Διατροφογονιδιωματική και νέα υπηρεσία τεστ DNA στο γραφείο

Αμπατζή Χριστιάνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Διατροφογονιδιωματική και νέα υπηρεσία τεστ DNA στο γραφείο

Τις τελευταίες δεκαετίες, η έρευνα στον τομέα της διατροφής μετακινήθηκε από την επιδημιολογία και τη φυσιολογία στη μοριακή βιολογία και τη γενετική. Έτσι προέκυψαν επιστημονικοί κλάδοι που αφορούν τη διατροφή και το ανθρώπινο γονιδίωμα, η Διατροφογενετική και η Διατροφογονιδιωματική.

Η Διατροφογενετική ερευνά το σύνολο των γονιδίων ενός οργανισμού, των οποίων η έκφραση αλληλεπιδρά διάφορους διατροφικούς παράγοντες, είτε ένα διατροφικό σχήμα, είτε συγκεκριμένα συστατικά. Επομένως, εκεί εξετάζεται ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα, την πλήρη πορεία γονιδίων – πρωτεϊνών – μεταβολιτών σε διατροφικό πλαίσιο.

Η Διατροφογονιδιωματική εντοπίζει τις συγκεκριμένες κληρονομήσιμες ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου, δηλαδή τους συγκεκριμένους γονιδιακούς πολυμορφισμούς, που ευθύνονται για τις τυχόν θετικές ή αρνητικές επιδράσεις διατροφικών συνηθειών. Ειδικότερα, μελετά τις διατροφικές φαινοτυπικές αποκρίσεις (πχ σωματικό βάρος, πίεση αίματος, χοληστερόλη, επίπεδα γλυκόζης) σε μια συγκεκριμένη δίαιτα. Συνεπώς, επικεντρώνεται στην ιδιαίτερη γενετική κατανομή του καθενός, προκειμένου να εξηγήσει συμπεράσματα για την ευεργετική ή όχι δράση συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών.

Αυτό, λοιπό, προσπάθησα να φέρω στο γραφείο, αυτήν την ευκαιρία να δείτε με βάση το δικό σας γενετικό κώδικα, πράγματα που θα μας βοηθήσουν στο διατροφικό κομμάτι και πράγματα που ενδεχομένως να μην έχετε καταλάβει ότι σας ενοχλούν.

Πιο αναλυτικά, σε συνεργασία με την εταιρία iDNA GENOMICS, έχουμε φέρει στο χώρο μας το Τεστ DNA, που χωρίζεται σε 4 είδη:

  • Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
  • Άθληση
  • Διατροφή
  • 3 σε 1

Το καθένα από αυτά μας δείχνει διαφορετικά πράγματα για το γενετικό μας κώδικα.

-Το τεστ για τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία μας δείχνει τον έλεγχο του βάρους μας, τις διατροφικές μας προτιμήσεις τις αντιοξειδωτικές μας ανάγκες όπως και την ευαισθησία σε θρεπτικά συστατικά. Μας δείχνει το ποσοστό του οργανισμού μας που είναι σε θέση να απορροφήσει και να επεξεργαστεί τις βιταμίνες από τα τρόφιμα που καταναλώνετε.

-Το τεστ της άθλησης μας δείχνει το αθλητικό μας προφίλ σε δύναμη και αντοχή, την αεροβική μας ικανότητα, τον μυϊκό μας όγκο, το ρίσκο τραυματισμών στους τένοντες, στις αρθρώσεις και στους μύες , την αποθεραπεία μετά την άσκηση αλλά και το προσωπικό σας κίνητρο για την άσκηση.

-Το τεστ για τη διατροφή μας δείχνει πως το δικό μας γενετικό προφίλ μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο βάρους, τις διατροφικές μας προτιμήσεις, τις αντιοξειδωτικές μας ανάγκες και την ευαισθησία στα θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, μας αναφέρει την ευαισθησία στο αλάτι, στο αλκοόλ, στην καφεΐνη, στη γλουτένη και τη λακτόζη, στην κατανάλωση λιπαρών οξέων, κορεσμένων, ακόρεστων, την πρωτεΐνη, τους υδατάνθρακες καθώς και τις προτιμήσεις μας για γλυκό.

-Το τεστ 3 σε 1 περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω που αναφέραμε.

Τώρα θα μου πείτε πως γίνεται το τεστ;; Πολύ εύκολα, μπορείτε να έρθετε στο χώρο μου ή να σας γίνει αποστολή στο σπίτι με έξοδα του εργαστηρίου. Το τεστ γίνεται με τη χρήση μιας μπατονέτας που υπάρχει μέσα, με λίγο γενετικό υλικό από το εσωτερικό του μάγουλου και από τα ούλα. Το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο και σε 15-20 μέρες έχουμε τα αποτελέσματα. Είτε το κάνουμε μαζί στο χώρο μου, είτε το κάνετε στο σπίτι σας.

Για ότι πληροφορίες θέλετε μπορείτε να στείλετε στην πλατφόρμα του Aegean Doctors και θα σας απαντήσω ή στα τηλέφωνα του γραφείου, ακόμα και στα social media!! 

Διαβάστε επίσης από

Αμπατζή Χριστιάνα

Νερό και ενυδάτωση

16 Ιουλίου 2020

Αγαπημένη μου δίαιτα…

29 Ιανουαρίου 2020

Πρωτεΐνη και οστεοπόρωση

29 Ιανουαρίου 2019

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;