Έχω πρεσβυωπία. Μπορώ να τη διορθώσω;

Ραλλίδης Μαρσέλος

Οφθαλμίατρος

Έχω πρεσβυωπία. Μπορώ να τη διορθώσω;

Υπάρχει δυνατότητα να απαλλαγούμε από τη μυωπία και την πρεσβυωπία μετά την ηλικία των 45 ετών; Η απάντηση είναι ναι! Με τη μέθοδο της Εξαίρεσης Καθαρού Κρυσταλλοειδούς Φακού μας δίνεται η δυνατότητα να απαλλαγούμε από τα γυαλιά, τόσο της μυωπίας ή υπερμετρωπίας, όσο και της πρεσβυωπίας, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, που δεν είναι δυνατή η διόρθωση με την τεχνική του laser.

Τι είναι όμως η Εξαίρεση Καθαρού Κρυσταλλοειδούς Φακού;

Είναι μία επέμβαση για διαθλαστικούς σκοπούς που μας επιτρέπει να απαλλαγούμε από τη μυωπία ή την υπερμετρωπία, αλλά και την πρεσβυωπία.

Ο κρυσταλλοειδής φακός είναι ο φυσικός φακός του ματιού, που μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε την εικόνα τόσο σε μακρινή απόσταση (>6 μέτρα) όσο και σε κοντινή απόσταση (περίπου 20-30 εκ.).

Από την ηλικία των 40 και μετά, ο κρυσταλλοειδής φακός χάνει την ελαστικότητά του και την ικανότητά του να εστιάζει, με άμεση επιρροή στην κοντινή μας όραση. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως πρεσβυωπία. Αργότερα, ο κρυσταλλοειδής φακός θα υποστεί περαιτέρω αλλαγές που θα επηρεάσουν τη διαφάνειά του, φαινόμενο γνωστό ως καταρράκτης.

Μια εξαιρετική επιλογή για τη διόρθωση αυτών των αλλαγών είναι η χειρουργική επέμβαση κρυσταλλοειδούς φακού, με εμφύτευση ενδοφθάλμιου φακού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ενδοφθάλμιων φακών: οι μονοεστιακοί (που επιτρέπουν στον ασθενή να βλέπει σε μία μόνο απόσταση, κυρίως μακριά) και οι πολυεστιακοί (που επιτρέπουν στον ασθενή να βλέπει σε όλες τις αποστάσεις, κοντά και μακριά).

Οι μονοεστιακοί φακοί έχουν εξαιρετική οπτική ποιότητα και μας επιτρέπουν να βλέπουμε σε μακρινή απόσταση, ωστόσο το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν διορθώνουν την κοντινή όραση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται γυαλιά που θα του επιτρέπουν να βλέπει κοντά.

Οι πολυεστιακοί φακοί επιτρέπουν στους ασθενείς να διορθώσουν την όρασή τους, τόσο για κοντά όσο και για μακριά. Ενδείκνυνται για ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με πρεσβυωπία (άτομα άνω των 45-50 ετών).

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Είναι μία επέμβαση όμοια με αυτή της αποκατάστασης του καταρράκτη, κατά την οποία ο κρυσταλλοειδής φακός αναρροφάται από την κάψουλά του και στη θέση του τοποθετείται ο κατάλληλος ενδοφθάλμιος φακός. Πραγματοποιείται κάνοντας μία μικρή τομή, μεγέθους περίπου 2mm και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούνται χειρουργικά ράμματα. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Ραλλίδης Μαρσέλος χειρουργεί στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας “ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ” στην οποία πραγματοποιούνται επεμβάσεις Καταρράκτη, Γλαυκώματος, Εξαίρεσης Καθαρού Κρυσταλλοειδούς Φακού, Laser για διόρθωση μυωπίας, αστιγματισμού και υπερμετρωπίας, κ.α.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;