Τροφές που βοηθούν στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Κάσδαγλη Νίκα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τροφές που βοηθούν στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας σε ενήλικες, που επηρεάζει το 1% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών και αποτελεί σημαντική αιτία αναπηρίας και πρόωρης θνησιμότητας.

Η αιτιολογία της παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, αν και έχουν ενοχοποιηθεί πολλών ειδών παράγοντες στην παθογένεση της, όπως μικροβιολογικοί, ανοσοποιητικοί, γενετικοί, ορμονικοί αλλά και διατροφικοί.

Το κλειδί για την αντιμετώπιση της νόσου σε διατροφικό επίπεδο, είναι μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή με σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που θεωρούνται ευεργετικά στη αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας όπως τα παρακάτω.

1. Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως, στο σολομό, τον τόνο, την πέστροφα αλλά και στα έλαια των ψαριών, παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με τις οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Έτσι, είναι ωφέλιμη πηγή για τα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, διότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων και την πρωινή δυσκαμψία. Προσθέστε λοιπόν στη διατροφή σας περίπου 2-3 μερίδες ψαριών την εβδομάδα. Διαφορετικά, εξαιρετικές πηγές αυτών των λιπαρών είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και ο λιναρόσπορος που μπορούν να εμπλουτίσουν εύκολα τις σαλάτες σας.

2. Ελαιόλαδο

Τα κορεσμένα λιπαρά, εκείνα που βρίσκονται για παράδειγμα στο βούτυρο, το κόκκινο κρέας και γενικά σε τρόφιμα κυρίως ζωικής προέλευσης, είναι ένας συνδετικός κρίκος με την ανάπτυξη φλεγμονής. Γι’ αυτόν το λόγο καλό είναι να τα περιορίσετε και να προτιμήσετε λιπαρά από υγιέστερες πηγές. Αντικαταστήστε το βούτυρο και τα υπόλοιπα έλαια με ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση ελαιολάδου βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου, πιθανώς μεταβάλλοντας την παραγωγή των μεσολαβητών ανοσολογικών και φλεγμονωδών αποκρίσεων, και έτσι τα άτομα που το χρησιμοποιούν έχουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης της.

3. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές όχι μόνο για τη διαδικασία της πέψης και τη ομαλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και για τη μείωση των επίπεδων του δείκτη φλεγμονής CRP. Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά και γενικά προϊόντα ολικής αλέσεως. Τέλος, σημαντική τροφή είναι επίσης τα όσπρια, όπως τα φασόλια, που πέρα από καλή πηγή φυτικών ινών, περιέχουν και πρωτεΐνη η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να κρατήσει ισχυρούς τους μύες που στηρίζουν τις αρθρώσεις.

4. Φρούτα και λαχανικά

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα αυτά με έντονα χρώματα, είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Μερικά από τέτοια φρούτα είναι τα κεράσια, τα δαμάσκηνα και τα μούρα. Στα λαχανικά περιλαμβάνονται το λάχανο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα πράσινα φυλλώδη που είναι μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών, όσο και φυλλικού οξέος.

5. Ασβέστιο

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D, η οποία βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά στην ύπαρξη ρευματοειδής αρθρίτιδας. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστικής απώλειας που μπορεί να προκύψει με τη λήψη κορτικοστεροειδών για τη νόσο. Γάλα, τυρί, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές πρόσληψης των παραπάνω. Εάν η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν είναι μέρος της διατροφής σας, υπάρχουν άλλες επιλογές τροφίμων. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι το βοδινό συκώτι, οι κρόκοι αυγών, τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα (χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά). Καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, κ.α.), τα όσπρια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι και τα μικρά ψάρια όπως οι σαρδέλες που τρώγονται με τα κόκκαλα. Σε περίπτωση που η κατανάλωση δεν είναι επαρκής μπορείτε να πάρετε τις συνιστώμενες ποσότητες μέσω συμπληρωμάτων, έπειτα πάντα από συμβουλή ειδικών.

6. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με πολυφαινόλες, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει επίσης βρεθεί ότι αναστέλλει τη φλεγμονή και τη βλάβη των αρθρώσεων από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Εντάξτε το λοιπόν στην καθημερινότητά σας και επωφεληθείτε από τις ιδιότητες του.

7. Μπαχαρικά

Μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς και το τζίντζερ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής. Μπορείτε να τα προσθέσετε κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, νοστιμεύοντας τις συνταγές σας. Στην περίπτωση που λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Κλείνοντας…

Η τήρηση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής που είναι γεμάτη με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, όσπρια και ψάρια, κρίνεται απαραίτητη και μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδής αρθρίτιδας. Επιπλέον, η κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφίμων είναι σημαντική για τη συνολική ευημερία και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;