Διαιτολόγος – διατροφολόγος
Κατά την διάρκεια της νηστείας οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να καταναλώνουν τα γεύματά τους χωρίς λευκό/κόκκινο κρέας και ψάρι. Ο οργανισμός όμως έχει ανάγκη από πρωτεΐνη και μία εναλλακτική λύση για να την προσλαμβάνει είναι να κάνει σωστούς συνδυασμούς τροφίμων καταναλώνοντας συμπληρωματικές πρωτεΐνες.
Συμπληρωματική αξία των πρωτεϊνών: Η ικανότητα των πρωτεϊνών να καλύπτουν η μία την ανεπάρκεια της άλλης. Όσοι άνθρωποι δεν καταναλώνουν λευκό/κόκκινο κρέας και ψάρι (κατά την διάρκεια της νηστεία ή είναι φυτοφάγοι) μπορούν να επιτύχουν την κάλυψη των αναγκών τους καταναλώνοντας τρόφιμα που έχουν συμπληρωματικές πρωτεΐνες.
Ο συνδυασμός των οσπρίων με σιτάρι ή καλαμπόκι ή ρύζι, για παράδειγμα: ρεβιθόρυζο, φακόρυζο, ρύζι με φασόλες ή όσπρια με ψωμί.
Ο συνδυασμός ρυζιού με τυρί π.χ. λαχανόρυζο/ντοματόρυζο/ρύζι με μελιτζάνες/ρύζι με χρωματιστές πιπεριές/ ριζότο όλα τα παραπάνω συνοδευόμενα με 1 κομμάτι τυρί, γεμιστά νηστίσιμα με τυρί επιλογής ή γελατζίδες με τυρί επιλογής.
Ο συνδυασμός γάλατος με ρύζι ή με δημητριακά π.χ. ρυζόγαλο, γάλα με δημητριακά πρωινού, βρόμη, κουάκερ.
- Προσοχή στην πρόσληψη αμύλου (ψωμί-ρύζι-πατάτες-δημητριακά-ζυμαρικά) – προσλαμβάνεται 1 με 1&1/2φλ. άμυλο μαζί με κάθε κυρίως γεύμα προσέξτε τον συνδυασμό των τροφίμων όχι ρύζι/μακαρόνια/πατάτες/ζυμαρικά μαζί με ψωμί, επιλέξτε ένα από τα δύο ή ρύζι/πατάτες/μακαρόνια/ζυμαρικά ή ψωμί διότι υπάρχει κίνδυνος υπερκατανάλωσης.
- Προσλαμβάνετε μικρές ποσότητες πρωτεΐνης με την μορφή οσπρίων (φακές, ρεβίθια, φασόλες, φασολάκια ασπρομίτικα, μαυρομάτικα, φάβα), οστρακοειδών (μύδια-στρείδια-κυδώνια-χτένια κ.α.), μαλακίων (καλαμάρια, σουπιές, γαρίδες, χταπόδια) – (προσοχή σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγεία ή διαφόρων μορφών αλλεργίες).
- Προσοχή στην πρόσληψη απλών υδατανθράκων (νηστίσιμα παξιμάδια-κουλούρια-κριτσίνια-νηστίσιμα κέικ κ.α.) – προσλαμβάνετε μικρή ποσότητα, της τάξης 2 μικρά παξιμάδια/κριτσίνια ολικής άλεσης, προτιμήστε κουλούρια & κέικ χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
- Προσοχή στην πρόσληψη λίπους (ελαιόλαδο-ηλιέλαιο-σπορέλαιο-καλαμποκέλαιο) – προσθέστε στην σαλάτα σας 1κ.σ. ελαιόλαδο και στο γεύμα σας (ατομικό γεύμα) 2 κ.σ. ελαιόλαδο μην κάνετε υπερβολές διότι 1κ.σ. ελαιόλαδο προσδίδει 90 θερμίδες.
- Μην υπερκαταναλώνετε ξηρούς καρπούς – προτιμήστε 12 αμύγδαλα, 2 ολόκληρα καρύδια, 10 φιστίκια κάσσιους, κατά την διάρκεια της ημέρας αποφύγετε αλατισμένους ξηρούς καρπούς διότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού.
- Προσοχή στην κατανάλωση χαλβά και ταχίνι διότι προσδίδουν πολλές θερμίδες – καταναλώστε 2κ.γ. ταχίνι & 1 μικρό κομμάτι χαλβά (μέγεθος όσο 2 κουτιά σπίρτα) κατά την διάρκεια της ημέρας. Αν ο χαλβάς περιέχει ξηρούς καρπούς, κακάο, σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα οι θερμίδες αυξάνονται πολύ περισσότερο.
- Μην παραλείπετε να καταναλώνετε σαλάτα με τα κυρίως γεύματά σας και φρούτα ενδιάμεσα στα γεύματά σας.
- Προσπαθήστε να κάνετε καθημερινά φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά περπάτημα).
- Προτιμήστε να καταναλώσετε νερό αντί για αναψυκτικά & χυμούς εμπορίου, εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε αναψυκτικά προτιμήστε εκείνα χωρίς θερμίδες από αυτά που είναι πλούσια σε ζάχαρη και η συχνότητα κατανάλωσης να είναι μόνο μία φορά την εβδομάδα
- Προτιμήστε προϊόντα σόγιας τα οποία μπορεί να είναι γάλα ή τυρί ή κιμάς σόγιας με τα οποία μπορείτε να παρασκευάζεται γεύματα όπως: μπιφτέκια σόγιας, μακαρόνια με κιμά σόγιας κ.α.
(προσοχή στις ποσότητες & στο ελαιόλαδο όταν τα παρασκευάζετε):
- αρακά με τυρί νηστίσιμο
- λαχανικά με τυρί νηστίσιμο όπως παπουτσάκια νηστίσιμα ή γεμιστές πιπεριές, σουφλέ λαχανικών με μπρόκολο & κουνουπίδι στο φούρνο με τυρί νηστίσιμο
- θαλασσινά με ρύζι π.χ. καλαμάρια/σουπιές/γαρίδες/χταπόδι με ρύζι
- θαλασσινά με ζυμαρικά π.χ. γαριδομακαρονάδα, αστακομακαρονάδα ή χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
- ζυμαρικά με λαχανικά & τυρί νηστίσιμο π.χ. σουφλέ ζυμαρικών στο φούρνο με μακαρόνια, κόκκινη σάλτσα & τυρί
Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.
Copyright © Aegean Doctors