Παροχή συμβουλευτικής γονέων και ατομικής ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών/εφήβων

Μαϊδώνη Βάλια

Λογοθεραπευτής

Παροχή συμβουλευτικής γονέων και ατομικής ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών/εφήβων

Η συμβουλευτική γονέων είναι η συνεργασία των γονιών με έναν σύμβουλο- παιδοψυχολόγο. Η συνεργασία με τον ψυχολόγο επιτρέπει στους γονείς να επεξεργαστούν διάφορα θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, την βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια, αλλά και για την διαχείριση συγκεκριμένων δυσκολιών, όπως προβλήματα στον ύπνο, άγχος, φοβίες, σχολική άρνηση, προβλήματα συμπεριφοράς, κ.ά.

Μέσα από τη συμβουλευτική διαδικασία οι γονείς μπορούν να αναγνωρίσουν τις δυσκολίες του παιδιού τους, να δώσουν ένα νόημα στη συμπεριφορά του και να βρουν τις αιτίες που μπορεί να προκάλεσαν ανησυχία ή αλλαγές. Στόχος της συμβουλευτικής είναι να ενδυναμώσει το ρόλο τους, ώστε οι ίδιοι οι γονείς να είναι σε θέση να βοηθήσουν το παιδί να διαχειριστεί τις όποιες δυσκολίες του.

Σε κάποιες  περιπτώσεις αρκεί η συμβουλευτική γονέων για την διαχείριση των δυσκολιών. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι πιθανό να χρειαστεί εξατομικευμένη υποστήριξη του ίδιου του παιδιού, με παράλληλη συνεργασία με τους γονείς. Στη διάρκεια των συνεδριών, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και αποδοχής, τα παιδιά και οι έφηβοι ενθαρρύνονται να εκφράσουν ελεύθερα θέματα που τους απασχολούν όπως τους φόβους, τα συναισθήματα και τις δυσκολίες στις σχέσεις τους με τους άλλους.

Αυτό γίνεται μέσα από τον διάλογο, το θεραπευτικό παιχνίδι, τη ζωγραφική και άλλα εκφραστικά μέσα ώστε το παιδί ή ο έφηβος  να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να μπορέσει να εξερευνήσει τις σκέψεις, και τις συμπεριφορές του και να βρει εναλλακτικές στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις που τον δυσκολεύουν.

Επιπρόσθετοι στόχοι είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων κοινωνικών και ψυχολογικών δεξιοτήτων, που θα ενισχύσουν την αυτο-εκτίμησή του και θα τον διευκολύνουν στην κοινωνικοποίηση, ωρίμανση, και αυτονόμησή του. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και υπομονή από όλους. Οι συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών/εφήβων και των γονέων πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες και τα θέματα που προκύπτουν.

Με τη συνεργασία των τμημάτων λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ειδικής αγωγής, η συμβουλευτική μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των δυσκολιών των παιδιών/εφήβων όσο και των γονέων τους.

 

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;