200 εκατ. ευρώ η ζημία για το Κράτος και τους ασθενείς από τη χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων

200 εκατ. ευρώ η ζημία για το Κράτος και τους ασθενείς από τη χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων

Οικονομική ζημιά της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ προκαλείται από τη χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων στη χώρα μας, επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ) σε επίσημη ανακοίνωσή της, καλώντας την Πολιτεία να αναλάβει ξεκάθαρες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων.

Το χαμηλότερο ποσοστό χρήσης γενοσήμων στην Ευρώπη εμφανίζει η χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μερίδιά τους κινούνται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα τόσο σε δαπάνη ΕΟΠΥΥ (~11,5%), όσο και σε όγκο (~25,5%).

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΦ κάνει λόγο για τεράστια οικονομική ζημιά, που προκαλείται πρωτίστως για τους ασθενείς, οι οποίοι επιβαρύνονται με μεγαλύτερο κόστος, αλλά και για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας, που δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα σοβαρών εξοικονομήσεων, οι οποίες φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ! Επιπλέον, αναφέρει, πως τα πολύ χαμηλά μερίδια των γενοσήμων συνεπάγονται απώλεια σημαντικής προστιθέμενης αξίας, που δημιουργείται από τη δραστηριότητα της εγχώριας παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία κατά κύριο λόγο αναπτύσσει και παράγει γενόσημα φάρμακα.

Η μονοδιάστατη πολιτική συμπίεσης των τιμών τους, αλλά και η επιβολή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας συνιστούν, κατά την ΠΕΦ, τα βασικά αίτια για τη δραματική καθήλωση των μεριδίων αγοράς των γενοσήμων, αποτελώντας «μνημονιακής έμπνευσης μέτρα, τα οποία δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, αφού τελικά ευνοούν τη χρήση των νέων εισαγόμενων φαρμάκων με προστασία πατέντας».

Με βάση τα παραπάνω, η ΠΕΦ καλεί την Πολιτεία να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ανατρέψουν την υφιστάμενη στρεβλή κατάσταση μέσω:

– Εξορθολογισμού της τεράστιας στρέβλωσης που συνιστά η επιβολή clawback στα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα. Κι αυτό, γιατί τα γενόσημα όχι μόνο δεν αυξάνουν τη δαπάνη, αλλά αντίθετα τη μειώνουν όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται
– Επίσπευσης της εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων (πρωτόκολλα και φίλτρα συνταγογράφησης, έλεγχος της αποζημίωσης και της κατανάλωσης, κίνητρα για την επιλογή γενοσήμων και οικονομικότερων φαρμάκων από ιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς)
– Άμεσης ένταξης των νέων γενοσήμων φαρμάκων σε καθεστώς αποζημίωσης.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;