Ζάλη & Ίλιγγος: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Κουτουκτσής Αθανάσιος

Ωτορινολαρυγγολόγος (ωρλ)

Ζάλη & Ίλιγγος: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δυο συμπτώματα για τα οποία πολλές φορές παραπονιούνται οι πάσχοντες και σημαίνει για αυτούς μεγάλη ή και μικρή έντασης αστάθειας, αδυναμίας, παραμονής στο κρεβάτι με εμέτους καθώς και απουσία από την δουλειά τους.

Είναι πολλές οι ειδικότητες που διερευνούν την ζάλη όπως ο παθολόγος για μεταβολές του αιματοκρίτη, του θυρεοειδούς αδένα, μιας λοίμωξης του αναπνευστικού, ο ορθοπεδικός για π προβλήματα του αυχένας, ο νευρολόγος για κάποια νευροπάθεια , ο οφθαλμίατρος για οξύ γλαύκωμα, ο καρδιολόγος λόγω υπό-υπέρτασης ή αρρυθμίας και φυσικά ο ωτορινολαρυγγολόγος καθώς τις περισσότερες φορές στατιστικά είναι ωτολογικής αιτιολογίας ο ίλιγγος.

Από την πλευρά του Ωτορινολαρυγγολόγου μερικές από τις πολλές παθήσεις που μπορούν να εμφανιστούν με ζάλη όπως:

Ιγμορίτιδα , φλεγμονή των ιγμορείων διαγιγνώσκεται με ενδοσκόπηση της ρινός και όχι πια με την λήψη ακτινογραφίας (ακτινοβολίας). Αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη αντιβίωση.

Αιφνίδια βαρηκοΐα η όποια παρουσιάζεται με μείωση της ακοής, έμβιες, και αρκετές φορές με ίλιγγο και εμέτους. Η αποκατάσταση επιτυγχάνεται με την άμεση προσέλευση και έναρξη κορτιζόνης σε υψηλές δόσεις διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να αφήσει κάποιο υπόλειμμα βαρηκοΐας και έμβιων .

Αιθουσιαία νευρίτιδα ή νευρωνίτιδα – παρουσιάζεται λογά οξείας προσβολής του αιθουσιαίου νεύρου που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία με έντονη έναρξη με ζάλη περιστροφή εμέτους που καθηλώνουν τον πάσχοντα στο κρεβάτι και η διάγνωση του γίνεται με πλήρη αξιολογικό έλεγχο και ωτονευρολογική εξέταση. Η αποκατάσταση του γίνεται με φαρμακευτική αγωγή.

Ο ίλιγγος θέσεως όπου σε αυτή την περίπτωση έχουμε μετακίνηση των κρυστάλλων στον λαβύρινθο και η αντιμετώπιση του εκτός από τους υπόλοιπους ελέγχους που κάνουμε είναι οι ειδική χειρισμοί αποκαταστάσεις που επιφέρουν γρήγορο και μερικές φορές άμεσο αποτέλεσμα. Είναι ένας τύπος ιλίγγου που καμία φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να τον αντιμετώπιση.

Θέλω να επιστήσω την προσοχή ότι αν μια ζάλη παραμένει πέραν των δυο τριών ημερών χωρίς να μειώνονται η ένταση του θα ήταν καλό και συνετό να διερευνηθεί από Ωτορινολαρυγγολόγο.

Διαβάστε επίσης από

Κουτουκτσής Αθανάσιος

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;