Νέες τεχνολογίες στην ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου

Καϊλής Βασίλης

Ορθοπεδικός / Ορθοπεδικός χειρουργός

Νέες τεχνολογίες στην ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για ρομποτική χειρουργική, εξατομικευμένη θεραπεία και Fast Track πρωτόκολλα. Θα πρέπει λοιπόν να εξηγήσουμε σε γενικές γραμμές τι είναι και σε τι βελτιώνουν την έκβαση ενός χειρουργείο σήμερα.

Η ρομποτική χειρουργική αποτελείται από συστήματα πλοήγησης (Navigation),καθώς και συστήματα με βραχίονα,τα οποία έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν τον χειρουργό σε πολύπλοκες περιπτώσεις, όπως σε αναθεώρηση ή σε έδαφος παλαιού κατάγματος ή όμοιας πάθησης που αλλάζουν την μορφολογία του οστού.

Βασικό πλεονέκτημα της ρομποτικής είναι πως μας δίνει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια την σωστή κατεύθυνση κοπής και τοποθέτησης των μοσχευμάτων, πράγμα απαραίτητο ειδικά στην αρχή της χειρουργικής σταδιοδρομίας ενός ορθοπεδικού.

Μειονέκτημα της όμως, είναι πως λαμβάνει υπόψιν μόνο της ανατομίας των οστών και όχι και των μαλακών μορίων, με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι πολύ ‘’ωραία’’ η ακτινογραφία αλλά πολύ σφιχτό(stiff) ένα γόνατο και τελικά ο ασθενής να μην είναι το ίδιο καλά. Τα συστήματα εξατομικευμένης θεραπείας βασίζονται στη ίδια λογική, αλλά αφορούν στους οδηγούς κοπής των οστών και απαιτούν την πραγματοποίηση μιας αξονικής τομογραφίας προεγχειρητικά.

Έτσι έχουμε ένα γόνατο που ‘’κόβεται και ράβεται” στα μέτρα μας, με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Fast Track , είναι τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης και αφορούν στην σωστή ομαδική συνεργασία χειρουργικής, αναισθησιολογικής και φυσικοθεραπευτικής ομάδας ,ώστε ο ασθενή να πονάει όσο δυνατόν λιγότερο για να ξεκινήσει ταχέως η αποκατάσταση. Συμπερασματικά όλες αυτές οι βοήθειες είναι πλέον στη διάθεση μας και τις εφαρμόζουμε όπου κρίνεται απαραίτητο για την καλύτερη έκβαση του χειρουργείου μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε εντούτοις, πως ποτέ δεν μπορεί να αντικατασταθεί το ανθρώπινο χέρι και η σωστή κρίση του χειρουργού στη συνολική εικόνα γιατί αυτός είναι που στο τέλος είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα ο ασθενής μας.

Χρήση τεχνολογιών και οφέλη στην ολική αρθροπλαστική γόνατος :

  • Ρομποτικής χειρουργικής (μεγαλύτερη ακρίβεια τομών)
  • Εξατομικευμένων χειρουργικών υλικών-οδηγών κοπής του οστού (patient specific instrumentation)
  • Fast track πρωτόκολλο με σημαντική μείωση πόνου και ταχύτερη επάνοδο
  • Ελάχιστα παρεμβατικής τεχνικής, χωρίς τραυματισμό μυών
  • Το χειρουργεί διαρκεί κάτω απο 50 λεπτά συνήθως και ο ασθενής περπατά δίχως βοήθεια μερικές ώρες μετά.

 

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;