Τι συμπλήρωμα αδυνατίσματος (δεν) θα πάρουμε αυτό το καλοκαίρι;

Μαντζώρου Μαρία

Διαιτολόγος – διατροφολόγος

Τι συμπλήρωμα αδυνατίσματος (δεν) θα πάρουμε αυτό το καλοκαίρι;

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή την άφιξή τους κάνουν διαφημίσεις προϊόντων αδυνατίσματος που υπόσχονται με “φυσικό” τρόπο γρήγορη απώλεια βάρους, ενώ τα περιοδικά είναι γεμάτα με τέτοιες διαφημίσεις, αλλά και με προγράμματα διατροφής, για να “προλάβουμε να βγούμε στην παραλία”.

Θα αναρρωτιέται κανείς πώς γίνεται κάθε χρόνο να βγαίνουν νέα προϊόντα που υπόσχονται απώλεια βάρους, και όμως η παχυσαρκία να εξακολουθεί να αποτελεί ένα από το σοβαρά και σημαντικά προβλήματα δημόσιας και ατομικής υγείας στον κόσμο.

Πολύ απλά γιατί δεν λειτουργούν.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα σκευάσματα αυτά δεν ελέγχονται από τον ΕΟΦ, ούτε από άλλο ευρωπαϊκό φορέα, απλώς μέσω μιας ηλεκτρονικής αίτησης γνωστοποιείται η κυκλοφορία τους. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ΕΟΦ όλα τα συμπληρώματα έχουν παρενέργειες, και ας στερούνται θεραπευτικών ιδιοτήτων. Επίσης, δεν υπάρχει νομικός όρος για την περιγραφή “φυσικό” προϊόν, σε αντίθεση με την περιγραφή “βιολογικό” προϊόν, άρα ένα προϊόν μπορεί να διαφημίζεται ως φυσικό, και ας μην είναι!

Η πλειοψηφία των συμπληρωμάτων αδυνατίσματος στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, ή βασίζονται σε μελέτες σε ζώα ή σε χαμηλής ποιότητας μελέτες. Φυσικά, η πρόσληψή τους πρέπει να συνδυάζεται πάντα με υποθερμιδική διατροφή, γύρω στις 1500 θερμίδες, με τις οποίες η πλειοψηφία των ατόμων έτσι και αλλιώς χάνει βάρος. Έτσι, η απώλεια βάρους που παρατηρείται είναι λόγω της υποθερμιδικής διατροφής, και όχι της λειτουργίας του σκευάσματος, το οποίο λειτουργεί σαν ένα εικονικό σκεύασμα (placebo).

Παρόλα αυτά, τα σκευάσματα αδυνατίσματος έχουν παρενέργειες που δεν πρέπει να παραβλέπονται. Η προς το παρόν μοναδική φαρμακευτική ουσία για απώλεια βάρους που κυκλοφορεί είναι η ορλιστάτη και βοηθά στην απώλεια βάρους, σε συνδυασμό με άσκηση και υποθερμιδική διατροφή. Υπάρχει και σε φαρμακευτικό σκέυασμα (με άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ) και σαν συμπλήρωμα (χωρίς άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ). Η ορλιστάτη δεσμεύει το λίπος της διατροφής και εμποδίζει την απορρόφησή του, με αποτέλεσμα ανεπιθύμητες γαστρεντερικές ενοχλήσεις και ακράτεια! Όμως, σε μια έρευνα το 2012 παρατηρήθηκε ότι το σκεύασμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα του ήπατος και άλλων οργάνων, ενώ επηρεάζει τη δράση άλλων φαρμάκων, καθώς και ενζύμων του οργανισμού μας! Το “κόστος” για την υγεία λοιπόν είναι μεγαλύτερο από το “κέρδος” μιας μικρής έξτρα απώλειας βάρους, καθώς είναι απαραίτητη η υποθερμιδική διατροφή.

Δεν υπάρχει εξπρές δρόμος για μια σημαντική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Μια μέτρια υποθερμιδική μεν, υγιεινή δε, διατροφή, σε συνδυασμό με άσκηση (ακόμα και ο περίπατος στην προκυμαία είναι άσκηση) και βελτίωση του τρόπου ζωής είναι το κλειδί και για την απώλεια βάρους και λίπους, αλλά και για τη διατήρηση της απώλειας αυτής.

Διαβάστε επίσης από

Μαντζώρου Μαρία

Να πάρω Ozempic;

26 Απριλίου 2023

Ότι πληρώνεις, παίρνεις;

17 Ιανουαρίου 2017

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;