Αυτόλογη Μεσοθεραπεία με Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma Treatment)

Ζαμπάκος Γεώργιος

Πλαστικός χειρουργός

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία με Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma Treatment)

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια – Platelet Rich Plasma (PRP), όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, είναι μια πρωτοποριακή θεραπεία αντιγήρανσης που εκμεταλλεύεται τις επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες του οργανισμού του ίδιου του ασθενούς για την αναζωογόνηση του δέρματος.

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα το αίματος που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση των τραυμάτων και την αναγέννηση των ιστών, μέσω της απελευθέρωσης αυξητικών παραγόντων.

Οι αυξητικοί αυτοί παράγοντες προάγουν τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και των κερατινοκυττάρων, των κυττάρων δηλαδή που παράγουν το κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ, την ελαστίνη και την κερατίνη, ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα του δέρματος (stem cells), ενώ παράλληλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγγειογένεση.

Η όλη διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αναζωογόνηση του δέρματος, την αύξηση του πάχους και τη βελτίωση της υφής της επιδερμίδας, τη βελτίωση των λεπτών ρυτίδων και γενικά την αναστροφή της διαδικασίας της γήρανσης του δέρματος.

Η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια στην ορθοπαιδική για την επούλωση ορθοπαιδικών κακώσεων, καθώς και στην επανορθωτική χειρουργική για την επούλωση δύσκολων τραυμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κορυφαίος τενίστας Rafael Nadal που έκανε θεραπεία με PRP για την αντιμετώπιση μίας τενοντίτιδας που τον ταλαιπωρούσε στο αριστερό γόνατο, με αποτέλεσμα την επιστροφή του στα γήπεδα και την κατάκτηση τριών τίτλων. Άλλο τρανταχτό παράδειγμα είναι ο κορυφαίος παίκτης του Golf Tiger Woods που έκανε θεραπεία με PRP στο γόνατό του το 2008.

Εκτός από την ορθοπαιδική και την επανορθωτική χειρουργική που αναφέραμε, η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην αισθητική χειρουργική ως θεραπεία αντιγήρανσης και αναζωογόνησης του δέρματος, για την αντιμετώπιση ουλών ακμής και ραγάδων, αλλά και στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με την επιβράδυνση της τριχόπτωσης και την ενδυνάμωση των θυλάκων των τριχών.

Πώς γίνεται;

Η θεραπεία είναι εξαιρετικά απλή. Λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος από τον ασθενή, σαν μία γενική εξέταση αίματος, το οποίο υφίσταται ειδική επεξεργασία με φυγοκέντρηση, ώστε να απομονωθεί το πλάσμα με σχεδόν το σύνολο των αιμοπεταλίων του αίματος. Στη συνέχεια, ανάλογα με το είδος της εφαρμογής, τα αιμοπετάλια μπορούν να ενεργοποιηθούν με ιόντα ασβεστίου ώστε να απελευθερώσουν όλους τους αυξητικούς τους παράγοντες ταυτόχρονα (η μέθοδος αυτή προτιμάται στην ορθοπαιδική, στην επανορθωτική χειρουργική και στη θεραπεία της τριχόπτωσης), ή μπορούν να αφεθούν χωρίς ενεργοποίηση, ώστε να απελευθερώνουν τους αυξητικούς παράγοντες σταδιακά για διάστημα μέχρι και 5 ημερών (αυτή η μέθοδος προτιμάται στη θεραπεία αντιγήρανσης και αναζωογόνησης του δέρματος) και γίνεται ένεση του πλάσματος στο δέρμα με τη βοήθεια εξαιρετικά λεπτής βελόνας.

Η θεραπεία είναι τελείως ανώδυνη γιατί χρησιμοποιείται αναισθητική κρέμα στο δέρμα για μία ώρα πριν τη θεραπεία, με αποτέλεσμα τα τσιμπήματα να μην γίνονται αισθητά.

Η όλη θεραπεία διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, όπου περιλαμβάνεται η 1 ώρα που βάζουμε την αναισθητική κρέμα. Ο καθαρός χρόνος της θεραπείας είναι 20-30 λεπτά.

Η θεραπεία συνιστάται να γίνει αρχικά δύο-τρεις φορές με μεσοδιαστήματα 1-3 μηνών, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη ενεργοποίηση των επουλωτικών μηχανισμών του οργανισμού, ενώ στη συνέχεια συνιστάται επανάληψη μία φορά κάθε 12-18 μήνες.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια δεν έχει καμία παρενέργεια γιατί είναι τελείως φυσική. Προέρχεται από τον ίδιο μας τον οργανισμό και δεν περιέχει καμία ξένη ουσία που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις.

Ειδικά για τη θεραπεία της τριχόπτωσης, το PRP έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται με επιτυχία από το 2009, με πρωτοπόρους τους Dr Greco στις ΗΠΑ, και τους Dr Amgar και Bouhanna στη Γαλλία.

Η θεωρία πίσω από τη χρήση του PRP στη θεραπεία της τριχόπτωσης βασίζεται στη δράση των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων, οι οποίοι ενεργοποιούν τα ενήλικα βλαστοκύτταρα του τριχωτού της κεφαλής καθώς και τα κύτταρα των θυλάκων των τριχών, ενώ παράλληλα αυξάνουν το αγγειακό πλέγμα γύρω από τους θυλάκους των τριχών. Οι δράσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της απόπτωσης των τριχών και την ενδυνάμωση των υπαρχόντων τριχών, που μεταφράζονται σε πυκνότερα μαλλιά.

Η θεραπεία είναι αποτελεσματική στην Ανδρογενετική Αλωπεκία, στη Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία, στη Γυροειδή Αλωπεκία, ως θεραπεία δεύτερης εκλογής, εφόσον η θεραπεία με στεροειδή και άλλα φάρμακα πρώτης εκλογής δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς και στην Ουλωτική Αλωπεκία, όπου η θεραπεία με PRP φαίνεται να θέτει υπό έλεγχο τους μηχανισμούς του δέρματος που οδηγούν στην ουλωτική αλωπεκία, αλλά και να διεγείρει τα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών που δεν έχουν καταστραφεί από την ουλωτική διεργασία. Τέλος η θεραπεία με PRP χρησιμοποιείται συμπληρωματικά κατά τη μεταμόσχευση μαλλιών, όπου φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των μοσχευμάτων.

Οι διάφορες ερευνητικές ομάδες χρησιμοποιούν η κάθε μία τα δικά της πρωτόκολλα, αλλά φαίνεται πως σε γενικές γραμμές, για την ανδρογενετική αλωπεκία χρειάζονται δύο θεραπείες με μεσοδιάστημα 2 μηνών μεταξύ των θεραπειών και στη συνέχεια μία θεραπεία κάθε 6-12 μήνες, για τη γυροειδή αλωπεκία χρειάζονται 3 θεραπείες με μεσοδιάστημα 2 μηνών μεταξύ των θεραπειών, ενώ τέλος για την ουλωτική αλωπεκία χρειάζονται 2-3 θεραπείες με μεσοδιάστημα 2 μηνών μεταξύ των θεραπειών.

Πηγή φωτογραφίας: papillonmedical.com

Διαβάστε επίσης από

Ζαμπάκος Γεώργιος

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;