Το Σύνδρομο Άπνοιας στον Ύπνο (ΣΑΥ)

Το Σύνδρομο Άπνοιας στον Ύπνο (ΣΑΥ)

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια σοβαρή ιατρική διαταραχή κατά την οποία προκαλείτε παύση στην αναπνοή, η οποία διαρκεί για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Ο οργανισμός σε αυτή την περίπτωση πρέπει πραγματικά να “ξυπνήσει” (συχνά ασυνείδητα) για να αναπνεύσει. Οι αναπνευστικές αυτές παύσεις, που ονομάζονται “άπνοιες”, μπορεί να διαρκέσουν από 10 έως 30 δευτερόλεπτα, ίσως και περισσότερο. Τα άτομα με άπνοια ύπνου μπορεί να σταματήσουν να αναπνέουν για δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές κάθε βράδυ.

Οι μελέτες δείχνουν ότι 1 στους 5 ενήλικες (20%) έχει ήπιο ΣΑΥ και 1 σε 15 (6,6%) έχουν τουλάχιστον μέτριο ΣΑΥ. Το ΣΑΥ επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Η κατάσταση επηρεάζει άνδρες και γυναίκες.
Το 75% των ασθενών με σοβαρή διαταραχή της αναπνοής κατά τον ύπνο είναι αδιάγνωστοι.
Υπολογίζεται, ότι το περίπου 30% του γενικού πληθυσμού ροχαλίζει συστηματικά στον ύπνο του. Το απλό ροχαλητό δεν αποτελεί πάθηση, σε αρκετές περιπτώσεις όμως είναι ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα της άπνοιας στον ύπνο, που εμφανίζεται σε ποσοστό 4-5% του πληθυσμού, συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω τον 40 ετών.

Τα αίτια της υπνικης άπνοιας είναι συνήθως, ανατομικά προβλήματα της ρινός και φάρυγγα, πχ η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι υπερτροφικές εκβλαστήσεις, οι υπερμεγέθεις αμυγδαλές, η υπερτροφική σταφυλή, οι στενές καμάρες της υπερώας και τα στοματογναθικά προβλήματα.

Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο κοντός και παχύς λαιμός, η κατανάλωση αλκοόλ, τα βαριά γεύματα πριν το ύπνο, η ύπτια θέση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και η θεραπεία με ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα αποτελούν σημαντικούς προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου.

Γιατί πρέπει να γίνεται διάγνωση και θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας ;

Γιατί το ΣΑΥ προκαλεί υπερβολική ημερήσια υπνηλία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη προσοχή που επηρεάζει την ικανότητά σας να εργαστείτε, να χειριστείτε μηχανήματα ή να οδηγήσετε αυτοκίνητο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η μη θεραπεία του ΣΑΥ σχετίζεται με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία.Η θεραπεία του ΣΑΥ εξαλείφει επίσης το ροχαλητό.

Θα πρέπει λοιπόν ο καθένας μας, να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με την νόσο και να δώσει προσοχή στα συμπτώματα που προκαλεί , καθώς και τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Τα συμπτώματα της πάθησης που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν είναι:

  • Το βαρύ, θορυβώδες και διακοπτόμενο ροχαλητό
  • Οι συχνές διακοπές αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Οι Αφυπνίσεις με αίσθημα ασφυξίας
  • Οι εφιδρώσεις και η συχνοουρία κατά τον ύπνο
  • Οι πρωινοί πονοκέφαλοι
  • Η κόπωση και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Διαταραχή προσωπικότητας (κακή διάθεση, εριστικότητα, αντικοινωνικότητα)
  • Οι διαταραχές συγκέντρωσης και προσοχής
  • Η πτώση της αποδοτικότητας στην εργασία
  • Η νυχτερινή ενούρηση
  • Η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης
  • Η κατάθλιψη
  • Αιφνίδιο αίσθημα δύσπνοιας ή «πνιξίματος» στον ύπνο (απότομη έγερση από το κρεβάτι)

Επιτυχής θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (ΣΑΥ), βελτιώνει:

• την κινητικότητα
• την απόδοση στην εργασία
• τη διάθεση
• τις σεξουαλικές επιδόσεις
• τα αντανακλαστικά κατά την οδήγηση
• την ποιότητα ζωής

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του ΣΑΥ βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σας.

Κύριο μέλημα της εταιρείας ΒΑΛΤΑΣ ΙΑΤΡΙΚΑ & ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ εδώ και χρόνια, είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, όπως και σε ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (ΣΑΥ).
Στο χώρο μας, σας δίνεται η δυνατότητα να βρείτε τα πλέον εξελιγμένα μηχανήματα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της αποφρακτικής & υπνικής άπνοιας , C-PAP &BI-PAP, σε συνδυασμό με την καλύτερη παροχή υπηρεσιών. Καθώς και όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα για την αποτελεσματική λειτουργία των συσκευών αυτών (μάσκες, κεφαλλονίτες, φίλτρα κλπ).

Το σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα όργανα ελέγχου, τεχνικό τμήμα, στελεχωμένο από τεχνικούς με πολυετή πείρα, εξασφαλίζει τη συντήρηση ή την επισκευή της παλιάς συσκευής και είναι πάντα στη διάθεση σας για ένα δωρεάν έλεγχο για οποιαδήποτε πρόβλημα παρουσιάσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Παράλληλα διαθέτουμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις ανάλογες υπηρεσίες για τη θεραπεία χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών στο χώρο σας παρέχοντας τις υπηρεσίες μα κατ΄οικον.

Μια επίσκεψη στο χώρο μας θα σας βοηθήσει να ενημερωθείτε για όλες τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη διάγνωση του συνδρόμου της υπνικής και αποφρακτικής άπνοιας, όπως επίσης και για όλες τις πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη της δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στην εταιρεία μας φροντίζουμε και για την συλλογή όλων απαραίτητων στοιχείων που χρειάζεται ο θεράπων ιατρός που παρακολουθεί την εξέλιξη της θεραπείας σας.


Ετικέτες

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;