Αποτρίχωση με Laser και Θεραπεία Θυλακίτιδος

Ζαμπάκος Γεώργιος

Πλαστικός χειρουργός

Αποτρίχωση με Laser και Θεραπεία Θυλακίτιδος

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Ανάλογα με το βαθμό και την περιοχή που εμφανίζεται, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογία ή να φέρει σε δύσκολη θέση το άτομο που τη έχει, ιδιαίτερα αν είναι ….γένους θηλυκού.

Ποια γυναίκα δεν αισθάνεται άσχημα για τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή ποια θα διανοηθεί να εμφανιστεί στην παραλία με μαγιώ χωρίς να έχει κάνει προηγουμένως αποτρίχωση; Πολύ συχνό δε είναι και το πρόβλημα της θυλακίτιδας που εμφανίζεται όταν η αποτρίχωση γίνεται με ξυραφάκι, χαλάουα ή κερί ή ακόμα και με τη χρήση κρέμας. Πρόκειται για μία επιφανειακή λοίμωξη του τριχικού θύλακα που δημιουργείται όταν η “κομμένη” με τις παραπάνω μεθόδους τρίχα δεν μπορεί να διαπεράσει την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται και να γυρνάει προς τα μέσα.

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται αντιαισθητικά και ενοχλητικά σπιθουράκια ή ακόμα και κύστεις που προκαλούν φαγούρα, ερυθρότητα μέχρι τοπικά αποστήματα, οπότε απαιτείται χειρουργική διάνοιξη. Σε ορισμένα άτομα υπάρχει μεγαλύτερη προδιάθεση για την εμφάνιση θυλακίτιδας, ακόμα και αν τηρούνται όλοι οι κανόνες πρόληψης και
υγιεινής, όπως η χρήση άνετων βαμβακερών ρούχων τα οποία δεν τρίβονται με το δέρμα, η πλύση με ήπια αντισηπτικά σαπούνια και η απολέπιση (ώστε να μην παγιδεύονται οι τρίχες).

Η αποτρίχωση με laser –σε αντίθεση με τις άλλες μεθόδους αποτρίχωσης (ξυραφάκι, κερί, κρέμες, ριζική αποτρίχωση) – μπορεί να δώσει άμεση και οριστική απάντηση στο πρόβλημα της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας ενώ για το πρόβλημα της θυλακίτιδας αποτελεί την μόνη ιατρικώς ενδεδειγμένη λύση. Όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι, υπερέχει σαφώς, διότι αφήνει την επιδερμίδα απαλλαγμένη από τις ανεπιθύμητες τρίχες, λεία και μεταξένια, χωρίς ερεθισμούς και μάλιστα μόνιμα.

Πώς λειτουργεί;

Το laser είναι μια συσκευή που εκπέμπει μια πολύ ισχυρή ακτίνα φωτός, η οποία, ανάλογα με το μήκος κύματός της (δηλαδή το “χρώμα” της), απορροφάται από συγκεκριμένους «στόχους» μέσα στο σώμα, όπως π.χ. από τη μελανίνη της τρίχας, με αποτέλεσμα την καταστροφή του θυλάκου της τρίχας, ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί ξανά. Το κλειδί για την επιτυχημένη θεραπεία είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο χρώμα του δέρματος και το χρώμα των τριχών, ώστε όλη η ενέργεια να απορροφάται από την τρίχα.  Η ιδανικότερη περίπτωση είναι το ανοικτό, λευκό δέρμα με σκούρες μαύρες τρίχες. Αντίθετα οι ξανθές και οι λευκές τρίχες δεν απορροφούν την ενέργεια του laser με αποτέλεσμα να μην καταστρέφονται.

Η ζωή της τρίχας παρουσιάζει κυκλικότητα. Οι τρίχες δηλαδή περνούν από μία φάση ανάπτυξης (αναγενής φάση), μετά σταθεροποιούνται (καταγενής φάση) και στο τέλος μπαίνουν σε μία φάση «μαρασμού» (τελογενής φάση). Μόνον όσες τρίχες βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης είναι ευαίσθητες στην ενέργεια του laser και καταστρέφονται μόνιμα, ενώ οι υπόλοιπες πέφτουν μεν, αλλά ξαναβγαίνουν μετά από ορισμένο καιρό. Για το λόγο αυτό απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες, μέχρι να πετύχουμε όλες τις τρίχες στη συγκεκριμένη φάση της ζωής τους. Μετά από κάθε θεραπεία, οι τρίχες που παραμένουν είναι λεπτότερες, πιο αδύνατες, πιο αραίες και μεγαλώνουν με πιο αργό ρυθμό.

