Εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης της αύξησης σωματικού βάρους μετά την διακοπή του καπνίσματος

Μυρογιάννη Αγγελική

Διαιτολόγος – διατροφολόγος

Εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης της αύξησης σωματικού βάρους μετά την διακοπή του καπνίσματος

Μετά την διακοπή του καπνίσματος πολλές φορές παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νικοτίνη αυξάνει την ενέργεια που χρησιμοποιεί ο οργανισμός συνεπώς καλό θα ήταν μετά την διακοπή του καπνίσματος να προσπαθήσετε με “φυσικούς” τρόπους να αυξήσετε την ενέργειά σας.

Ενδεικτικά μπορείτε:

  • Αντί να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα χρησιμοποιήστε τις σκάλες.
  • Παρκάρετε το όχημά σας λίγο πιο μακριά έτσι θα έχετε την δυνατότητα να περπατήσετε λίγο περισσότερο, εάν το παρκάρετε μόνο 5 λεπτά μακριά από τον προορισμό σας έχετε κέρδος ημερησίως 10 λεπτά περπάτημα!
  • Περπατήστε τουλάχιστον 10-20 λεπτά ημερησίως. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε κάποια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί όπως αερόμπικ, πιλάτες, ζούμπα, χορό, trx, ή να πάτε στο γυμναστήριο.
  • Προσπαθήστε να πίνεται σταδιακά νερό και φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το αίσθημα του να επιθυμείτε να καταναλώσετε συνέχεια κάτι.
  • Τα σνακ τα οποία καταναλώνετε προσπαθήστε να είναι υγιεινά όπως φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα (χωρίς ζάχαρη), ανάμικτοι ανάλατοι ξηροί καρποί (καρύδια-κάσσιους-αμύγδαλα), κράκερ ολικής άλεσης, κριτσίνια ολικής άλεσης, ρυζογκοφρέτες, χειροποίητες μπάρες δημητριακών, παστέλια κ.α. προσοχή στις ποσότητες διότι μπορεί να είναι υγιεινά συγκριτικά με πατατάκια – γαριδάκια – σοκολάτες – κρουασάν αλλά περιέχουν θερμίδες και σε περίπτωση που καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.

Επειδή το κάπνισμα λειτουργεί ως αγχολυτικό, προσπαθήστε μετά την διακοπή του να βρείτε δραστηριότητες οι οποίες σας ευχαριστούν, αυτό μπορεί να είναι ένας περίπατος, μία μικρή εκδρομή, καφές με παρέα, ζωγραφική, χορός, χειροτεχνία οτιδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε καλά.

Επειδή πολλοί καπνιστές χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως εναλλακτικό τρόπο απώλειας σωματικού βάρους προτιμότερο θα ήταν να βρίσκετε εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης του, καθώς το κάπνισμα προκαλεί σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Εναλλακτικές λύσεις μείωσης σωματικού βάρους θα μπορούσε να είναι:

  • η μείωση ποσότητας γευμάτων
  • συχνά & μικρά γεύματα
  • υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής
  • αύξησης φυσικής δραστηριότητας & επίσκεψη σε ειδικό ο οποίος θα σας βοηθήσει με ατομικές συμβουλές και έμπρακτες λύσεις για την αντιμετώπιση του επιπλέον σωματικού βάρους

 

Διαβάστε επίσης από

Μυρογιάννη Αγγελική

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;