Στυτική δυσλειτουργία: Αίτια και θεραπεία

Γκούμας Γεώργιος

Ουρολόγος

Στυτική δυσλειτουργία: Αίτια και θεραπεία

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η αδυναμία απόκτησης ή και διατήρησης στύσης ικανής να επιτρέψει ικανοποιητική σεξουαλική πράξη.Η στυτική δυσλειτουργία (Erectile Dysfunction) είναι ένα συχνό πρόβλημα με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα στον ανδρικό πληθυσμό. Αυτό συμβαίνει διότι πλέον όλο και περισσότεροι, νεαροί ειδικά, αποβάλλουν το ταμπού της νόσου και επισκέφτονται τον ουρολόγο, αλλά και γιατί ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβαρύνει την στυτική λειτουργία.

Οι παράγοντες κινδύνου της νόσου είναι όμοιοι με αυτούς της καρδαγγειακής νόσου και αφορούν:

1. Την παχυσαρκία και οποιαδήποτε απότομη αύξηση βάρους
2. Τον σακχαρώδη διαβήτη ακόμα και στα αρχικά στάδια του.
3. Την υπερλιπιδαιμία
4. Την έλλειψη άσκησης
5. Το κάπνισμα
6. Το Μεταβολικό σύνδρομο σε προχωρημένες καταστάσεις.

Οι λόγοι της παθοφυσιολογίας της νόσου μπορεί να είναι:

1. Αγγειακοί
2. Ανατομικοί
3. Ορμονικοί
4. Νευρολογικοί
5. Ψυχογενείς.

Εδώ θα πρέπει να τονισθεί οτι ασθενείς που επιζητούν θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία έχουν υψηλό επιπολασμό καρδιαγγειακής νόσου. Οπότε μια επίσκεψη στον καρδιολόγο για μια πλήρη εκτίμηση επιβάλλεται για την διάγνωση.
Στις μέρες μας η θεραπεία είναι ολοκληρωμένη και αφορά όλα τα στάδια της νόσου. Αρχικά αντιμετωπίζουμε το πιο εμφανές αίτιο που είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, ανάλογα με τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου. Αν υπάρχει ορμονικό αίτιο πρέπει να διορθωθεί και αυτό, ενώ αν λειτουργικά και ανατομικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία τότε μια ψυχολογική-ψυχιατρική εκτίμηση είναι το επόμενο βήμα.

Αν τα παραπάνω είναι αρνητικά για κάποιο εύρημα, τότε μπορεί ο ασθενής να ξεκινήσει την θεραπεία της πρώτης γραμμής που είναι οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης -5 (PDE5s). Τα πιο γνωστά φάρμακα της κατηγορίας είναι η σιλδεναφίλη (Viagra) και η ταδαναφίλη (Cialis). Απόλυτη αντένδειξη για την λήψη αυτών είναι η λήψη νιτρωδών φαρμάκων, η ασταθής στηθάγχη και το πρόσφατο καρδιακό έμφραγμα.

Περαιτέρω θεραπεία σε πιο σοβαρή στυτική δυσλειτουργία αποτελούν :

1. Αντλίες κενού
2. Θεραπεία με υπερήχους
3. Ενδοπεϊκές ενέσεις
4. Πεϊκή πρόθεση

Συμπερασματικά, θα πρέπει να τονισθεί ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού στην εποχή μας. Είναι μια υπαρκτή οντότητα και επηρεάζει την ζωή χιλιάδων ζευγαριών, που όμως είναι πλήρως αντιμετωπίσιμη και επιδέχεται θεραπείας. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η ομαλή σεξουαλική ζωή συνδέεται με την ψυχική μας υγεία.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;