Νεότερα φάρμακα για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη,της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας

Νεότερα φάρμακα για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη,της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας

Μια νέα κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων ήρθε να προστεθεί στις ήδη πολλές υπάρχουσες πράγμα που μαρτυρεί πως παρά τις πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις της νόσου δεν έχουμε επιτύχει το ποθητό αποτέλεσμα. Δηλαδή την επαρκή ρύθμιση του σακχάρου αίματος με επίπεδα HbA1c κάτω του 7 ( ή κατ άλλους κάτω του 6,5 ), χωρίς υπογλυκαιμίες, χωρίς αύξηση του βάρους και γενικά χωρίς παρενέργειες.

Η νέα κατηγορία λέγεται SGLT-2 αναστολείς .Τα φάρμακα αυτά δρούν με έναν μη ινσουλινοεξαρτώμενο μηχανισμό αναστέλλοντας τον συμμεταφορέα νατρίου –γλυκόζης τύπου 2 στο εγγύς εσπειραμένο σωληνάριο .Πιο απλά ,μειώνουν την επαναρρόφηση της γλυκόζης από τους νεφρούς ,χαμηλώνοντας τον νεφρικό ουδό της επαναρρόφησης της γλυκόζης και αυξάνοντας έτσι την απέκκριση γλυκόζης από τα ούρα .Η νεφρική επαναρρόφηση είναι περίπου 180 g/ ημέρα .Τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής απομακρύνουν περίπου 70 gr γλυκόζης/ημέρα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της HbA1c τόσο σε μονοθεραπεία όσο και σε συνδυασμό με άλλων κατηγοριών αντιδιαβητικά δισκία αλλά και με ινσουλίνη .Επίσης βοηθούν στην απώλεια βάρους ,στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και φαίνεται να μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Έχουν μικρότερο ποσοστό πρόκλησης υπογλυκαιμιών και ως συχνότερες παρενέργειες θεωρούνται οι λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος και οι μυκητιάσεις. Τέτοια φάρμακα στην Ελλάδα είναι τα Forxiga , Jardiance και Invokana.Χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

Ένα ‘άλλο νέο φάρμακο που ήλθε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διαβητικής νευροπάθειας είναι το Combinerv που αποτελεί συνδυασμό τεσσάρων φαρμακευτικών ουσιών. Του Υπεροξειδίου της δισμουτάσης , του αλφα λιποϊκού οξέως ,της ακέτυλο-L- καρνιτίνης και της βιταμίνης Β12. Υπόσχεται ότι βελτιώνει τόσο τη νευροπαθητική συμπτωματολογία όσο και τις ηλεκτρονευρογραφικές παραμέτρους σε ασθενείς με συμπτωματική διαβητική νευροπάθεια . Επίσης βελτιώνει τον δείκτη TSS δηλ. μειώνει το αίσθημα καύσου ,το νυγμώδες άλγος ,το μούδιασμα στον ύπνο και τις παραισθήσεις.

Για την φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είχαν κατά καιρούς κυκλοφορήσει διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα τα περισσότερα των οποίων αποσύρθηκαν είτε λόγω σοβαρών παρενεργειών είτε λόγω αναποτελεσματικότητας. Μέσα στο 2017 πρόκειται να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα ένα καινούργιο φάρμακο που έχει εγκριθεί για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2015 με την εμπορική ονομασία Μysimba .Ειναι σε μορφή δισκίων και περιέχει δύο φαρμακευτικές ουσίες τη ναλτρεξόνη και τη βουπροπιόνη .Οι ουσίες αυτές δρουν στα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής και το ενεργειακό ισοζύγιο ενώ παράλληλα ελαττώνουν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κέντρων που ελέγχουν την απόλαυση και την κατανάλωση τροφής .Πρακτικά , μειώνουν την όρεξη και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας .Ετσι συντελούν στην μείωση του βάρους .Το φάρμακο απευθύνεται σε ενήλικες σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση και αφορά σε παχύσαρκους με BMI μεγαλύτερο του 30 ή και σε υπέρβαρους με BMI 27-30 πού πάσχουν από Σακχαρώδη διαβήτη , υπερλιπιδαιμία και υπέρταση .Θα χορηγείται σε επιλεγμένους ασθενείς με ιατρική συνταγή και υπό ιατρική παρακολούθηση αντενδείξεων και ανεπιθύμητων ενεργειών καθότι δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς.

Τέλος ένα νέο φάρμακο για κάποιες βαρειές περιπτώσεις υπερχολιστεριναιμίας και μικτής δυσλιπιδαιμίας ήλθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα. Περιέχει την ουσία evolocumab και φέρει την εμπορική ονομασία Repatha. Το φάρμακο είναι ενέσιμο και χορηγείται μόνο κατόπιν εγκρίσεως από ειδική επιτροπή. Απευθύνεται σε ασθενείς που λαμβάνουν στατίνη ή συνδυασμό στατίνης και αλλων υπολιπιδαιμικών θεραπειών χωρίς την επίτευξη των στόχων στα επίπεδα της LDL –C με τις μέγιστες ανεκτές δοσεις .Επίσης ενδείκνειται σε ασθενείς με δυσανεξία στις στατίνες και σε πάσχοντες από ομόζυγο οικογενή υπερχοληστεριναιμία .

Διαβάστε επίσης από

Κωφόπουλος Σάββας

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;