Σκολίωση: Τι είναι, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Προκοπίου Κατερίνα

Φυσικοθεραπευτής

Σκολίωση: Τι είναι, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Σκολίωση είναι μια διαταραχή που προκαλεί παραμόρφωση της Σπονδυλικής Στήλης (ΣΣ) (κύρτωμα άνω των 10 μοιρών), στροφή και πλάγια κλίση των σπονδύλων με αποτέλεσμα η ΣΣ να παίρνει σχήμα C ή S. Συνήθως εμφανίζεται στη Θωρακική μοίρα (ΘΜΣΣ), χωρίς αυτό να αποκλείει την εμφάνισή της και στην Οσφυϊκή (ΟΜΣΣ).

Στις περισσότερες περιπτώσεις η σκολίωση είναι άγνωστης αιτιολογίας (ιδιοπαθείς σκολίωση), αλλά μπορεί να οφείλεται και σε αναπτυξιακά ή εκφυλιστικά αίτια.

Η ιδιοπαθής σκολίωση ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης χωρίζεται σε:- Νηπιακή: από βρέφος έως και 3 ετών- Παιδική: από 3 έως 9 ετών- Εφηβική: από 9 έως 18 ετών, η οποία είναι και η πιο συχνή.

Συμπτώματα

Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να μας οδηγήσουν στη διάγνωση είναι:

  • Ένας ώμος ψηλότερα από το άλλο (ασυμμετρία ώμων)
  • Ασυμμετρία μέσης
  • Διαφορετικό ύψος πλευρών από τη μια πλευρά
  • Διαφορετικό ύψος των γοφών (ο ένας ψηλότερα από τον άλλο)
  • Προπέτεια ωμοπλάτης και στήθους προς τα εμπρός

Εδώ να σημειώσουμε ότι η σκολίωση συνήθως δε προκαλεί πόνο στον ασθενή.

Διάγνωση

Η παραμόρφωση του κορμού συνήθως αποκαλύπτεται από τους γονείς ή τον παιδίατρο. Ο πιο αποδεκτός τρόπος για τη διάγνωση είναι η ακτινογραφία της ΣΣ που γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και πάντα από όρθια θέση. Η σοβαρότητα της κατάστασης καθορίζεται από το μέγεθος της σκολίωσης το οποίο μετριέται σε μοίρες.

Επίσης για τη διάγνωση είναι γνωστό το Adam’s Test (τεστ επίκυψης), όπου ο γιατρός ή ο Φυσικοθεραπευτής βάζει τον ασθενή να σκύψει μπροστά με τα χέρια και τα γόνατα τεντωμένα προς το πάτωμα, ενώ εκείνος είναι από πίσω και παρατηρεί τη ΣΣ. Από αυτή τη θέση φαίνεται καθαρά η οποιαδήποτε παραμόρφωση-ασυμμετρία της ΣΣ.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Σκολίωση μεγέθους έως 20 μοίρες θεραπεύεται συντηρητικά με φυσικοθεραπεία, κολύμπι και συχνή παρακολούθηση.

Οι φυσιοθεραπευτικές συνεδρίες περιλαμβάνουν θεραπευτικές ασκήσεις. Η θεραπευτική άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη σταθεροποίηση και στη μείωση του εύρους της σκολίωσης όσο και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που δημιουργούνται από αυτή.

Στόχοι της άσκησης είναι:

– Ανακούφιση – λύση των μυϊκών σπασμών

– Βελτίωση κινητικότητας και ελαστικότητας του ασθενούς μέσω διάτασης της κοίλης πλευράς της σκολίωσης

– Αύξηση της μυϊκής δύναμης του κορμού καθώς και όλων των μυών που είναι υπεύθυνοι για τις στροφικές κινήσεις του κορμού, των άνω και των κάτω άκρων

– Έλεγχος βάρους

– Βελτίωση καρδιοαναπνευστικού έργου

– Ψυχολογική υποστήριξη

Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται πάντα με την επίβλεψη και τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή για την αποφυγή επώδυνων ασκήσεων αλλά και τραυματισμών.Οι ασκήσεις που πρέπει να γίνονται είναι διατάσεις και ενδυνάμωσης και γενικός κανόνας αυτών είναι να γίνονται αργά, ελεγχόμενα, κατανοητά και με σωστές αναπνοές. Σημαντικό ρόλο στο όλο πρόγραμμα διατάσεων και ασκήσεων αποτελούν οι αναπνευστικές ασκήσεις καθώς μειώνουν το αναπνευστικό έργο και ενισχύουν τους αναπνευστικούς μύες του κορμού.

Παρακάτω μερικά παραδείγματα ασκήσεων και διατάσεων:

Εικόνα 1

askiseis skoliosi

Εικόνα 2

askiseis skoliosi1

Στη συντηρητική αγωγή συνιστάται από τον φυσικοθεραπευτή και η εφαρμογή ειδικών κηδεμόνων με σκοπό την αναστολή της επιδείνωσης του κυρτώματος. Αν παρά την εφαρμογή των κηδεμόνων το κύρτωμα επιδεινώνεται και ξεπεράσει τις 40 μοίρες τότε εφαρμόζεται χειρουργική αντιμετώπιση, με τον ασθενή να επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από περίπου 4 εβδομάδες.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;