Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: Μία πολύ σοβαρή πάθηση που πρέπει να αντιμετωπισθεί χωρίς καθυστέρηση

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: Μία πολύ σοβαρή πάθηση που πρέπει να αντιμετωπισθεί χωρίς καθυστέρηση

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην κλινική «Οφθαλμός Λέσβου», για πρώτη φορά στο νησί μας, χειρουργείο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

Συγκεκριμένα, ο ασθενής 57 ετών, επισκέφθηκε εκτάκτως στο ιατρείο του τον συνεργάτη της Κλινικής, κο Μαρσέλο Ραλλίδη, με το σύμπτωμα της απώλειας όρασης, όπου και διαγνώσθηκε με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Στη συνέχεια, μετέβη άμεσα στην Κλινική και χειρουργήθηκε την ίδια μέρα από τον έτερο συνεργάτη, κο Γεώργιο Τριχώνα, ο οποίος έρχεται αποκλειστικά στον «Οφθαλμό Λέσβου» γι’ αυτού του είδους τις επεμβάσεις.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, θεωρήσαμε σκόπιμο να δώσουμε μερικές πληροφορίες που μπορεί να σώσουν την όραση σας!

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αποτελεί μία από τις σοβαρότερες παθήσεις στην οφθαλμολογία. Εμφανίζεται ξαφνικά και εξελίσσεται πολύ σύντομα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει τελικά σε πλήρη τύφλωση. Η αντιμετώπιση της πάθησης πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Τι είναι ο Αμφιβληστροειδής Χιτώνας του ματιού;

Αμφιβληστροειδής ονομάζεται η πολύ λεπτή ημιδιαφανής μεμβράνη, που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του ματιού. Κύριος ρόλος του είναι η μετατροπή της εικόνας σε νευρικά ερεθίσματα, τα οποία μεταφέρονται για ανάλυση και επεξεργασία στον εγκέφαλο.

Τι είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και τι την προκαλεί;

Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και συνθήκες, ο αμφιβληστροειδής μπορεί να αποκολληθεί από τη θέση του. Αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για την όραση, εάν η αποκόλληση του δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Συνηθέστερη αιτία αποκόλλησης είναι η δημιουργία κάποιας ρωγμής στην επιφάνειά του, είτε αυτόματα (όπως με την άρση από τον ασθενή μεγάλου βάρους), είτε μετά από τραυματισμό. Συνηθέστερα συμβαίνει σε ασθενείς με προδιάθεση όπως είναι οι ασθενείς με υψηλή μυωπία. Άλλες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αποκόλληση είναι οι φλεγμονές του ματιού, οι παθήσεις των αγγείων και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν άμεσα τον ασθενή στον οφθαλμίατρο;

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση και ο καθένας μας θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει γρήγορα τα συμπτώματα της, ώστε να ζητήσει βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Τα συμπτώματα αυτά είναι τα εξής:

– Ξαφνική και μαζική εμφάνιση μαύρων κηλίδων (σαν μυγάκια ή ιστούς αράχνης) οι οποίες αιωρούνται και κινούνται μέσα στο οπτικό πεδίο.
– Λάμψεις σύντομης διάρκειας σαν κάποιος να μας βγάζει φωτογραφία με φλας.
– Μια γκρίζα ή μαύρη κουρτίνα, που πέφτει ξαφνικά και περιορίζει το πεδίο της όρασης.
– Μια αιφνίδια μόνιμη και σταθερή θόλωση στην όραση, που δεν καθαρίζει με το ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων ή με τη χρήση τεχνητών δακρύων.

Προσοχή: Τα συμπτώματα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, αλλά επειδή, εάν όντως είναι, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, ο ασθενής θα πρέπει επειγόντως να ζητήσει εξέταση από οφθαλμίατρο.

Πώς αντιμετωπίζεται η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;

Όπως αναφέρθηκε, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση. Εάν τα συμπτώματα γίνουν γρήγορα αντιληπτά από τον ασθενή και η ρωγμή δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε αποκόλληση, τότε μπορεί να γίνει στο εξωτερικό ιατρείο περιχαράκωση της ρωγμής με ειδικό Laser, που εφαρμόζεται ανώδυνα υπό τοπική αναισθησία.

Για τους περισσότερους τύπους αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, η ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική υαλοειδεκτομή. Υπάρχουν και άλλες επεμβάσεις, όπως ο περιβρογχισμός και τοποθέτηση σκληρικού μοσχεύματος, όμως πλέον η εφαρμογή τους περιορίζεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Κατά την επέμβαση υαλοειδεκτομής, αφαιρείται το υαλώδες σώμα, δηλαδή το «ζελέ» που φυσιολογικά βρίσκεται στο εσωτερικό του βολβού του ματιού και στη συνέχεια ο αμφιβληστροειδής επαναφέρεται στην θέση του με τη χρήση ειδικού υγρού και επανακολλάται με Laser.

Στη συνέχεια, ο αμφιβληστροειδής σταθεροποιείται στη θέση του, με την τοποθέτηση εντός του ματιού ειδικού αερίου ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις ειδικού ελαίου σιλικόνης. Στην πρώτη περίπτωση το αέριο απορροφάται μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, η σιλικόνη πρέπει συνήθως να αφαιρεθεί χειρουργικά μετά από μερικούς μήνες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που τοποθετηθεί αέριο εντός του βολβού του ματιού, ο ασθενής δεν μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο μέχρι αυτό να απορροφηθεί πλήρως. Επίσης θα πρέπει να κρατά το κεφάλι του σε μια ορισμένη θέση που θα του υποδείξει ο χειρουργός του για τις επόμενες ημέρες.

Ο «Οφθαλμός Λέσβου», είναι η μοναδική οφθαλμολογική μονάδα που διαθέτει αποκλειστικά για το νησί της Λέσβου όλον το απαραίτητο εξοπλισμό με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα και υλικά και ο συνεργάτης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Γιώργος Τριχώνας, είναι εξειδικευμένος σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις.

Έτσι δεν χρειάζεται πλέον η μετάβαση των ασθενών σε κλινικές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ταλαιπωρίας, αδυναμίας αεροπορικής μετακίνησης λόγω μετεγχειρητικών περιορισμών και φυσικά κόστους.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;