Η σημασία του προγεννητικού ελέγχου

Κανταρτζή Φεβρωνία

Μικροβιολόγος

Η σημασία του προγεννητικού ελέγχου

Απαραίτητος θεωρείται πλέον σήμερα ο έλεγχος των μελλοντικών γονιών κ κυρίως της μητέρας, δεδομένου ότι θα μπορέσει να εντοπίσει εγκαίρως πιθανά προβλήματα κ επιπλοκές πριν αυτές κάνουν την εμφάνιση τους, εξασφαλίζοντας έτσι μια ομαλή κύηση.

Κατά τη πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο- μαιευτήρα σας θα σας συστηθούν μια σειρά από εξετάσεις. Κάποιες από αυτές είναι δυνατόν στη πορεία της κύησης να σας ξαναζητηθούν. Αυτές μπορεί να είναι συνήθεις ή πιο εξειδικευμένες κ ποικίλουν με τη περίπτωση.

Ένας προγεννητικός έλεγχος ρουτίνας περιλαμβάνει τη:

– Γενική αίματος η οποία θα μας αποκαλύψει την ύπαρξη ή όχι κάποιας μορφής αναιμίας στη γυναίκα.

Ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να είναι σύνηθες στην εγκυμοσύνη, η βαριά αναιμία όμως κ η μη διόρθωση της αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού ή ελλειποβαρούς μωρού, γι’ αυτό κ ελέγχεται συχνά.

– Ομάδα αίματος , Rh κ έμμεση coombs γυναίκες με αρνητικό Rh αντιγόνο χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

– Ηλεκτροφόρηση Hb κ test δρεπανώσεως για τη γυναίκα ή και τον άνδρα για διαπίστωση υπάρξεως στίγματος β μεσογειακής ή δρεπανοκυτταρικής αναιμίας

– Έλεγχος αντισωμάτων Ανεμοβλογιάς, Ερυθράς Τοξοπλάσματος Λιστέριας κ Κυτταρομεγαλοϊού

Απουσία ανίχνευσης θετικών IgG αντισωμάτων σημαίνει ότι δεν έχετε ανοσία στις συγκεκριμένες ασθένειες γι΄αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μη σας μεταδοθούν κατά τη διάρκεια της κύησης. Η μητέρα μπορεί να έχει μια ήπια λοίμωξη ή να είναι ασυμπτωματική, όμως υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης ανωμαλιών στην ανάπτυξη του εμβρύου

– Ελεγχος ηπατίτιδος B , C, HIV1+2 HSV1+2 κ σύφιλης

Σε περίπτωση που είστε φορέας κάποιου από των αναφερομένων ασθενειών θα πρέπει να ακολουθήσετε ειδική φαρμακευτική αγωγή για να αποφευχθεί η μετάδοση τους στο έμβρυο

– Έλεγχος ορμονών θυρεοειδούς αδένα TSH, FT3 κ FT4

– Μέτρηση γλυκόζης ουρικού οξέος, λευκωμάτων, ηπατικών ενζύμων, καθώς κ ασβεστίου, σιδήρου, φερριτίνης κ μαγνησίου

– Εξετάσεις ούρων για πρωτεϊνουρία κ διάγνωση ασυμπτωματικής βακτηριουρίας. Μη ξεχνάτε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται εξάλειψη των συμπτωμάτων μιας ουρολοίμωξης.

– Καμπύλη γλυκόζης. Γίνεται συνήθως μεταξύ 24-28ης εβδομάδας για την διαπίστωση ή όχι πιθανότητας ανάπτυξης σακχαρώδου διαβήτη της εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης είναι απαραίτητη η παραμονή σας στο εργαστήριο για το χρονικό διάστημα που σας έχει υποδείξει ο γυναικολόγος σας.

Τέλος θα ζητηθεί καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος για τη διάγνωση κολπίτιδας ή τραχηλίτιδας από διάφορους μικροοργανισμούς κ βακτήρια όπως ο Στρεπτόκοκκος ομάδος β, clamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, M.genitalium κ Ureoplasma urealyticum , τα οποία είναι ικανά να μολύνουν το νεογνό κατά τη δίοδο του από τον κόλπο της μητέρας προκαλώντας ποικίλης βαρύτητας επιπλοκών.

Τα clamydia ενοχοποιούνται για βλάβες που μπορεί να είναι από μια απλή επιπεφυκίτιδα έως κ πνευμονία ενώ το Mycoplasma κ Ureoplasma για πνευμονία, μηνιγγίτιδα έως κ ενδομήτριο θάνατο.

 

Οι εξετάσεις δύναται να τροποποιηθούν από το γιατρό σας βάση πρωτοκόλλου, δεδομένου ότι κάθε περίπτωση εξατομικεύεται.

Η γέννηση ενός παιδιού είναι μια υπεύθυνη απόφαση.

Να είστε συνεπείς στις εξετάσεις σας κ να ακολουθείτε τις υποδείξεις του γυναικολόγου σας.

Μη ξεχνάτε, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;