Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να γίνει ο ηγέτης των γενοσήμων φαρμάκων στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη

Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να γίνει ο ηγέτης των γενοσήμων φαρμάκων στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη

O Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, παρουσίασε τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα στην πολιτική φαρμάκου της χώρα μας στο συνέδριο “21st Economist Government Roundtable”, που πραγματοποιήθηκε στις 28 & 29 Ιουνίου στην Αθήνα.

Στη δημόσια τοποθέτηση του, ο Θ. Τρύφων τόνισε, πως “Εάν το 60% της αγοράς καλυφθεί από φάρμακα εγχώριας παραγωγής σε ανταγωνιστικές τιμές, η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι 3,4 – 3,8 δισ. €, θα δημιουργηθούν 2.000-2.500 νέες θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο και η τεχνογνωσία και θα συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, λόγω της χρήσης οικονομικότερων φαρμακευτικών επιλογών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εδραιώσει τη θέση της ως ηγέτης στην ανάπτυξη και παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και σταδιακά θα μετατραπεί σε Κέντρο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας(technology hub)”.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε επίσης την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος των οριζόντιων μέτρων λογιστικού χαρακτήρα που υιοθετούνται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, σημειώνοντας, πως ειδικά στα οικονομικά γενόσημα φάρμακα η στρέβλωση είναι εντονότερη. Κι αυτό, γιατί μετά τις υπερβολικές συνεχείς μειώσεις τιμών, ακολουθούν επιπλέον επιβαρύνσεις μέσω του πρόσφατα αυξημένου rebate και κυρίως μέσω του άδικου και παράτυπου μέτρου του clawback.

Το τελευταίο μάλιστα, αντί να εφαρμόζεται μόνο στα φάρμακα που προκαλούν αύξηση της δαπάνης, επιβαρύνει και γενόσημα που συμβάλλουν στη μείωσή της, αφού υποκαθιστούν ακριβότερες θεραπείες.
Κλείνοντας τη δημόσια παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Φ, τόνισε, πως «Η παραμονή των γενοσήμων φαρμάκων στην αγορά απαιτεί τη δίκαιη κατανομή του clawback και τη διαμόρφωση ενός συστήματος τιμολόγησης, που να προβλέπει μειώσεις τιμών σε συνάρτηση με την αύξηση του όγκου τους. Αναφορικά με την αύξηση της χρήσης γενοσήμων, απαιτείται η θεσμοθέτηση στόχων και κινήτρων για τους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς, καθώς επίσης και σχετική ενημέρωση του κοινού για το όφελος από τη χρήση τους. Τέλος, η εφαρμογή δεσμευτικών πρωτοκόλλων θα συμβάλλει αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή».

Διαβάστε περισσότερες

ειδήσεις

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;