Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη

Προκοπίου Μαρία

Ενδοκρινολόγος / Διαβητολόγος

Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη

Ένας αριθμός θυρεοειδικών παραμέτρων αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Υπάρχει μια αύξηση στην κάθαρση ιωδίου, και σε περιοχές με φτωχή πρόσληψη σε ιώδιο,μπορεί να διαγνωσθεί βρογχοκήλη ή υποθυρεοειδισμός στην έγκυο.

Ο έλεγχος του θυρεοειδούς δεν περιλαμβάνεται στις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν με την διαπίστωση της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, από τους περισσότερους ιατρούς θεωρείται τουλάχιστον ο έλεγχος της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) αν δεν υπάρχει κάποιος πρόσφατος έλεγχος.

Ο έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας είναι απαραίτητος όταν:

  • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό
  • Υπάρχει ιστορικό υπογονιμότητας ή αποβολών πρώτου τριμήνου
  • Υπάρχει ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς
  • Υπάρχει ιστορικό άλλου αυτοάνοσου νοσήματος
  • Η έγκυος παίρνει κάποιο φάρμακο για το θυρεοειδή της
  • Βρίσκουμε έναν διογκωμένο θυρεοειδή (βρογχοκήλη) στην κλινική εξέταση

Σε ήδη διαγνωσμένη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, θα πρέπει να παρακολουθείτε την TSH στενά αν προσπαθείτε να συλλάβετε. Η έναρξη θεραπείας συστήνεται εάν η TSH ειναι >2.5. Εάν μείνετε έγκυος και δεν χρειάζεστε θεραπεία αρχικά, θα πρέπει να παρακολουθείτε την TSH κάθε μήνα γιατί έχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες που έχουν αυξημένα αντιθυρεοειδικά αντισώματα πριν την εγκυμοσύνη, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν θυρεοειδίτιδα της λοχείας, μια σχετικά οξεία διαταραχή του θυρεοειδούς που συνήθως εμφανίζεται 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες εναλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και έντονα συμπτώματα, όπως σημαντική κόπωση, νεύρα, κατάθλιψη, διαταραχή στο θηλασμό και άλλα. Θα πρέπει λοιπόν, κάθε έγκυος με θυρεοειδίτιδα να παρακολουθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και για τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Ένα 30% αυτών των γυναικών μπορεί να αναπτύξει μόνιμο υποθυρεοειδισμό στο μέλλον.

Στον υπερθυρεοειδισμό(ν. Graves, τοξικό αδένωμα) προτιμάται η χρήση προπυλθειουρακίλης στο πρώτο τρίμηνο αντί της μεθιμαζόλης. Σε διάγνωση υπερθυρεοειδισμού ή σε έγκυο ασθενή ήδη λαμβάνουσα φαρμακευτική αγωγή για υπερθυρεοειδισμό θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο θεράπων ενδοκρινολόγος.

Γυναίκες που έχουν σοβαρή ναυτία και εμέτους στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν και διαταραχές στην λειτουργία του θυρεοειδούς τους και, κάποιες φορές μπορεί να αναπτύξουν παροδικό υπερθυρεοειδισμό της κύησης. Αυτός ο τύπος υπερθυρεοειδισμού οφείλεται στα υψηλά επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (β hCG), μιας από τις βασικές ορμόνες της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί μετά την 14η-18η εβδομάδα της κύησης (μετά τον 4ο μήνα), οπότε και δεν χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία αλλά στενή παρακολούθηση.

Διαβάστε επίσης από

Προκοπίου Μαρία

Γνωρίζοντας το μαγνήσιο!

15 Φεβρουαρίου 2023

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;