες των ΣΜΝ είναι πολύ σοβαρές καθώς κάποια από αυτά προκαλούν στειρότητα και αποβολές, προβλήματα στα νεογνά οταν μεταδοθούν σε αυτά από τις πάσχουσες μητέρες, και κάποια από αυτά οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες και θάνατο.

Όπως και σε κάθε νόσημα έτσι κι εδώ στόχος μας πρέπει να είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ κι όχι η θεραπεία. Κάνοντας την παραδοχή ότι ασφαλές σεξ δεν υπάρχει αλλά υπάρχει ασφαλέστερο, ας υιοθετήσουμε τις παρακάτω πρακτικές οι οποίες θα μας επιτρέψουν να συνδυάσουμε την μεγαλύτερη απόλαυση με τον μικρότερο κίνδυνο για τη σεξουαλική μας ζωή:

  •  Συστηματική χρήση προφυλακτικού
  •  Ετήσιος έλεγχος για ΣΜΝ
  •  Τεστ Παπ (έναρξη μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή)

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:

  •  1 στους 3 κρύβει το ιστορικό του καθώς και το αν είναι φορέας του ιού HIV
  •  Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από κάποιο ΣΜΝ.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;