Βιταμίνη D: Tι είναι και ποια η αξία της για τον οργανισμό μας;

Κατσαμπή Ειρήνη

Μικροβιολόγος

Βιταμίνη D: Tι είναι και ποια η αξία της για τον οργανισμό μας;

Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που κύρια δράση της στον οργανισμό μας είναι η ρύθμιση του ασβεστίου.Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών οστών και για την ενίσχυση της νευρομυικής λειτουργίας του οργανισμού μας.

Η βιταμίνη D σχηματίζεται κατα κύριο λογο από το δέρμα μας με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και κατα πολύ λιγότερο προσλαμβάνεται από τροφές όπως το συκώτι,τα αυγά και τα λιπαρά ψάρια.

15-20 λεπτά έκθεση στο ηλιακό φως,από τις 10π.μ-2μ.μ,χωρίς αντηλιακό,3 φορές την εβδομάδα επαρκούν ώστε να παράσχουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D.

Στη χώρα μας παρά την έντονη ηλιοφάνεια, παρατηρείται συχνά έλλειψη της γιατί το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας δεν επιτρέπει επαρκή υπεριώδη ακτινοβολία , ειδικά τους χειμερινούς μήνες,και γιατί η κύρια πηγή λιπαρών τροφών στη χώρα μας ,δηλ το ελαιόλαδο δεν περιέχει βιταμίνη D.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο έλλειψης της είναι η περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως,η υπερβολική χρήση αντηλιακών,το σκουρόχρωμο δέρμα,οι ακραίες ηλικίες(βρέφη,ηλικιωμένοι),η εμμηνόπαυση,η παχυσαρκία,οι ηπατικές και νεφρικές παθήσεις.

Οι κίνδυνοι απο την έλλειψη βιταμίνης D είναι στα παιδιά η ανάπτυξη ραχίτιδας (αδύναμα οστά,καθυστέρηση της ανάπτυξης,ανοσοανεπάρκεια) και στους ενήλικες η οστεοπόρωση-οστεομαλακία(οστεοπορωτικά κατάγματα).

Η ακριβής εκτίμηση των επιπέδων της βιταμίνης D γίνεται με τη μέτρηση της ολικής βιταμίνης D (25-OH βιτD) στο αίμα,μια εξέταση που γίνεται σε κάθε μικροβιολογικό εργαστήριο με μια απλή αιμοληψία.

Τελευταίες μελέτες συνδέουν τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό με την πρόληψη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου,σακχαρώδους διαβήτη,καρδιαγγειακών παθήσεων,ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πολλών λοιμώξεων.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη αυτή-η επονομαζόμενη και ως -βιταμίνη του ΗΛΙΟΥ- για τη διατήρηση της καλής υγείας και την ποιότητα της ζωής μας.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;