Σε ποια σημεία μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία;

Η αποτρίχωση με laser μπορεί να εφαρμοστεί ακίνδυνα σε όλα τα σημεία του σώματος ή του προσώπου, όπως παρειές, άνω χείλος, πηγούνι, λαιμό, μασχάλες, χέρια, πόδια, μπικίνι, πλάτη, κοιλιά αλλά και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως στήθος, θηλές, αυτιά και μύτη.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Ο αριθμός των συνεδριών αποτρίχωσης που θα απαιτηθεί για να επιτευχθούν μακροχρόνια ριζικά αποτελέσματα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο φωτότυπος του δέρματος, η σκληρότητα και το χρώμα των τριχών, η περιοχή του σώματος και τυχόν ορμονικοί παράγοντες (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες). Περιοχές όπως το πρόσωπο και ο λαιμός στη γυναίκα, η πλάτη και οι ώμοι στον άνδρα είναι οι περιοχές με εντονότερη ορμονοεξαρτόμενη τριχοφυϊα και απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών. Αντίστοιχα. οι άνδρες χρειάζονται συνήθως το διπλάσιο χρόνο λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης ανδρογόνων.

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτείται για ένα καλό αποτέλεσμα ποικίλει από άτομο σε άτομο και από περιοχή σε περιοχή. Σε γενικές γραμμές χρειάζονται 6-10 συνεδρίες για το πρόσωπο, μία κάθε 4-6 εβδομάδες, ενώ για το υπόλοιπο σώμα χρειάζονται 6-8 συνεδρίες, μία κάθε 6-8 εβδομάδες. Μερικές φορές, ιδίως στις πρώτες
φάσεις της θεραπείας, οι τρίχες μπορεί να εμφανιστούν πιο γρήγορα, οπότε και κάνουμε τη θεραπεία νωρίτερα.

Πόσο μόνιμο είναι το αποτέλεσμα;

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να επανεμφανίζονται κατά καιρούς λίγες αδύνατες τρίχες, και συνήθως χρειάζεται συντήρηση μία φορά το χρόνο.

Τι πρέπει να προσέξω πριν τη θεραπεία;

Κατά τη διάρκεια των θεραπειών αποτρίχωσης με laser απαγορεύεται η χρήση μηχανής αποτρίχωσης, κεριού (χαλάουα) ή η αφαίρεση των τριχών με τσιμπιδάκι, αφού έτσι αφαιρείται η τρίχα με το θύλακό της και η θεραπεία με laser δεν έχει αποτέλεσμα. Επιτρέπονται το ψαλιδάκι, το ξύρισμα και οι αποτριχωτικές κρέμες.

Συνιστάται ξύρισμα της περιοχής που θα γίνει η θεραπεία την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα ώστε οι τρίχες να φαίνονται ελάχιστα. Η θεραπεία είναι σε γενικές γραμμές ανώδυνη, σε ευαίσθητα όμωςάτομα, ή σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές όπως η περιοχή του μπικίνι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναισθητική κρέμα (Emla) μία ώρα πριν τη θεραπεία.

Αποφύγετε να είστε μαυρισμένες κατά την θεραπεία, αφού έτσι αναγκαζόμαστε να μειώσουμε την ισχύ του laser, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποτελεσματικότητά του.

Τι πρέπει να προσέξω μετά τη θεραπεία;

Αμέσως μετά τη θεραπεία μπορεί να εμφανιστεί ήπια ερυθρότητα με ελαφρό οίδημα που όμως υποχωρούν γρήγορα. Συνήθως μετά τη θεραπεία τοποθετείται μια ειδική καταπραϋντική κρέμα για τη μείωση της ερυθρότητας και του ερεθισμού.

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο (συνιστάται η χρήση αντιηλιακού) και σε πηγές έντονης θερμότητας τις πρώτες ημέρες μετά τη θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά την πρώτη θεραπεία, οι τρίχες μπορεί να καθυστερήσουν να πέσουν ή μπορεί να ξαναβγούν πολύ γρήγορα. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται επαναληπτική θεραπεία στις 2 εβδομάδες.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;