Ο ρόλος της μεσοθεραπείας στην χονδροπάθεια του γόνατος

Καϊλής Βασίλης

Ορθοπεδικός / Ορθοπεδικός χειρουργός

Ο ρόλος της μεσοθεραπείας στην χονδροπάθεια του γόνατος

Η μεσοθεραπεία είναι η αντιμετώπιση κάποιων καταστάσεων με την χρήση ενέσιμων ουσιών.

Ο ρόλος της στην Ορθοπεδική είναι σήμερα μείζονος σημασίας ,καθώς βοηθούν όλο και περισσότερους, κυρίως πιο νέους ασθενείς με χονδροπάθειες ή και πρώιμες οστεοαρθρίτιδες, να επιστρέψουν πολύ γρήγορα και ανώδυνα στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, που είναι όλο και πιο επιβαρυντικές για τα γόνατα μας.

Ας θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως η φυσική φθορά των μεγάλων αρθρώσεων (κυρίως του γόνατος), μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία μας και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε αν θέλουμε να δραστηριοποιούμαστε καθημερινά.

Κάποια στιγμή λοιπόν θα αρχίσουμε να εμφανίζουμε τα συμπτώματα χονδροπάθειας, δηλαδή αίσθημα βάρους στο γόνατο ύστερα από μεγάλη προσπάθεια, αίσθηση πρηξίματος στα γόνατα και πόνο ,συνήθως σε όλο το γόνατο.

Αυτό θα μας οδηγήσει στον Ορθοπεδικό χειρουργό , ο οποίος ύστερα από καλό κλινικό έλεγχο θα ζητήσει έναν συμπληρωματικό απεικονιστικό έλεγχο (με ακτινογραφία ή/και μαγνητική τομογραφία).Με αυτόν τον τρόπο θα σταδιοποιήσουμε την χονδροπάθεια ή σε πιο προχωρημένες καταστάσεις, την οστεοαρθίτιδα και θα προτείνουμε την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση.

Σε συνδυασμό πάντα με μια αλλαγή των συνηθειών μας ,ώστε να δυναμώσουμε το μυϊκό μας σύστημα( γυμναστική, ποδήλατο κτλ),ο Ορθοπεδικός χειρουργός θα προτείνει την έναρξη μεσοθεραπείας, της έγχυσης δηλαδή μέσα στο γόνατο(με ένεση), ενός συνδυασμού ουσιών που παράγει και το σώμα μας( υαλουρονικό οξύ, χονδροϊτίνη),που δρούν ως λιπαντικό μέσα στην άρθρωση και προστατεύουν την περαιτέρω τριβή του χόνδρου.

Αυτή η ένεση θα γίνει ΜΙΑ φορά και μπορεί να επαναληφθεί όποτε και αν ο ασθενής εμφανίσει ξανά τα ίδια συμπτώματα ,συνήθως μετά από περίπου 6-10 μήνες(πιο αργα όσο νεότερος είναι).Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ένα βαρύ γόνατο για κάποιες ώρες, αλλά μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις υποχρεώσεις του την επόμενη μέρα.

Το ποσοστό επιτυχίας (βελτίωση δηλαδή των συμπτωμάτων ) πλησιάζει στην πρακτική μας το 90%,εφ’όσον υπάρχει ακόμα χόνδρος.

Σε βαριά οστεοαρθρίτιδα, όπου απαιτείται και χειρουργική παρέμβαση, το ποσοστό επιτυχίας πέφτει στο 20%.

Συνεπώς η μεσοθεραπεία είναι σήμερα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο οπλοστάσιο του Ορθοπεδικού χειρουργού, ώστε να προσφέρει μια απλή ,φθηνή και πολύ αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της χονδροπάθειας κυρίως του γόνατος.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;