Τα όρια στη συμπεριφορά των παιδιών: θετικοί τρόποι διαπαιδαγώγησης

Βεκρή Βαλεντίνα

Ψυχολόγος

Τα όρια στη συμπεριφορά των παιδιών: θετικοί τρόποι διαπαιδαγώγησης

Tα όρια είναι η θέσπιση σταθερών ευδιάκριτων και ρεαλιστικών κανόνων που πρέπει να ορίζονται από τους γονείς ως προς τα παιδιά. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από σαφείς και σταθερές συναισθηματικές σχέσεις. Η σταθερότητα και ο προγραμματισμός, τους προσφέρει ασφάλεια και ικανότητα να προβλέπουν το αβέβαιο μέλλον, που συχνά τα αγχώνει.

Τα λειτουργικά όρια επιτρέπουν στο παιδί να οριοθετείται να δοκιμάζει να αμφισβητεί και τελικά να αναπτύσσεται.

Πως βάζουμε τα όρια

  • Οργανώστε μαζί με το παιδί το καθημερινό του πρόγραμμα.

  • Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον ώστε να του παρέχει ασφάλεια, ελευθερία λόγου και κινήσεων.

  • Φτιάξτε μαζί τους κανόνες και εξηγήστε που αποσκοπούν και γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται.

  • Ακούτε τα παιδιά σας και προσπαθήστε να τα καταλάβετε ώστε να χτίσετε μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης.

  • Διδάξτε στα παιδιά σας τους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες, και σωστούς τρόπους συμπεριφοράς. Να θυμάστε πως για τα παιδιά εσείς είστε πρότυπα.

  • Ενθαρρύνετε, ανταμείβετε και επιβραβεύετε τις σωστές συμπεριφορές. Η ενίσχυση καλό είναι να δίνεται άμεσα. Πρέπει πάντα να χαρακτηρίζουμε τη συμπεριφορά και όχι το ίδιο το παιδί. Λέμε: «Μπράβο που μάζεψες τα παιχνίδια σου» και όχι «Τι καλός που είσαι που μάζεψες τα παιχνίδια σου». Το επιβραβεύουμε και το ενθαρρύνουμε κάθε φορά που κάνει κάτι μέσα στα όρια σωστής συμπεριφοράς που έχουμε θέσει, όπως π.χ. όταν περιμένει υπομονετικά τη σειρά του, εάν δεν ζητήσει παιχνίδι από την επίσκεψη σε κατάστημα, κλπ.

  • Δίνετε πάντα στο παιδί σας τη δυνατότητα επιλογής στα πλαίσια ορίων. «Πρέπει να φορέσεις μπουφάν, θέλεις το κόκκινο ή το μπλε;». Μην του επιβάλλετε κάτι συγκεκριμένο χωρίς ελευθερία επιλογής.

  • Αποφύγετε τη λεκτική ή σωματική επιθετικότητα στα παιδιά όσο απογοητευμένοι, εκνευρισμένοι, ή κουρασμένοι κι αν είστε.

  • Οι συνέπειες από την μη τήρηση των ορίων πρέπει να είναι άμεσες και όχι καθυστερημένες. Τιμωρία = Στέρηση (να μην αποκτήσει κάτι που του αρέσει, να μη συμμετέχει σε κάποια ευχάριστη δραστηριότητα). Αποφύγετε εντελώς τις απειλές και τις αυστηρές ποινές.

Τα όρια πρέπει να είναι ξεκάθαρα, συγκεκριμένα και να εκφράζονται με ευκρίνεια.

  • Παράδειγμα: «Θα σου διαβάσω το παραμύθι αν έχεις βάλει τις πιτζάμες σου και έχεις πλύνει τα δόντια σου μέχρι τις οχτώ η ώρα. Μετά από αυτό δυστυχώς δεν μπορώ να σου διαβάσω το παραμύθι γιατί θα έχει έρθει η ώρα να κοιμηθείς.»
  • Οι γονείς πρέπει να λειτουργούν ως ομάδα για να αποφύγουν το «παιχνίδι του καλού και του κακού» έχοντας κοινή τακτική στη συμπεριφορά τους και να μην επιτρέπουν στο παιδί να χειρίζεται τον έναν για να πετύχει αυτό που θέλει και να κάνει τον άλλον να μοιάζει «κακός».

Τα όρια παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές για τη συμπεριφορά και βοηθούν τα παιδιά να μάθουν ποια συμπεριφορά είναι κοινωνικά αποδεκτή και ποια όχι. Τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν αυτο-έλεγχο και αυτο-πειθαρχία και αρχίζουν να βάζουν όρια για τον εαυτό τους. Αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπεύθυνοι, κοινωνικά και συναισθηματικά νοήμονες ενήλικες σε σχέση με τα παιδιά που τους έχουν τεθεί λίγα ή καθόλου όρια. Βάζοντας όρια βοηθάμε τα παιδιά να μάθουν έναν αποδεκτό κώδικα συμπεριφοράς.

 

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;